TÉMA

Platba

Britský parlament odsouhlasil kontroverzní deportace migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil sporný zákon, který umožňuje deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Schvalování legislativy zdržovala Sněmovna lordů, nakonec však ustoupila. Nejvyšší soud loni zarazil chystané deportace s odůvodněním, že Rwanda není bezpečnou zemí. Zákon kritizuje britská opozice i obhájci lidských práv. Africká země s plánem Londýna souhlasí, požaduje ale peníze. V roce 2022 doplulo do Británie přes Lamanšský průliv rekordních téměř 46 tisíc běženců.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 11:21|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Peníze lze nově poslat i přes telefonní číslo. Šestice bank zavedla nový způsob plateb

Šest tuzemských bank spustilo možnost poslání platby skrze telefonní číslo. Služba platby na kontakt má za cíl transakce zjednodušit a omezit chyby při jejich zadávání. Registr přitom spravuje centrální banka. Další dvě banky se spuštěním služby počítají v průběhu příštího roku.
14. 11. 2023|

Češi platí za energie zhruba o 155 korun měsíčně víc než loni, ceny ale stále klesají

Češi platí v současné době za energie v průměru o 155 korun měsíčně na odběrné místo více než ve stejném období loni. Oproti začátku letošního roku ovšem platby za elektřinu a plyn znatelně klesly, nejvýše byly v prvním čtvrtletí. Vyplývá to z analýzy společnosti Patron GO, která čerpala data v průměru od dvou tisíc uživatelů. V příštím roce platby za elektřinu nejspíš opět vzrostou.
29. 10. 2023|

Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci

Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|

Posílat peníze na účet bude jednodušší, lidem bude stačit znát telefonní číslo

Česká národní banka (ČNB) spustí registr, který umožní bankám zprovoznění služby, kdy pro poslání peněz bude stačit telefonní číslo příjemce. Banky budou mít přístup do registru od 30. října, služba by měla být lidem, kteří o ni projeví zájem, dostupná v listopadu. Nový systém by měl zjednodušit převádění peněz mezi lidmi, uvedla ČNB v tiskové zprávě.
7. 9. 2023|

Měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne o bezmála 200 korun

Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného bude stát příští rok na zdravotním pojištění platit měsíčně 2085 korun, letos je to 1900 korun. Příslušné nařízení ve středu schválila vláda. Na takzvané státní pojištěnce půjde podle odhadu ministerstva financí příští rok z rozpočtu 151 miliard korun, téměř o jedenáct miliard víc než letos. Podle aktuálního odhadu stát letos zaplatí 140,1 miliardy, zhruba o 1,7 miliardy méně, než se očekávalo ve schváleném rozpočtu.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 17:34|

Rusko se snaží zastavit pád rublu, pozastavilo nákup zahraničních měn

Ruská centrální banka nebude do konce roku nakupovat zahraniční měny. Cílem tohoto kroku je snížit výkyvy na finančních trzích, uvádí se v prohlášení banky. Zároveň ale banka bude pokračovat v prodeji zahraničních měn. Zavádí zároveň od příštího týdne digitální rubl, který má usnadnit mezinárodní platby.
10. 8. 2023|

Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály

V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.
16. 7. 2023|

Miliardy vydané navíc. Vysoká inflace může výrazně zvýšit platby za státní pojištěnce

Zdravotní pojištění, které stát hradí za děti nebo důchodce, by se od příštího roku mělo zvedat podle předvídatelného vzorce. Automatickou valorizaci vloni schválil parlament, vláda teď záměr potvrdila při přípravě státního rozpočtu na rok 2024. Po neděli by mohlo být jasnější, o kolik se platby zvednou. Kromě jiného se do toho promítne inflace, která je pořád vyšší, než se při vzniku zákona předpokládalo. Rozhodnutí se tak může o miliardy korun prodražit.
7. 7. 2023|

Soud zrušil autorským svazům OSA a Integram pokutu, kterou jim vyměřil ÚOHS

Krajský soud v Brně v úterý zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a dvacet milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.
27. 6. 2023|

Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|

Loňská splátka za izraelské radary zůstává v Praze. Ministerstvo to vysvětluje zpožděním dodávek

Česká republika loni neuhradila splátku za radary MADR z Izraele, zjistili Reportéři ČT. Podle smlouvy měla zaplatit zálohu ve výši 2,53 miliardy korun, kterou si ale ministerstvo obrany nechalo. S dodávkami radarů jsou potíže, přicházejí s čím dál větším zpožděním. Tím také ministerstvo svůj krok zdůvodnilo.
9. 2. 2023|

Česko bude moci využít dalších 22 miliard z fondu obnovy, Evropská komise kývla

Česko nejspíše bude moci využít zhruba 22 miliard korun (928 milionů eur) z mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Schválila to Evropská komise, podle které stát splnil všechny podmínky pro získání první řádné platby za sedm miliard. Definitivně ještě musí postoj komisařů formálně potvrdit zástupci členských států. První peníze z fondu obnovy získalo Česko už předloni. V rámci předfinancování přišlo 915 milionů eur.
8. 2. 2023|

Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.
27. 1. 2023|

Podvodných zpráv o zásilkách před Vánocemi přibývá. Nereagujte na podezřelé SMS nebo e-maily, radí dopravci

Přepravní společnosti upozorňují na podvodné zprávy, které vypadají jako výzva k zaplacení a vyzvednutí zásilky. Před Vánocemi jich přibylo. Doručovatelé i bezpečnostní experti vyzývají k obezřetnosti.
22. 12. 2022|

Klienti ČEZu už dostávají nové zálohy, část z nich je má i přes zdražení stejné

Zákazníci největšího dodavatele elektřiny v Česku společnosti ČEZ už dostávají nové zálohy za energie, které od ledna počítají se zdražením dodávek na zastropované ceny. Zdražení se týká přes 1,3 milionu odběratelů, přičemž zálohy zatím vzrostly asi třetině z nich. Stejný podíl zákazníků naopak bude platit stejné zálohy jako dosud. Podle firmy se do záloh už promítá šetření klientů při spotřebě. Další část klientů pak dostane nové zálohy až po blížícím se vyúčtování, informovala společnost ČEZ. Na zastropované ceny od ledna zdraží také ostatní dodavatelé, také ti začali nyní rozesílat nové zálohy klientům.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 18:50|

Pošta od října zpoplatní SIPO z účtu

Česká pošta od října zpoplatní službu SIPO i pro bezhotovostní platby formou inkasa z bankovního účtu. Pokud zákazník vyžadoval potvrzení pouze e-mailem, byla služba dosud zdarma. Nově za ni bude podnik vybírat pět korun. Důvodem jsou rostoucí náklady, uvedla Pošta v oznámení zákazníkům.
6. 9. 2022|

Poslanci přehlasovali prezidentské veto na snížení plateb za pojištěnce. Schválili také rozšíření NATO

Koalice přehlasovala první veto, které v tomto volebním období využil prezident republiky. Od září se tedy sníží platby za státní pojištěnce a od roku 2024 se začnou automaticky valorizovat. Poslanecká sněmovna také odsouhlasila vstup Finska a Švédska do NATO. Vše se podařilo až v sobotu brzy ráno po devatenácti hodinách opozičních obstrukcí. Mimořádně dlouho zabrala již debata o programu schůze. Poslanci ANO a SPD přišli s desítkami nových bodů, o nichž se chtěli bavit, žádný z nich se ale na program nakonec nedostal.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 05:47|

V září odstartuje druhé milostivé léto, dává šanci na oddlužení

V září začne takzvané milostivé léto. Na tři měsíce nabídne lidem, kteří mají exekuce na dluhy u veřejných institucí, šanci oddlužit se. Zjistit by si měli výši původního dluhu, který zbývá srovnat. Případně by se měli objednat do odborné poradny. Seznámit by se měli také s přesným postupem. Vyzvali k tomu ve středu pracovníci Charity ČR, která pro zájemce připravila webové stránky s informacemi. Pomoc nabízejí i další organizace. Ministerstvo financí navíc ve středu navrhlo třetí opakování akce na příští rok, v ní by šlo dosáhnout odpuštění dluhu za nedoplatky daní.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:41|

Letos deset miliard, příští rok třicet. Pomoc s energiemi vyplatí vláda nadvakrát

Pomoc s vysokými cenami energií díky takzvanému úspornému tarifu dostanou letos domácnosti prostřednictvím své smlouvy na elektřinu. Letos dá vláda na pomoc deset miliard korun, dalších třicet miliard rozdělí příští rok, a to už prostřednictvím jednotlivých komodit, tedy jednotlivě ve vyúčtování za elektřinu, plyn a teplo. Podle vyhlášky ale může dodavatel energií využít příspěvek například na pokrytí dluhu za energie. Konkrétní výše příspěvku u jednotlivých distribučních sazeb zatím není známa.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 11:08|

Přerušení dodávek do Česka bylo kvůli přemíře opatrnosti, řekl Bartuška

„To, co se reálně stalo, byla vysoká míra opatrnosti, která nebyla namístě,“ prohlásil zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška v souvislosti se zastavením dodávek ropy prostřednictvím ropovodu Družba do Evropy. Podle něj jsou nyní banky i pojišťovny se vším, co se týká Ruska, příliš opatrné. Dodal nicméně, že jak Rusku, tak Ukrajině se situace do jisté míry hodila.
13. 8. 2022|

Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka

Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|

Turecko přistoupilo na platby v rublech za ruský plyn, uvedla Moskva

Turecko bude za ruský plyn částečně platit v rublech. Podle agentury TASS o tom po pátečním setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči informoval místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Rusko začalo požadovat platby v rublech po odběratelích plynu po rozpoutání války na Ukrajině a ostré západní reakci, která ohrozila stabilitu ruské měny.
5. 8. 2022|