TÉMA

Kompenzační bonus

Zeman podepsal zákony o příspěvcích pro zaměstnance a podnikatele zasažené pandemií

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal tři zákony. Nová legislativa se zabývá poskytováním ošetřovného v souvislosti s pandemií nemoci covid-19, mimořádným příspěvkem pro zaměstnance v karanténě a kompenzačním bonusem pro podnikatele.
16. 12. 2021|

Poslanci schválili příspěvek pro lidi v karanténě, krizové ošetřovné a kompenzační bonus

Sněmovna měla na programu středeční schůze návrhy vlády v demisi na covidovou podporu. Schválila obnovení krizového ošetřovného, příspěvek pro lidi v karanténě i kompenzaci pro živnostníky. Předlohy podal dosluhující kabinet ANO a ČSSD a projednaly se zrychleně ve stavu legislativní nouze. Nově jmenovaný premiér Petr Fiala (ODS) už avizoval, že je poslanci pětikoalice upraví.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 17:12|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Za podvody s kompenzačními bonusy uložil zlínský soud muži nepravomocně pět let vězení

V kauze fiktivních žádostí o vyplacení kompenzačních bonusů uložil nepravomocně zlínský krajský soud Janu Šimulákovi trest pěti let. Odpykat si je má ve věznici s ostrahou. Jeho bývalou družku Nikolu Breuerovou zprostil obžaloby. Dvojici hrozilo za podvod pět až deset let vězení. Jde zřejmě o první případ podvodů s kompenzačními bonusy, které loni policie odhalila. Peníze z nich byly určeny pro podnikatele ovlivněné opatřeními proti šíření covidu.
4. 10. 2021|

V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo přes osm tisíc žádostí, většinu nezamítlo

Tento týden skončilo podávání žádostí o jednu z posledních kompenzací, které pomáhaly podnikatelům zasaženým koronavirovými zákazy. V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo průmyslu přes osm tisíc žádostí za devět a půl miliardy korun. Většinu úřady nezamítly.
19. 9. 2021|

Ve čtvrtek přibylo 167 případů covidu, reprodukční číslo zůstává nad jedničkou

Testy ve čtvrtek potvrdily 167 případů covidu, o 22 méně než před týdnem. Reprodukční číslo je nejnižší za posledních třináct dní, stále ale zůstává nad zlomovou hodnotou jedna. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 56 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem. Očkování zpomaluje, podle opozice by měla vláda přiznat lidem s protilátkami bezinfekčnost. Finanční správa také dosud podala 126 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 12:05|

Až čtvrtina podniků v pondělí neotevřela. Další marně čekají na davy hostů

Restaurace otevřely. Dva týdny po zahrádkách mohou nově hosté i do interiérů. Restart  pohostinství ale komplikuje fakt, že je pro vstup nutný test na covid-19, ale v některých případech situaci znesnadňuje i nedostatek pracovníků. Rozhodnutí, které málokdo očekával, oznámila vláda až v pátek, takže některé zastihlo uprostřed rekonstrukce. Podle ČT v pondělí neotevřela až čtvrtina podniků. Epidemie v Česku stále slábne, v neděli přibylo 113 nakažených, nejméně od loňského 2. srpna.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:59|

Policie stíhá dva muže kvůli podvodům s kompenzačními bonusy. Hrozí jim až osmileté vězení

Kroměřížští kriminalisté stíhají dva mladé muže kvůli fiktivním žádostem o vyplacení kompenzačních bonusů, které jsou v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru určeny pro osoby samostatně výdělečně činné. Za dotační podvod a poškození cizích práv jim hrozí až osmileté vězení. Dvojici se podle kriminalistů podařilo vylákat přes tři sta tisíc korun.
2. 3. 2021|

Dálnici mezi Příbramí a Pískem pomůže dostavět soukromník, schválili poslanci

Poslanci schválili finanční závazek státu vůči francouzskému konsorciu DIVia, čím otevřeli cestu k dostavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Sněmovna také rozhodla o tom, že kraje postižené těžbou uhlí nedostanou část výnosu z poplatku z vytěžených nerostů, který si dál budou dělit stát a obce.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 22:38|

Sněmovna schválila učitelské platy na 130 procentech průměrných i kompenzační bonus

Sněmovna schválila úpravu, podle které by mohl být poměr učitelských platů k průměrné mzdě stanoven zákonem na 130 procent průměrné mzdy. Poslanci odsouhlasili také několik novel. Podnikatelé v úpadku tak budou zřejmě moci čerpat takzvaný kompenzační bonus 500 korun denně, a to zpětně. Ošetřovné by se zase nemělo dočasně počítat do příjmu při posuzování nároku na dávky, aby o ně lidé nepřišli. Souhlasili i s novelou o soudech a soudcích.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 18:48|

Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat kompenzační bonus, avizuje Schillerová

Podnikatelé v úpadku budou mít nárok na kompenzační bonus. Pro Českou televizi to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), jejíž resort se na tomto opatření už předběžně domluvil s Evropskou komisí. Stát také představil podpůrný program za podzimní uzavření provozů a rozšířil dotace na nájemné.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 12:03|

Živnostníci budou moct čerpat zároveň kompenzační bonus i program Antivirus, rozhodla sněmovna

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou moci dostávat mimo jiné i peníze z programů Antivirus. Spolu s bonusem budou smět případně čerpat i peníze z programů Covid - Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Návrh Senátu schválila sněmovna. Podle novely budou také pivovary i v budoucnu osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Pro bylo 101 ze 106 přítomných poslanců. Zákon nyní ještě musí podepsat prezident.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:24|

