TÉMA

Antidepresivum

Psychedelika mohou obrovsky zkrátit utrpení, říká Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví

Psychiatr, psychoterapeut a vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví profesor Jiří Horáček míní, že psychedelika mají unikátní farmakologické vlastnosti, které se podobají antidepresivům, změny ale nastupují skoro okamžitě. V Interview ČT24 uvedl, že aplikace těchto látek by se měla dít v bezpečném prostředí s kvalifikovaným personálem.
12. 9. 2023|

Dětí s úzkostmi či poruchami příjmu potravy přibývá. Psychiatři mají o polovinu víc pacientů než před 10 lety

Do ordinací dětských psychiatrů dochází asi 60 tisíc pacientů, je to asi o polovinu víc než před deseti lety. Vyplývá to z dat specialistů i Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Děti častěji než dříve bojují s obezitou, úzkostí či poruchami příjmu potravy. Nárůst léčených je ale zaznamenáván i v dalších oblastech.
10. 9. 2022|

Rusko se potýká s nedostatkem léků. Lidé si dělají zásoby na měsíce dopředu

Kvůli invazi na Ukrajinu začali Rusové skupovat některé léky a dělají si z nich zásoby na několik měsíců dopředu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti DSM Group, které v sobotu zveřejnil ruský list Vědomosti. Údaje ukazují, že začátkem března se v Rusku poptávka po farmaceutickém zboží zdvojnásobila.
27. 3. 2022|

Čeští vědci chtějí léčit deprese psilocybinem, látkou obsaženou v lysohlávkách

Lidem s depresí může pomoci nová experimentální léčba. Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) budou zkoumat a porovnávat účinky halucinogenu z lysohlávek jako antidepresiva. Jedná se o látku zvanou psilocybin, srovnávat ji budou jako první v Evropě s již používaným antidepresivem s rychlým nástupem účinku, ketaminem. Podle odhadů žije v Česku minimálně půl milionu obyvatel s depresí.
24. 7. 2020|