TÉMA

Makakové

Nová metoda usnadnila klonování primátů. S člověkem to neuděláme, slibují v Šanghaji

Genetickým inženýrům se v Šanghaji povedlo výrazně zlepšit klonování. Doufají, že díky tomu budou moci tvořit desítky klonů laboratorních zvířat pro lékařské pokusy.
17. 1. 2024|

Makak prchl z děčínské zoo. Než ho chovatelé lapili, běhal tři hodiny po městě

Z děčínské zoologické zahrady v pondělí dopoledne utekl samec makaka chocholatého. Chovatelé ho chytili zhruba po třech hodinách. Asi devítikilový primát přicestoval do zoo v pátek minulý týden, řekla mluvčí Alena Houšková.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 14:08|

Přenos covidu-19 aerosolem je horší než kapénkami, ukazují studie

Zatím jsou to jen náznaky, ale několik nových studií upozornilo, že pokud dojde k nákaze covidem při přenosu aerosolem, mívá pak nemoc horší průběh než při přenosu kapénkami.
30. 4. 2021|

Britské supermarkety přestaly prodávat zboží získané prací opic

Několik britských obchodních řetězců stáhlo z nabídky kokosový olej a další produkty obsahující kokos. Vedla je k tomu informace, že v některých asijských státech jsou ke sběru kokosových ořechů využíváni cvičení makakové. Každý z nich je schopen denně sklidit až tisíc ořechů, zatímco člověk zhruba osmdesát. Informovalo o tom sdružení na ochranu zvířat PETA, podle nějž se v Thajsku s vycvičenými makaky zachází jako se „stroji na sběr kokosových ořechů“.
4. 7. 2020|