TÉMA

Petr Hůrka

Novým „superúředníkem“ na ministerstvu vnitra bude Fryč

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu jmenovala ve čtvrtek vláda Jindřicha Fryče. Do funkce nastoupí 1. listopadu a stane se nástupcem Petra Hůrky, který po rezignaci místo opustil na konci září. Fryč dosud pracoval jako státní tajemník na ministerstvu školství. Kabinet schválil také vyhlášení výběrového řízení na tuto pozici. Jednal také o povinnosti členů vlády a jejich náměstků prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 17:23|

„Superúředník“ Hůrka skončí na ministerstvu vnitra

Náměstek resortu vnitra pro státní službu Petr Hůrka na konci září skončí ve funkci. Uvedl, že své působení na ministerstvu spojil s přípravou materiálu o modernizaci státní správy, který ve středu odevzdal.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 13:47|

Státu chybí úředníci. Poslanci se přou o novelu služebního zákona, která to má vyřešit

Vládní poslanci chtějí prosadit změnu služebního zákona. Počítají třeba se zrušením takzvaných odborných náměstků na ministerstvech nebo zrychlením výběrových řízení na pozice státních úředníků. Kriticky se k tomu staví opoziční ANO a SPD. Obávají se politizace státní správy. Podle autorů novely je ale potřeba usnadnit přijímání nových úředníků. A také je lépe motivovat.
25. 6. 2022|

Nemocnice mohou znovu dělat plánované operace, Česko již objednalo vakcínu pro pět a půl milionu lidí

Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Mohou začít dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice již uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly. Vláda také schválila seznam kandidátů na nové soudce nebo změnu zákona o kybernetické bezpečnosti.
23. 11. 2020|

Česko má nového superúředníka. Postráneckého nahradil Hůrka

Dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka nastupuje do funkce náměstka ministra vnitra pro státní službu. Po Josefu Postráneckém, který předčasně skončil v dubnu, bude druhým takzvaným superúředníkem po vzniku zákona o státní službě. Hůrka uspěl ve výběrovém řízení a nastupuje na šestileté funkční období, které nelze podle zákona opakovat.
1. 7. 2020|