TÉMA

Milena Johnová

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

Dostavbu vnitřního okruhu by od Prahy mohl převzít stát, jednání o Letňanech podle Hřiba směřují k dohodě

Dostavbu zbylé části pražského vnitřního okruhu by od města, které ho má nyní na starosti, mohl převzít stát. Po středečním jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vedení Prahy to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dříve se mluvilo o tom, že by stát magistrátu přispěl 60 miliardami korun. Babiš potvrdil, že nabídka dostavby je formou takzvaného PPP projektu, z finančních důvodů podle něj není možné projekt zahrnout do státního rozpočtu. Na schůzce politici řešili i majetkové směny, zejména ohledně pozemků v Letňanech.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:24|

Odpůrci protiepidemických opatření demonstrovali v Praze, policie zadržela desítky lidí

Odpůrci roušek a dalších protiepidemických opatření v neděli demonstrovali v Praze. Po krátkých akcích na Václavském a Staroměstském náměstí se část z nich vydala na Petřín a poté zpět na Staroměstské náměstí, kde je policie vyzvala k rozchodu. Následný pokus několika demonstrantů o proniknutí na Václavské náměstí zarazili těžkooděnci. Policie zajistila asi 60 lidí pro přestupek, minimálně jednoho pro podezření z trestného činu, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Mezi zadrženými byl i poslanec Lubomír Volný. Vážná pandemická situace v Česku pokračuje. Laboratoře v sobotu potvrdily 9066 nových případů nemoci covid-19. Proti pátku je to o čtyři tisíce méně, ale o dvanáct stovek více než před týdnem.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 21:43|

První domovy pro seniory se vracejí k běžnému provozu

První pražské domovy pro seniory se začínají vracet k běžnému režimu. Možné to je v zařízeních, kde už obyvatelé i personál mají 14 dní od druhé dávky očkování proti koronaviru. I nadále v nich platí přísná hygienická opatření.
5. 3. 2021|

Praha začala sama rozvážet a očkovat AstraZenecu. Nejpostiženější Tachovsko dostalo vakcíny navíc

Řidiči ve čtvrtek začali s rozvozem vakcíny AstraZeneca asi 170 praktickým lékařům v Praze. Rozvoz organizuje pražský magistrát ve spolupráci se spolkem Mladí praktici a soukromými firmami, které se dobrovolně přihlásily a které rozvoz zajišťují bezplatně. Epidemicky nejpostiženější okres v ČR Tachovsko pak bude mít díky mimořádným dodávkám dostatek vakcín na očkování seniorů nad 80 let a zdravotníků.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 21:08|

Index PES klesnul o bod, ministerstvo připravuje jeho změnu

Index protiepidemického rizika PES klesl k úterý o jeden bod na 68. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika je 13 dní, v zemi ale stále platí pátý stupeň. Z kritérií, ze kterých se index vypočítává, mělo vliv na bodové ohodnocení zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených na sto tisíc obyvatel. Většímu bodovému poklesu ale zabránil růst reprodukčního čísla na 0,93, za což naopak body přibyly.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 19:44|

Nábytková banka pomůže lidem v bytové nouzi. Jen v Praze jich je na 20 tisíc

Postele, skříně i stoly nově zdarma nabízí nábytková banka, kterou ve středu otevřela Praha. Služba má pomoct seniorům v nouzi, rodičům samoživitelům i mladým po odchodu z dětských domovů. Právě pořídit si vybavení nebo samotné bydlení je častý problém, v takzvané bytové nouzi je přes 80 tisíc Čechů.
13. 1. 2021|

Prahu možná čekají další opatření. Růst počtu infikovaných ve městě zrychlil, překročil 200 za den

Prahu možná čekají další opatření proti šíření covidu-19. V předvečer rozšíření povinnosti nosit roušky na obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v nočních podnicích oznámila vedoucí městských hygieniků Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek pozitivně testovaných poprvé překročil 200. Do úterního odpoledne přibylo v Praze 220 lidí s nově potvrzenou nákazou.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 21:14|

V Praze budou od pondělí povinné roušky i v lékárnách a čekárnách u doktora

V hlavním městě bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích. Kromě toho město zřídí odběrové místo v centru a nabídne bydlení lidem, kterým bude nařízena karanténa a z objektivních důvodů ji nebudou moci strávit doma. Na Kutnohorsku naopak končí některá mimořádná opatření, která tam byla v minulých týdnech zavedena.
24. 7. 2020Aktualizováno24. 7. 2020, 23:24|

Archeologové v Ďáblicích nenašli ostatky Zdeny Mašínové, uvedla její dcera

Archeologové při průzkumu hromadného hrobu na pražském ďáblickém hřbitově nenašli ostatky Zdeny Mašínové starší. Televizi CNN Prima NEWS to řekla její dcera Zdena Mašínová mladší. Hromadný hrob nechal prozkoumat magistrát. Výsledek nechtěli jeho zástupci ani archeologové komentovat s odkazem na čtvrteční tiskovou konferenci.
22. 7. 2020|