TÉMA

Rada ČT

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Radní ČT vyzvali Dvořáka, aby předložil všechny chystané smlouvy nad milion korun

Radní České televize (ČT) vyzvali končícího šéfa Petra Dvořáka k předložení chystaných smluv nad jeden milion korun dozorčí komisi. Ta má zároveň monitorovat předání funkce nově zvolenému generálnímu řediteli Janu Součkovi. Vyplývá to z aktuálního jednání rady. Podle Dvořáka je její rozhodnutí nezákonné. Ve funkci končí 30. září.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:22|

Novým generálním ředitelem České televize byl zvolen ředitel brněnského studia Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Kdyby byli poslanci féroví, televizní poplatek dávno zvednou, říká první ředitel ČT Mathé

Poslanci si v devadesátých letech většinou mysleli, že je Česká televize jejich. Často o ní nevědí nic ani dnes, myslí si první generální ředitel ČT Ivo Mathé. Původně producent a později kancléř prezidenta Havla volá po zvednutí televizního poplatku, jehož současnou výši označuje za směšnou. „Za pět korun denně dostává divák hodně,“ vysvětluje Mathé, který v podcastu Background ČT24 popisuje i to, jak měl šest dnů na spuštění České televize.
25. 5. 2023|

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu Vágnera, do Rady České televize Řeháka

Do Rady Českého rozhlasu zvolila sněmovna redaktora nakladatelství Argo Oldřicha Vágnera, do Rady České televize vybrali poslanci ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka. O výsledcích tajných voleb informoval předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). V rámci středeční mimořádné schůze sněmovna nedospěla k hlasování o navrhovaných změnách ve výběru radních ČT a ČRo. Debata o vládní novele trvala přes čtyři hodiny a podobně jako při jejích předchozích sněmovních projednáváních ji provázela kritika z řad opozice.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:55|

Výběr nového ředitele ČT začne v polovině února, volit se bude 7. června

Výběrové řízení na nového generálního ředitele České televize (ČT) začne 15. února, volba by se měla uskutečnit 7. června. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi vyprší mandát letos na konci září. Rada projednala také zprávu o nařčení Marka Wollnera z obtěžování.
11. 1. 2023|

Do výběru radních ČT a ČRo se možná zapojí Senát. Sněmovna změnu podpořila

Třetinu členů rad České televize a Českého rozhlasu možná bude volit Senát. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny přinese vládní novela, kterou v úterním úvodním kole podpořila sněmovna navzdory odporu opozičních hnutí ANO a SPD. Debata trvala zhruba deset a půl hodiny, ačkoli vládní tábor prosadil omezení řečnické doby. Opozice neprosadila zamítnutí předlohy už v prvním čtení ani její vrácení kabinetu k dopracování. Nyní ji posoudí volební výbor, který má na starosti média.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 22:25|

Odboráři ČT vstoupili kvůli oznámeným úsporám do stávkové pohotovosti

Hlavní odborové organizace České televize (ČT) vstoupily do časově neomezené stávkové pohotovosti. Důvodem jsou úsporná opatření vyhlášená generálním ředitelem Petrem Dvořákem. Zahrnují mimo jiné ještě letos propuštění padesáti zaměstnanců nebo oddálení rekonstrukce ostravského televizního studia. Ve společném prohlášení to uvedly Nezávislá odborová organizace (NOO) České televize Praha, NOSP ČT Ostrava, OO ČT TS Brno. Odboráři očekávají, že se k nim připojí i Odborový svaz pracovníků hromadných sdělovacích prostředků OS Media.
23. 6. 2022|

Opozice ve sněmovně vetovala zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení

Poslanci ANO a SPD vetovali schválení zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení zrychleně už v prvním čtení. Červencová účinnost vládní novely však zřejmě ohrožena nebude. Sněmovna se po sociálních zákonech vrátila k volbě nových radních ČT, kam zvolila politologa Ladislava Mrklase, který nahradí odvolanou radní Hanu Lipovskou, a další čtyři radní. K zákonodárcům také dopoledne promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sněmovna poté vyzvala vládu, aby dál Ukrajinu podporovala.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:52|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

Část radních ČT a ČRo má podle návrhu ministerstva kultury volit Senát

Část členů rad České televize a Českého rozhlasu by měl nově volit podle návrhu ministerstva kultury Senát, a to třetinu. Zvýšit se má také minimální počet hlasů potřebných pro zvolení nebo odvolání generálních ředitelů obou veřejnoprávních médií. Novelu, která je po připomínkovém řízení, novinářům představil ministr kultury Martin Baxa (ODS).
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 12:45|

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 16:52|

Sněmovna chce dostupnější konopí. Řádem bílého lva navrhla ocenit Remka a Sokola

Poslanci schválili, že se budou zřejmě ještě letos vydávat občanské průkazy s čipy s otisky prstů. Sněmovna vzdor kritice prosadila také to, že cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku asi budou muset mít komerční pojištění jen u společnosti Pojišťovna VZP. Zákonodárci schválili i novelu, jejímž cílem je zlevnit léčebné konopí. O snaze Pirátů částečně legalizovat  i pěstování konopí poslanci nakonec nehlasovali. Sněmovna rovněž schválila novelu zákona o DPH. Poslanci se zabývali i kandidáty na státní vyznamenání.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:21|

Hnilička a Šlégr dostali pokutu. Na kritizované oslavě v teplickém hotelu neměli roušky

Ústečtí hygienici rozhodli, že šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr dostanou nejvyšší možnou pokutu za to, že neměli na oslavě v teplickém hotelu nasazené roušky. Každý by měl zaplatit deset tisíc korun. Důkazem, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, jsou fotografie přímo z akce, informoval server Seznam Zprávy. Narozeninová oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne se konala v lednu.
23. 2. 2021|

Volební výbor doporučil poslancům zabývat se situací v Radě ČT

Volební výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby se neprodleně zabývala situací v Radě České televize. Výbor vzal na vědomí informaci rady o odvolání její dozorčí komise, vyzval politiky, aby se nevměšovali do práce mediálních rad, a zároveň konstatoval, že jakékoliv protiprávní jednání mohou posoudit jedině nezávislé soudy. Vyplývá to z výsledků hlasování členů výboru.
8. 12. 2020|

Předsedou Rady ČT se stal René Kühn

Rada České televize ve středu zvolila svým předsedou na příští dva roky mediálního odborníka Reného Kühna. Předchozímu předsedovi Janu Bednářovi vypršelo členství v radě. Devětačtyřicetiletý Kühn je členem rady od roku 2011 a opakovaně byl v minulosti jejím místopředsedou. Po celou svou profesní kariéru pracuje v marketingu a public relations. Působí rovněž jako externí poradce na ministerstvu kultury.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 17:29|