TÉMA

Pfizer

Evropský žalobce řeší zprávy šéfky EK a ředitele Pfizeru o vakcínách

Vyšetřováním obvinění, která souvisejí s vyjednáváním mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o vakcínách proti covidu-19, se začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), informoval server Politico s odvoláním na mluvčího prokuratury v belgickém Lutychu. Úřad případ v posledních měsících převzal od belgických žalobců, kteří šéfku EK vyšetřovali kvůli „zasahování do veřejných funkcí, ničení SMS, korupci a střetu zájmů“, vyplývá z právních dokumentů.
1. 4. 2024|

O očkování dětí proti covidu má v Česku zájem jen málo rodičů. Vakcíny jich využily desítky

O nové vakcíny proti covidu určené pro ty nejmenší není v Česku zájem. Do konce roku 2023 dostalo očkování pouhých 56 dětí, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort přitom v listopadu zajistil vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer pro celkem 1600 dětí, především pro ty chronicky nemocné. Jak ale zjistila Česká televize, ani rodiče takových pacientů o ně nejeví zájem. Lékaři jim navíc doporučují raději očkování proti chřipce.
10. 1. 2024|

Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou

Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|

V Česku stále chybí některé léky. Lékaři musí improvizovat i u pacientů s Parkinsonovou chorobou

V českých lékárnách i nadále chybí některé léky. Nedostatková jsou antibiotika s penicilinem, sirupy proti horečce nebo přípravky pro léčbu průjmových onemocnění. Některá léčiva by se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) měla objevit až koncem ledna. Problém je nově také s léčivými přípravky pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Týká se to těch s látkou levodopa, které užívají skoro všichni s touto nemocí.
7. 8. 2023|

Soud v Německu se zabývá žalobou kvůli údajným zdravotním následkům očkování proti covidu

V Německu začal první proces s výrobcem vakcín proti koronaviru – firmou Pfizer/BioNTech. Žalobu k soudu v Rottweilu podal Němec, který po očkování, jak tvrdí jeho právník, částečně ztratil zrak. Podobných žalob kvůli možným vedlejším účinkům vakcíny jsou v Německu stovky.
5. 7. 2023|

Vláda schválila zprávu o extremismu. Vliv na dezinformační scénu přisuzuje Rusku

Vláda na středeční schůzi schválila zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti v Česku v loňském roce. Znění dokumentu zatím ministerstvo vnitra nezveřejnilo, podle vicepremiéra Vlastimila Válka (TOP 09) zpráva hovoří o vlivu Ruska na českou dezinformační scénu. Ministři se také zabývali návrhem poslanců opozičního ANO na zavedení obecného referenda. U kabinetu podle očekávání podporu nezískal.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 18:44|

Americké úřady zkoumají možnou souvislost mezi vakcínou proti covidu a mrtvicí

Americký bezpečnostní monitorovací systém upozornil, že posilující dávka bivalentní vakcíny proti covidu-19 upravená na typ viru omikron amerického výrobce léků Pfizer Inc (PFE.N) a jeho německého partnera BioNTech by mohla souviset s určitým typem mozkové mrtvice u starších dospělých. Podle agentury Reuters to vyplývá z předběžných údajů, které analyzovaly americké zdravotnické úřady. Jiné studie podobný problém nehlásí.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 17:58|

Padla obžaloba za šíření lži o neblahém vlivu očkování na lékaře

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 obžalovalo muže, který šířil dezinformaci o zdravotním stavu lékařů po očkování proti koronaviru. České televizi to sdělila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Muž na sociální síti před zhruba dvěma lety psal, že osm z deseti lékařů Fakultní nemocnice Motol skončilo po druhé dávce vakcíny na JIP. Za šíření poplašné zprávy muži v případě odsouzení hrozí až osm let odnětí svobody, vzhledem k tomu, že se činu dopustil v době nouzového stavu.
4. 1. 2023|

Vakcíny proti covidu zřejmě budou i pro malé děti. Evropská léková agentura to doporučila

Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a Moderna pro děti od šesti měsíců. Doteď se mohly očkovat děti od pěti let. Rozšíření doporučení předcházelo testování u dětí, v obou případech menších dávek. Obě vakcíny ukázaly účinnost srovnatelnou s tou u vyšších věkových skupin. O konečném schválení teď rozhodne Evropská komise.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 17:51|

Začíná očkování vakcínou, která lépe zabírá na omikron. Týdně bude přicházet 700 tisíc dávek

Od pondělí je možné zaregistrovat se na očkování modifikovanou vakcínou proti covidu-19, jejíž první dodávka dorazila do Česka v minulém týdnu. Dostat ji mohou zájemci starší dvanácti let, kteří dostali předchozí dávku nejpozději před třemi měsíci. Vylepšená vakcína se bude podávat pouze jako posilující dávka. Kdo dosud nemá žádné očkování proti koronaviru a chtěl by ho, dostane nejprve základní verzi, uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.
12. 9. 2022|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

EMA doporučila vakcíny cílené na koronavirovou variantu omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila použití posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA také doporučila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax jako posilující dávky pro dospělé.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 18:16|

Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|

Moderna žaluje Pfizer a BioNTech. Tvrdí, že okopírovaly prvky technologie vakcín proti covidu

Americká farmaceutická společnost Moderna podala žalobu na své konkurenty, firmy Pfizer a BioNTech. Domnívá se totiž, že porušily patenty ohledně technologie mRNA, kterou trojice společností používá při výrobě vakcín proti covidu-19, uvedla agentura AP. Moderna žaluje dvojici společností u amerického i německého soudu. Pfizer tvrdí, že je žalobou překvapen, protože používá vlastní patentované technologie.
26. 8. 2022|

V září by se mohla na trh dostat vakcína Pfizer/BioNTech uzpůsobená proti omikronu

Upravená vakcína firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19 by mohla být na trh uvedena možná už na počátku září, uvedla ve čtvrtek německá společnost BioNTech. Než se však dostane do Česka, bude to nejspíš chvíli trvat. Vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Peter Šebo míní, že by lidé patřící do rizikových skupin jako senioři nebo osoby se sníženou imunitou neměli s očkováním vyčkávat.
25. 8. 2022|

Stát se dohodl s Pfizerem, první várka paxlovidu dorazí v září

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvu s americkou firmou Pfizer o dodávkách antivirového léku paxlovid na covid-19 do konce letošního roku, první dávka dorazí v září. V úterý to sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Částku, kterou léky budou stát, podle něj kvůli důvěrnému režimu smlouvy není možné sdělit. Původně mělo zájem o padesát tisíc dávek za miliardu korun.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 14:03|

Na podzimní vlnu covidu jsme připraveni. Drakonická opatření zavádět nebudeme, prohlásil Válek

Od pondělí si lidé mohou rezervovat termín na další posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Zdravotníci ji aplikují už od poloviny července, ale dosud to bylo bez předchozí registrace. Zatím si pro tuto dávku přišlo necelých sto tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upozornil na kampaň, která se zaměří na virus covidu a jeho mutace. Zdůraznil, že prevencí proti covidu je právě očkování. Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o „životě beze strachu“.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:04|

Británie schválila vakcínu upravenou na variantu koronaviru omikron

Británie se v pondělí stala první zemí, která schválila vakcínu proti nemoci covid-19 zaměřenou jak na původní variantu viru, tak na variantu omikron. Očkovací látku americké společnosti Moderna schválil britský lékový úřad MHRA jako posilující dávku pro dospělé, uvedla agentura Reuters. Regulátor své rozhodnutí zdůvodnil údaji z klinických studií, podle kterých posilovací dávka vyvolala silnou imunitní odpověď proti variantě omikronu BA.1 i proti původní verzi viru.
15. 8. 2022|

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu začne v pondělí, oznámil Válek

Přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou začne oficiálně už v pondělí. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že čtvrtá dávka bude určena pro všechny, kteří dovršili věku 18 let, musí být ale minimálně čtyři měsíce po třetí dávce. Ministr připomněl, že očkovat by se měli nechat zejména senioři či nemocní lidé.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 21:54|

Po čtvrté vakcíně výrazně klesla úmrtnost seniorů na covid, ukazují izraelská data

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny snížilo počet úmrtí izraelských seniorů na covid-19 o 72 procent, píše zpravodajský web The Times of Israel s odvoláním na rozsáhlou izraelskou studii. Ta porovnávala data o klientech domovů pro seniory, kteří byli očkováni čtyřmi dávkami vakcíny proti covidu-19, s těmi, kteří obdrželi pouze tři dávky. Data výzkumu pochází z Izraele a z doby během zimní vlny šíření koronaviru, kdy už dominovala varianta omikron – nikoliv ale dosud převládající BA.5.
13. 7. 2022|

Moderna oznámila, že její vakcína je účinná proti všem známým druhům SARS-CoV-2

Před několika týdny americký kontrolní orgán FDA doporučil výrobcům vakcín proti covidu, aby upravili své posilovací dávky tak, aby cílily hlavně proti subvariantám omikronu BA.4 a BA.5, které v současné době ve světě převážily. A tento týden představila společnost Moderna výsledek.
12. 7. 2022|

Viru je v populaci více, než vidíme na testech, uvedl Smejkal. Plošná opatření by teď ale nezaváděl

Epidemiolog z pražského IKEMu Petr Smejkal v Interview ČT24 řekl, že současný nárůst počtu nakažených covidem v Česku je na letní období neobvyklý. Podle něj je to však dáno vysokou nakažlivostí subvarianty BA.5, která však naštěstí není nebezpečnější než ta předchozí. Smejkal uvedl, že se zatím nejedná o návrat do časů, kdy na tom bylo Česko nejhůře.
9. 7. 2022|

Může přijít letní vlna covidu, říká zdravotní statistik Dušek. Na podzim bude třeba přeočkovat miliony Čechů

Na podzim bude v Česku potřeba proti covidu-19 přeočkovat asi 2,5 milionu lidí – seniorů a chronicky nemocných, které nákaza může ohrozit na životě. Odborníci se obávají souběhu další vlny koronaviru s chřipkou. Informace zazněly v diskusi Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) k očkování.
23. 6. 2022|