TÉMA

Zmocněnec

Ambicí STAN bylo zatřást vládou, říká Lacina. Překročili jste hranice slušné spolupráce, reagoval Havel

Během koaličního dohodovacího jednání se podařilo vyjednat to, co se nepovedlo za posledních dvacet let od vstupu do Evropské unie, prohlásil místopředseda STAN Jan Lacina ohledně dohody, že si vláda vyžádá stanoviska ekonomické a legislativní rady ohledně vstupu Česka do systému ERM II. Kdyby ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nejmenoval zmocněnce pro euro, což vyvolalo v koalici spor, možná by podle Laciny k takové dohodě nedošlo. Ambicí STAN bylo „zatřást vládou“, řekl v pořadu Události, komentáře. Dle místopředsedy TOP 09 Matěje Ondřeje Havla Dvořákův krok vytvořil zbytečné napětí. Hnutí STAN v posledních týdnech překročilo hranice slušné koaliční komunikace, upozornil.
7. 2. 2024|

Ministr Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro, oznámil Fiala. Zahradník bude jen poradcem

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebude mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po úterním večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce. Ještě odpoledne před jednáním koaličního dohodovacího řízení Dvořák uvedl, že post svého zmocněnce pro euro nemá v úmyslu rušit.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:22|

Dvořák se jmenováním zmocněnce snaží hrát vnitrokoaliční hru, řekl Skopeček. Chci plnit programové prohlášení vlády, opáčil ministr

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) považoval jmenování vlastního zmocněnce pro euro, kterým se stal ekonom Petr Zahradník, za potřebný krok. Nemyslí si, že tím udělal něco špatně, řekl v Událostech, komentářích. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) ale namítl, že to vyvolá pnutí v koalici. Podle něj Dvořákovi nejde ve skutečnosti ani o euro, ale o politickou kampaň hnutí STAN.
6. 2. 2024|

Jmenování zmocněnce pro euro bude řešit koalice, Fiala svolal dohodovací řízení

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) svolal po jmenování ekonoma Petra Zahradníka novým zmocněncem pro zavedení eura koaliční dohodovací řízení. Stalo se tak na základě žádosti jedné z koaličních stran, informovala mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Zahradník není „velkým“ koordinátorem vybraným vládou, člena Národní ekonomické rady vlády jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Nad tím se pozastavila opozice, podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka Dvořák takovým krokem hrozí zesměšněním premiéra, od nějž nyní očekává rázný krok vůči ministrovi.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 19:28|

Koalici rozděluje spor o národního zmocněnce pro zavedení eura. Rozdílné názory panují i o systému ERM II

Vláda je ve sporu o národního zmocněnce pro zavedení eura. Obsazení tohoto postu požadují Starostové, Piráti, TOP 09 i lidovci. Podle nich by měl otevřeně vysvětlovat výhody i nevýhody přijetí společné evropské měny. ODS se naopak staví jednoznačně proti. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je funkce v tuto chvíli zbytečná. Starostové a Piráti zároveň chtějí přijímání eura zrychlit a prosazují, aby vláda už příští rok rozhodla o částečném navázání kurzu koruny na společnou evropskou měnu. Brzký vstup do systému takzvaných směnných kurzů ERM II ale ODS zásadně odmítá.
2. 2. 2024|

Senioři podvedení o čtvrt miliardy mají šanci dostat peníze zpět. Musejí si ale najít zmocněnce

Stovky seniorů podvedených společnostmi z holdingu Ramfin mají poslední tři dny na to zvolit si svého právního zástupce pro jednání u soudu. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu to ale zatím učinilo jen minimum z nich. Bez nahlášení takzvaného zmocněnce ale nemůžou uplatňovat náhradu škod. Falešné investiční společnosti přitom od seniorů vylákaly téměř čtvrt miliardy korun.
27. 9. 2022|

Obce mají mít podle soudu možnost vybrat si zmocněnce. Stanovení opatrovníka je až krajní prostředek

Státní zastupitelství podle Ústavního soudu chybovalo, když ustanovilo obci Ladná na Břeclavsku opatrovníka v trestním řízení. Představitelé samosprávy měli dostat příležitost, aby si sami určili zmocněnce, a to přesto, že starostka i zastupitelé figurují v trestní věci jako podezřelí. Ustanovení opatrovníka je podle nálezu soudu krajním prostředkem pro situace, kdy zmocněnec upřednostňuje zájmy podezřelých nebo je nedostupný.
31. 5. 2022|

Kabinet přehodnotí posty vládních zmocněnců, řekl Jurečka. „Jestli mají ještě smysl,“ odůvodnil

Vláda se chystá v příštích týdnech přehodnotit posty zmocněnců, řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet má nyní podle svého webu devět pozic zmocněnců, a to třeba pro informační technologie či pro lidská práva.
27. 12. 2021|
Interview ČT24

„Mojí ambicí je udělat inventuru vztahů s Ruskem, ty dnes nejsou,“ říká nový zmocněnec Jindrák

V pondělí vláda schválila ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka zmocněncem pro konzultace s Ruskem. V jednání s Ruskou federací má zastupovat a sjednocovat celou českou diplomacii – a to v době sílícího pnutí mezi Prahou a Moskvou. Podle něho samotného pak vzájemné vztahy obou států v současnosti v podstatě neexistují.
25. 7. 2020|