TÉMA

Nárendra Módí

Světoví lídři odsuzují páteční útok v Moskvě. Popisují jej jako „odporný a strašlivý“

Světoví státníci odsuzují páteční teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ten si podle ruských vyšetřovatelů, na něž odkazuje ruský nezávislý deník Kommersant, vyžádal 133 lidských životů. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 145 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.
23. 3. 2024|

Indie chce do roku 2040 vlastní vesmírnou stanici a astronauta na Měsíci

Indie plánuje, že do roku 2040 vyšle na Měsíc svého astronauta. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámila indická vláda. Mezi cíle tamní vesmírné agentury patří také vybudování vlastní vesmírné stanice do roku 2035.
18. 10. 2023|

Od Izraele po Rusko. Svět kondoluje Maroku po ničivém zemětřesení, pomoc nabízí i česká vláda

Politici z celého světa vyjadřují soustrast Maroku, kde zemětřesení zabilo stovky lidí. Silné otřesy poničily mnoho budov v Marrákeši i v dalších městech, včetně těch historických. Organizace OSN a řada státníků chtějí Maroku poskytnout podporu. Pomoc nabízí také český premiér Petr Fiala (ODS). Do Maroka večer odletí dvoučlenný tým hasičů, který dohodne případné nasazení českých záchranářů. Přepravu by zabezpečila česká armáda.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 20:52|

Indie a Čína si vypověděly téměř všechny zpravodaje

Čína a Indie si za poslední měsíce navzájem vypověděly téměř všechny zpravodaje. Ministerstva zahraničí se obviňují z toho, že novinářům záměrně brání v získávání nebo obnovení novinářských akreditací. Podle odborníků to může být známkou zhoršujících se vztahů, které dlouhodobě komplikuje napětí na sporné hranici obou zemí.
18. 7. 2023|

Přes osmdesát lidí přišlo o život při zřícení mostu v indickém Gudžarátu

V indickém státě Gudžarát zahynulo nejméně 81 lidí, když se zřítil visutý most pro pěší. Více než sto dalších osob bylo zraněno, z toho přinejmenším třicet vážně. S odvoláním na vládní úředníky to uvedla agentura Reuters. Pátrání po pohřešovaných stále pokračuje a úřady proto zatím oficiální údaje o obětech nezveřejnily.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 20:46|

Královna byla skálou, na které stála moderní Británie, uvedla premiérka Trussová

K úmrtí britské panovnice Alžběty II. se vyjádřili také politici přímo z Británie a ze zemí britského společenství (Commonwealthu). Nová britská premiéra Liz Trussová ji označila za skálu, na které byla vystavěna moderní Británie.
8. 9. 2022|

Británii povede Trussová. Slíbila snížení daní i volební vítězství

Novou britskou premiérkou bude dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. Po stranickém hlasování nahradí v čele Konzervativní strany končícího premiéra Borise Johnsona. V souboji o předsednické křeslo porazila bývalého ministra financí Rishiho Sunaka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:00|

Indie si drží nezávislou pozici, ke Kremlu se nepřiklání, říká česká velvyslankyně v Dillí

Indie se určitě nepřiklání na stranu Kremlu, stojí stále na své pevné pozici nezávislosti, řekla velvyslankyně Česka v Indii Eliška Žigová v souvislosti s přítomností Indie na plánovaném vojenském cvičení Ruska. Toho se má mimo jiné účastnit Čína, Indonésie či Bělorusko. Velvyslankyně rovněž zmínila, že Indie se chce stát globální velmocí a pomoci jí může i spolupráce s Českem.
23. 8. 2022|

Richard Gere popřál dalajlamovi osobně k narozeninám a otevřel v Indii knihovnu s jeho odkazem

Americký herec Richard Gere se připojil k buddhistickým mnichům, aby popřál k narozeninám dalajlamovi. Tibetskému duchovnímu vůdci je sedmaaosmdesát let. Jubileum oslavil v exilovém sídle v indické Dharamsále mimo jiné otevřením knihovny a muzea.
8. 7. 2022|

Země Quad jsou proti změně statu quo kdekoli ve světě, prohlásil japonský premiér

USA, Austrálie, Japonsko a Indie nebudou tolerovat silovou změnu statu quo, tedy stávající mezinárodní situace, v žádném regionu, zvláště ne v Asii a Tichomoří. Po setkání vůdců zemí aliance Quad to řekl premiér hostitelského Japonska Fumio Kišida. Japonsko oznámilo, že vyslalo do vzduchu své stíhací stroje, protože se k jeho vzdušnému prostoru přiblížila ruská a čínská válečná letadla. Podle informací zahraničních médií Moskva a Peking uspořádaly první společné vojenské manévry od ruského útoku na Ukrajinu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 15:10|

Austrálie zásadně změní svou klimatickou politiku, slíbil budoucí premiér Albanese

Vítěz australských sobotních voleb Anthony Albanese povede Austrálii novým směrem a od toho původního se odchýlí zejména v klimatické politice. Albanese, který má v pondělí složit přísahu jako 31. premiér země, řekl, že se Austrálie stane velmocí v oblasti obnovitelné energie.
22. 5. 2022|

Vyčerpaní ptáci padají kvůli silným vedrům v Indii z nebe

Záchranáři v západoindickém státě Gudžarát denně sbírají ze země desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe, zatímco zemi spaluje vlna veder a zdroje vody vysychají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na veterináře a ochránce volně žijících zvířat.
12. 5. 2022|

