TÉMA

Chabarovsk

Rusko poslalo na 22 let do vězení chabarovského exgubernátora, jehož zatčení vyvolalo protesty

Na 22 let do vězení poslal ruský soud bývalého gubernátora Chabarovského kraje Sergeje Furgala, kterého úřady obžalovaly z objednání vražd podnikatelů a z pokusu o vraždu v letech 2004 až 2005. Furgal už dříve vinu odmítl. Jeho obhájci uvedli, že se proti rozsudku odvolají a budou usilovat o zproštění viny. Furgalovo zatčení před dvěma lety vyvolalo v Chabarovsku protesty.
10. 2. 2023|

Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci. Letenky ze země rychle mizí

V reakci na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku svolali aktivisté na středeční večer celonárodní protesty. Po celé zemi už večer zatkla policie víc než 1200 demonstrantů. Letenky ze země se po projevu prezidenta Vladimira Putina, ve kterém svůj krok ohlásil, během dne zcela vyprodaly. Ruské aerolinie následně nařídily zastavit prodej letenek mužům ve věku od 18 do 65 let bez souhlasu ministerstva obrany.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 21:09|

Čínské jednotky se v Rusku zúčastní vojenského cvičení

Čínská armáda vyšle vojáky do Ruska, aby se zúčastnili společného cvičení. Do manévrů se má zapojit také Indie, Bělorusko, Mongolsko, Tádžikistán a další státy. Informuje o tom čínské ministerstvo obrany.
17. 8. 2022|

Při demonstracích za Navalného zadržela ruská policie přes pět tisíc lidí, více než minulý víkend

Při tvrdě potlačených protestech proti uvěznění opozičního politika Alexeje Navalného zadržely ruské bezpečnostní složky v desítkách měst po celé zemi 5021 lidí. Uvádí to server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních zákroků. Mezi zatčenými je i politikova žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstraci v Moskvě, oznámil Navalného tým. Odhad celkového počtu účastníků zatím není k dispozici, počet zadržených je ale vyšší než při protestech z minulého víkendu.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:54|

Život Rusů se vrátí k normálu, vyjádřil Putin naději v novoročním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém novoročním projevu konstatoval, že uplynulý rok byl mimo jiné kvůli pandemii koronaviru obtížný pro všechny. Vyjádřil také naději, že v nadcházejícím období se podaří Rusům vrátit k normálnímu životu. Agentura TASS upozornila, že Putinovo letošní novoroční přání trvalo šest minut, nejdéle ze všech jeho podobných vystoupení v 21. století.
31. 12. 2020|

Tisíce Rusů demonstrovaly na podporu zadrženého chabarovského gubernátora

Desetitisíce obyvatel Chabarovska a dalších měst na ruském Dálném východě demonstrovaly na podporu zadrženého gubernátora Sergeje Furgala. Vadí jim postup moskevských úřadů ve Furgalově kauze a požadovali i odstoupení prezidenta Vladimira Putina. Proti padesátiletému chabarovskému gubernátorovi, který nepatří ke kremelské straně Jednotné Rusko, je vedeno vyšetřování pro podezření z organizace vražd podnikatelů v letech 2004 a 2005.
11. 7. 2020|