TÉMA

Opilost

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při nehodě, ji podle inspektorů způsobil. Byl opilý a jel proti Stůj

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při loňské nehodě v Bohumíně, byl podle Drážní inspekce jejím hlavním viníkem. Vlak, který brzy ráno odjížděl, se při ní střetl s posunovací lokomotivou, jeho strojvedoucí byl jedinou obětí havárie. Osudná byla ale také pro pendolino, České dráhy se pak rozhodly, že už ho nebudou opravovat. Podle inspektorů byl strojvedoucí opilý a udělal několik chyb, zejména odjel, přestože svítila návěst Stůj. Inspekce ale kritizovala i České dráhy, ty podle své mluvčí připravují změnu interních předpisů.
22. 6. 2023|

Tragická nehoda v Bratislavě má pátou oběť. Řidič byl za volantem opilý

Řidiči vozidla, které v noci na pondělí vjelo do lidí na zastávce městské hromadné dopravy v Bratislavě, policisté naměřili 1,6 promile alkoholu, řekl novinářům policejní prezident Štefan Hamran. Na místě zemřeli čtyři lidé. Později zraněním v nemocnici podlehla i 21letá dívka. Další dvě osoby zůstávají v kritickém stavu.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 13:04|

Řidičku, která v opilosti smetla policejní auto, poslal soud nepravomocně na 13 let do vězení

Řidičce Jitce Rudovičové, která opilá smetla na pražské magistrále policejní auto, jednoho z policistů při tom usmrtila a dva další zranila, uložil soud 13 let vězení. Zároveň jí na maximální možnou dobu, tedy na deset let, zakázal řídit motorová vozidla. Verdikt, který ženu uznal vinnou z obecného ohrožení, není pravomocný.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 13:01|

Objevují se řidiči v těžké opilosti. Policie startuje masivní silniční kontroly

Stoupá počet nehod, jejichž viníkem jsou řidiči s alkoholem nebo drogou v krvi. Po celém Česku proto startují masivní silniční kontroly. Policie v pátek zahájila akci v Královéhradeckém kraji. V terénu je na dvě stě policistů. Kontroly budou pokračovat i v dalších dnech.
17. 7. 2020|