OSVČ by mohly dostávat kompenzační bonus i peníze z Antiviru, Senát upravil novelu

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus by podle Senátu měli dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Senátoři tak ve čtvrtek doplnili novelu, podle níž by rovněž pivovary byly i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s doplněním souhlasila.
3. 12. 2020|

Kvůli podvodům u kompenzačního bonusu padlo 95 trestních oznámení. Nejkřiklavější případ vedl k zásahu „Daňové Kobry“

Finanční správa dosud podala 95 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení příspěvku, takzvaného kompenzačního bonusu, pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), společníky malých firem i zaměstnance pracující na dohodu. Škodu vyčíslila na 51 milionů korun. Zároveň správa vyzvala k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 8812 případech za 181 milionů korun, sdělila finanční správa.
25. 11. 2020|

Sněmovna odmítla návrh Senátu dát krajům z rozpočtu 300 korun na obyvatele

Poslanci odmítli návrh Senátu dát krajům z rozpočtu 300 korun na obyvatele jako náhradu za výpadek příjmů kvůli epidemii koronaviru. Schválili naopak příspěvek 500 korun denně drobným podnikatelům. Zákonodárci upravili také pravidla insolvencí.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 19:25|
Události komentáře

Odklad EET ukazuje jeho nesmyslnost, míní Kalousek. Prioritu má podle něj záchrana podnikání

Odložení znovuzavedení EET na rok 2023 podle opozičního poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) dokazuje, že šlo o nesmyslný projekt. Očekává, že nakonec dojde k jeho úplnému zrušení. Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO) připustil, že by budoucí vláda o zrušení rozhodnout mohla, ale důvod k tomu nevidí. Odklad je podle něj namístě proto, že nepanuje obvyklé ekonomické prostředí a místo potřeby dohlížet na firmy považuje stát za zásadní zachránit podnikání. Milan Feranec a Miroslav Kalousek diskutovali o vládních ekonomických krocích v Událostech, komentářích.
17. 10. 2020|

Vláda schválila kompenzační bonus pro podnikatele ve výši 500 korun za den

Vláda schválila kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy, které kvůli vládním opatřením musely omezit nebo zavřít své provozovny. Bude činit 500 korun za den. Kabinet rovněž rozhodl o prodloužení záručního programu Covid III přinejmenším do poloviny příštího roku. Prostředky bude možné využít nově i na investice. Vláda též rozhodla, že živnostníci budou mít i při druhé vlně pandemie nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den. Pomoc získají i zemědělci a potravináři.
16. 10. 2020|

Pecková doufá v rychlé převzetí vedení kraje. Jako ostatní hejtmani musí řešit místa v nemocnicích

Nové či staronové vedení krajů nyní zaměstnává nejenom sestavování koalic, případně první zasedání zastupitelstev, ale především strmý nárůst počtu nakažených covidem-19. Regionální nemocnice musejí podle hejtmanů odsouvat naplánované operace, protože se lůžka plní pacienty s koronavirem. Nemohou tak naplnit plány, se kterými počítá úhradová vyhláška. V Otázkách Václava Moravce o tématu debatovali zástupci vedení krajů.
11. 10. 2020|

Vláda uvolnila 150 milionů na vakcíny a schválila přípravu kanálu Dunaj–⁠Odra–⁠Labe

Vláda uvolnila 150 milionů korun na nákup tří milionů vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií. První dodávka by měla přijít před koncem roku. Ministři projednali materiál, podle kterého začnou přípravy první části vodního koridoru Dunaj–⁠Odra–⁠Labe. Ministerstvo dopravy navrhlo zahájit přípravu úseku na Odře mezi Ostravou a polskými hranicemi zhruba za 15 miliard korun. Opozice i ekologické organizace záměr ostře kritizují. Původně se měla vláda věnovat i rozpočtu, na program se ale tento bod dostal omylem.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 21:31|

Podle Babiše byla chyba, že se v létě nesešla epidemiologická komise. Uvedl to při sněmovních interpelacích

Premiér Andrej Babiš (ANO) při čtvrtečních interpelacích označil za chybu, že se Ústřední epidemiologická komise přes léto nesešla tak, jak požadovala sněmovna. Při svém vystoupení také obvinil opozici z toho, že zneužívá koronavirus v kampani před krajskými volbami. Uvedl, že dolní komoru parlamentu o chystaných opatřeních proti další vlně epidemie koronaviru do začátku září neinformoval, protože údajně o tomto úkolu nevěděl. Poslanci na schůzi také debatovali o státní pomoci kultuře kvůli koronavirové epidemii.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 18:48|

Ministerstvo posílá kompenzace obcím. Dostanou dvakrát víc, než je výpadek příjmů, uvedla Schillerová

Ministerstvo financí v pondělí pošle obcím 13,4 miliardy korun jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Peníze mohou obce očekávat na svých účtech v polovině srpna, uvedl resort v tiskové zprávě. Jednorázový příspěvek 1250 korun na obyvatele je poskytnut na základě novely o kompenzačním bonusu, která nabyla účinnosti v pátek.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 20:35|

Finanční správa začíná vyplácet příspěvky dohodářům

Finanční správa začíná v pátek vyplácet příspěvky, takzvaný kompenzační bonus, zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postiženi dopady pandemie koronaviru. Účinnosti totiž nabyl příslušný zákon. O podporu mohou dohodáři žádat do 30. listopadu. Vyplývá to z informací na webu Finanční správy.
7. 8. 2020|