TÉMA

Duha

„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride

V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:35|

Na konci duhy ne poklad, ale emise. Světelných úkazů kvůli klimatické změně přibude

Klimatické změny ovlivní lidskou společnost ve 21. století zcela zásadním způsobem, většinou k horšímu. Shodují se na tom všechny klimatické modely. Nový výzkum ale přece jen našel drobné pozitivum – v řadě oblastí zřejmě přibude duh.
6. 11. 2022|

Na světě je místo s mlhou tak hustou, že se z ní vaří pivo

Podzimní mlha se obvykle protiví řidičům, současně ale přitahuje romantické básníky a romanopisce. Relativně vágní jev spojený s podzimními měsíci s sebou nicméně nese řadu zajímavostí a jak připomíná meteorolog Michal Žák, vítaný je dokonce i pro některé výrobce piva a vína.
28. 10. 2022|

Ministryně Hubáčková řeší možné vyřazení plynu z kotlíkových dotací. Musíme to ještě zvážit, řekla

Možné vyřazení podpory výměny starých kotlů na pevná paliva za kotle plynové z programu kotlíkových dotací budeme ještě zvažovat, řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Jasno podle ní dosud není ani u dotací z programu Nová zelená úsporám, který přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy, ani u kotlíkových dotací pro chudší domácnosti financovaných z Operačního programu Životní prostředí.
28. 3. 2022|

V květnu se daří duze. Nejlépe bývá vidět ráno nebo v podvečer

V aprílovém počasí posledních dvou měsíců často na obloze střídají slunce přeháňky. Občas se nestihnout vyměnit a na nebi se potkají. Na obloze pak můžou lidé vidět barevné světelné oblouky – duhy.
25. 5. 2021|

TEST: Co se to děje na nebi? Vyzkoušejte si, jestli umíte vysvětlit příčiny různých jevů

Letní počasí nabízí spoustu zajímavých meteorologických jevů. Jak se v nich vyznáte? Vědomosti prověří několik následujících otázek.
25. 7. 2020|