TÉMA

Listnaté stromy

Lesy ČR obnoví další část Ždánického lesa. Kritika zvoleného přístupu od ochránců přírody ale trvá

Lesy ČR ještě do konce roku začnou s obnovou další části Ždánického lesa, který je na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Půjde celkem o 15 hektarů. Podnik kritizují ochránci přírody, podle nich se kácí příliš vzrostlých stromů a v lokalitě zůstaly na řadě míst jen vykácené plochy. Kritizují i současné plány státního podniku.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 18:52|

Kůrovcová kalamita v Česku ustupuje, chystá se obnova lesů

Kůrovcová kalamita, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018, je za svým vrcholem a ustupuje. Na Moravě již kalamita odezněla a pod kontrolu ji lesníci dostávají i na Vysočině. „Poslední velké bojiště s kůrovcem zůstává v Ústeckém a Libereckém kraji, konkrétně na Děčínsku, Českolipsku a Liberecku,“ řekl mluvčí státního podniku Lesy České republiky (LČR) Martin Zajíček. Lesníci se podle něj nyní soustřeďují na zalesnění a chystají obnovu zničených lesních cest.
16. 10. 2021|

Zalesnit paseku není tak jednoduché. Chybí sazenice listnáčů

Lesníci bojující s kůrovcovou kalamitou nemají problém jen s těžbou poškozeného dřeva, ale i se zalesňováním vzniklých pasek. Pro obnovu lesa preferují odolnější listnaté stromy, hlavně duby a buky, a i když si je sami pěstují, kapacitně jim nestačí a musejí je dokupovat.
14. 7. 2020|