TÉMA

Jídelníček

Lidé by měli jíst udržitelněji, radí Světový fond na ochranu přírody. Přinesl návod na jídelníček pro 21. století

Světový fond na ochranu přírody (WWF) představil nová doporučení pro zdravé a udržitelné stravovací návyky ve střední Evropě. Udržitelný jídelníček vypracovaný environmentální organizací má nejen odpovídat národním nutričním standardům, ale zároveň efektivně snižuje ekologickou stopu stravování Středoevropanů.
5. 2. 2024|

Obézních dětí přibývá. Ideální váhu jich nemá víc než čtvrtina

V době epidemie covidu-19 lidé podle lékařů zaměřujících se na obezitu přibírali kvůli nedostatku pohybu a nevhodné stravě, dospělí kvůli práci z domova a děti kvůli výuce on-line. Často se ale k dřívějšímu aktivnějšímu životnímu stylu nevrátili ani po uvolnění protiepidemických opatření, stále oblíbená je například dovážka jídla. Informovali o tom zástupci České obezitologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
2. 3. 2023|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

Čína dobývá trh s kaviárem. Díky velkofarmám se stává tento pokrm dostupnějším

Kaviár je po staletí vyhledávanou lahůdkou. Její nejznámější výrobci historicky pocházeli od Kaspického moře, v současnosti ale světovému trhu dominuje Čína. Tamní zpracovatelé se orientují především na export tohoto luxusního kulinářského produktu. Byznys s kaviárem v Číně kvete také díky velkým investicím a vládní podpoře.
28. 12. 2020|

Pestřejší či výživnější. Ministerstvo připravilo nový manuál k jídlům v nemocnicích

Zastaralé standardy stravování v nemocnicích z 50. let budou minulostí. Ministerstvo zdravotnictví dokončilo nový manuál, který zahrnuje výživnější jídlo pro rizikové pacienty a pestřejší kombinace pokrmů obecně. Závazně by se dokumentem měla řídit státní zdravotnická zařízení – pro ty ostatní bude jen ve formě doporučení.
20. 7. 2020|