TÉMA

Josefina Czerninová

Ústavní soud zrušil verdikt nad druhou úřednicí, která rozhodovala o občanství Czerninové

Ústavní soud (ÚS) zrušil verdikt nad Markétou Svobodovou, jednou z úřednic, která se podílela na rozhodování o občanství Josefiny Czerninové. Právě díky sporně vydanému osvědčení o občanství mohli potomci šlechtičny restituovat majetek, na který by jinak neměli nárok. Svobodová a její kolegyně Ivana Odarčenková po vleklém procesu dostaly jeden den vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Verdikt nad Odarčenkovou ÚS zrušil už v květnu. Rozhodnutí o stížnosti Svobodové tak bylo očekávané.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 11:57|

Ústavní soud zrušil rozsudek nad úřednicí, která měla na starosti rozhodování o občanství Czerninové

Ústavní soud (ÚS) zrušil rozsudek nad Ivanou Odarčenkovou, která jako úřednice spolurozhodovala o vydání osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové. Potomci hraběnky pak mohli na základě rozhodnutí uplatnit restituční nároky. Pražské soudy po opakovaných zásazích Nejvyššího soudu uložily úřednici jeden den vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Závěr, že jednání úřednice naplnilo skutkovou podstatu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, je však podle ÚS v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními soudů. Soud se také postavil proti trestní perzekuci úředníků jen za jiný právní názor.
10. 5. 2023|

Soud potrestal úřednice v kauze občanství pro Czerninovou. Potomci hraběnky dosáhli díky nim na restituce

Městský soud v Praze pravomocně potvrdil podmíněné tresty pro dvě bývalé pražské úřednice, které vydaly osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové. Potomci hraběnky díky rozhodnutí o občanství mohli uplatnit restituční nároky. Městský soud tak rozhodl po červencovém verdiktu Nejvyššího soudu a vyhověl dovolání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.
10. 9. 2020|

Kauza občanství pro Czerninovou pokračuje. Nejvyšší soud vyhověl dovolání státního zástupce

Dvě bývalé pražské úřednice, které vydaly osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové, se vrátí před soud. O zrušení zprošťujícího rozsudku Městského soudu v Praze rozhodl Nejvyšší soud (NS). Ten tak vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Soudy řeší případ už roky, potomci hraběnky díky potvrzení občanství získali v restituci část rodového majetku. Informaci ČT potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
2. 7. 2020|