Indie a Británie uzavřely obranný pakt. Vztahy nebyly nikdy tak dobré jako nyní, prohlásil Johnson

Indický premiér Naréndra Módí a předseda britské vlády Boris Johnson se v Dillí shodli na nutnosti příměří na Ukrajině a podepsali novou obrannou dohodu. Obě země plánují i partnerství v oblastech technologií, vědy a zdravotnictví. Johnson po setkání prohlásil, že by chtěl, aby státy do konce října dojednaly smlouvu o volném obchodu, informovala agentura Reuters.
22. 4. 2022|

Některé indické školy studentkám zakazují nosit hidžáb, muslimové se proti tomu bouří

Několik škol v indickém státu Karnátaka zakázalo nošení hidžábů ve třídách, což vyvolalo protesty místní muslimské komunity. Vláda nicméně zákaz podpořila a nepřímo rozšířila. Podle kritiků tím omezuje svobodu vyznání, podle zastánců vytlačuje náboženství ze škol, které podle nich mají být sekulární.
11. 2. 2022|

Před padesáti lety začala krvavá indo-pákistánská válka. Vyostřené vztahy obou zemí tvaruje dodnes

Před padesáti lety začal krvavý konflikt mezi Indií a Pákistánem. Pro jihoasijské země je 3. prosinec 1971 jedním z nejzásadnějších dní v historii. Válka vedla k největší vojenské kapitulaci po druhé světové válce, vzniku nezávislého Bangladéše a podle odhadů připravila o život dva až tři miliony civilistů. Výsledky konfliktu navíc výrazně zformovaly identitu Indie a Pákistánu nejenom politicky, ale i sociálně a demograficky. Dozvuky lze proto sledovat dodnes - a vztahy států nejsou ani po padesáti letech o moc lepší.
3. 12. 2021|

Indie zruší zemědělské zákony. Farmáři proti nim více než rok protestovali

Indický premiér Naréndra Módí v pátek oznámil, že se rozhodl zrušit tři kontroverzní zemědělské zákony, proti kterým indičtí farmáři již více než rok protestují. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že Módího ústupek zemědělcům přichází krátce před volbami v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš a dalších dvou státech na severu Indie s velkým podílem venkovského obyvatelstva.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 13:09|

Záplavy na jihu Indie mají přes dvě desítky obětí. Tisíce lidí musely opustit domovy

Nejméně čtyřiadvacet lidí zahynulo na jihu Indie při záplavách způsobených silnými lijáky. Mezi oběťmi je dle BBC šest dětí. Panují obavy, že počet dál poroste, protože mnoho lidí se stále pohřešuje.
18. 10. 2021|

Lídři Japonska, USA, Indie a Austrálie dohodli spolupráci. Usilují o svobodný Indo-Pacifik „neohrožený nátlakem“

Vedoucí představitelé Japonska, Spojených států, Indie a Austrálie se dohodli na spolupráci v oblasti vakcín proti covidu-19, čisté energie, infrastruktury a vesmíru, sdělil japonský premiér Jošihide Suga po setkání lídrů ve Washingtonu. Schůzka čtyř státníků z koalice nazvané Quad podle agentury Reuters představuje jednotnou frontu v době společných obav z Číny. Suga rovněž uvedl, že se domluvili na tom, že zorganizují setkání na nejvyšší úrovni každý rok.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 10:55|

Západ Indie sužují monzuny, v záplavách zemřelo přes sto lidí

Záplavy, které vyvolal několikadenní monzunový déšť na západě Indie, nepřežilo 125 lidí. Uvedla to agentura Reuters, údaje o obětech ale nejsou jednotné. Podle stanice BBC je ve státě Maháráštra 110 mrtvých, místní úřady, na něž se nyní odvolává agentura AFP, uvádějí 76 obětí na životech a 59 pohřešovaných.
24. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 17:16|

Indii dochází lůžka, léky i kyslík. Evropa a USA pošlou těžce zasažené zemi pomoc

Indie se dál potýká s mohutným vzedmutím koronavirové pandemie. Druhá nejlidnatější země světa již pátý den v řadě hlásí rekordní denní bilanci nových infekcí. Úřady za poslední den zaznamenaly 352 991 nakažených a 2812 obětí epidemie. Většina nemocnic v metropoli Dillí a řadě dalších měst již nemá volná lůžka a nakažení jsou tak nuceni léčit se doma nebo shánět léky na černém trhu. Spojené státy, Evropská unie i Velká Británie pošlou do Indie ochranné pomůcky a bomby s kyslíkem, kterých je v zemi kritický nedostatek.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 22:17|

Koronavirus v Indii se dál šíří nebývalým tempem, chybí volná lůžka i kyslík

Koronavirus v Indii se šíří stále rychleji. Jen za středu úřady ohlásily přibližně 315 tisíc nových případů, což je podle agentury Reuters vůbec nejvyšší denní přírůstek zaznamenaný v jedné zemi. Přes dva tisíce lidí za poslední den v souvislosti s covidem-19 zemřelo.
22. 4. 2021|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Kdo není bohatý, jako kdyby v Indii neměl právo na život, míní cestovatelka Pavla Jazairiová

Po knihách o Africe, Izraeli, Palestině nebo Mexiku se spisovatelka, novinářka a cestovatelka Pavla Jazairiová znovu vrátila do Indie. V Interview ČT24 mluvila o další knize, která bude o globalizované Indii, již podle ní řadovým Indům „ukradly“ bohaté monopoly. Podle cestovatelky také v zemi začíná vřít náboženské napětí mezi hinduisty a muslimy.
12. 4. 2021|