TÉMA

Boubín

Na stezku na Boubín popadaly stromy, v okolí navíc stojí stovky souší. Cesta zůstává uzavřena

Kvůli nebezpečí pádu stromů je již několik měsíců uzavřená stezka na Boubín – a v nejbližší době se to nezmění. Stromy v blízkosti cesty dál padají. Lokalita je přísně chráněná a nebezpečné souše nemůže přijet pokácet těžká technika.
8. 2. 2023|

Lesníci v Boubínském pralese souše pokácet nesmějí, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že lesníci nesmějí zasahovat v nejvíce chráněné části Boubínského pralesa. Lesní závod, který v Boubíně hospodaří, chtěl kvůli bezpečnosti turistů v lokalitě pokácet souše, jež hrozí pádem na stezku. Ta je právě kvůli tomu od letošního jara zavřená.
12. 12. 2022|

Žádost o zlomení souší u jezírka v Boubíně neprošla. Pro turisty by nakonec mohla vzniknout jiná trasa

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení více než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vstupovat vůbec nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.
22. 8. 2022|

Silné bouřky zvedaly hladiny toků, hasiči měli stovky výjezdů

Českem se v noci a nad ránem prohnaly silné bouřky. Hasiči kvůli nim měli zhruba přes šest set výjezdů. Nejvíc zásahů bylo v Praze a Středočeském kraji. Hasiči ve většině případů odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. Silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy museli odstraňovat kamení a sesuvy půdy. Déšť na několika místech zvedal také hladiny malých toků. Během sobotního odpoledne se vyčasilo. Příští týden meteorologové očekávají tropické teploty.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 19:19|

Na kůrovce jen oloupáním stromu. Lesníci si stěžují na podmínky v Boubínském pralese

Správa šumavského národního parku zpřísnila podmínky pro likvidaci kůrovce v rezervaci na Boubíně –⁠ paradoxně proto, že se ho z pralesa šíří více než v předchozích letech. Park se totiž obává přílišných zásahů člověka do vzácné zóny a umožňuje prakticky jen oloupání kůry u stojících stromů. Lesníci kontrují, že omezení značně ztěžují boj s broukem.
27. 6. 2020|