TÉMA

Josef Balabán

Dvojitý nacistický agent inkasoval od českého odboje statisíce. Pravou totožnost utajil až do konce války

Paul Thümmel byl v tuzemské válečné historii možná nejznámějším dvojitým agentem. České zpravodajské službě předával informace o nacistických plánech a nechal si za to štědře platit. Podle některých historiků se ovšem jeho význam zveličuje, ačkoliv české straně dodával i informace o zrádcích v jejich vlastních řadách. Od Thümmelova narození uplynulo 15. ledna přesně 120 let.
18. 1. 2022|

V Dobříši odhalili pamětní desku odbojáři a jednomu ze „tří králů“ Josefu Balabánovi

V Dobříši u tamní hájovny v pátek odhalili pamětní desku legendárnímu odbojáři a členu skupiny Tři králové Josefu Balabánovi. Od jara 1939 byl Balabán součástí užšího vedení odbojové organizace Obrana národa, podílel se na získávání zpravodajských informací a diverzních akcích proti nacistickému Německu. V roce 1941 ho zatklo gestapo, popraven byl v říjnu stejného roku.
4. 6. 2021|

Před 80 lety dopanoval první ze Tří odbojářských králů. Josefa Balabána zatklo gestapo v Dejvicích

Přesně před osmdesáti lety zatklo gestapo podplukovníka Josefa Balabána. Ten byl vůdčí postavou odbojové zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové, která svými činy dováděla německou tajnou policii k zuřivosti. Z odbojářů byl nejstarší a dalo by se říct, že celou skupinu vedl. Za přezdívkami dalších dvou králů se skrývali podplukovník Josef Mašín a štábní kapitán Václav Morávek. I ty v následujících měsících nacisté zavraždili.
22. 4. 2021|

Polidštěné legendy. Nový román odhaluje život odbojářů Mašína, Balabána a Morávka

Gestapo jim říkalo Tři králové. Hrdinové protinacistického odboje Josef Mašín, Josef Balabán a Václav Morávek patřili k nočním můrám nacistické tajné policie a jejich činy při obraně Československa podrobně popsali historici. Jak ale vypadal jejich život, i když se zrovna nestřílelo, popisuje v novém románu M+B+M Dalibor Vácha.
2. 2. 2021|

Tři králové či Jožka Černý. Sněmovna navrhla adepty na státní vyznamenání

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi členy odbojové skupiny Tři králové Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína i další čtyři válečné veterány. K poslaneckým adeptům na medaili Za hrdinství patří záchranáři Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica, kteří loni v říjnu pomáhali zraněným při hromadné nehodě, byť byli v tu dobu mimo službu.
9. 7. 2020|