TÉMA

Litomyšl

Litomyšl vyvalila sudy. Připomněla si 200 let od narození Bedřicha Smetany

Litomyšl na Svitavsku oslavila 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Město uspořádala u této příležitosti slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. V Praze a Brně se u stejné příležitosti uskutečnily koncerty, v Pardubicích a v Plzni začaly výstavy, v Lysé nad Labem festival klasické hudby.
2. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 00:02|

Radnice bojují proti vizuálnímu smogu. V Praze naopak chystají zmírnění vyhlášky, která reklamu reguluje

Stále více měst a obcí bojuje s venkovní reklamou. Radnice ale mohou narazit na stávající legislativu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už kvůli omezování reklamy vede správní řízení s Prahou. Metropole na to reaguje tím, že chystá zmírnění současné vyhlášky.
26. 1. 2024|

Českou cenu za architekturu si zasloužila lávka v Litomyšli. Do finále se dostaly i hřbitov či jatka

Hlavní cena v soutěži Česká cena za architekturu náleží autorům z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli. Podle porotců je lávka produktem komunity, která časem vytvořila z architektury významnou součást svého veřejného života, předmět společné občanské vize budoucnosti. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2023 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých děl.
10. 11. 2023|

Lesy ČR kácením poničily studánku v rezervaci Psí kuchyně. Dřevo ale podle podniku nelze odvézt

Lesy České republiky pokácely nebezpečné stromy v přírodní rezervaci Psí kuchyně u Litomyšle. Kmeny ale zatarasily cestu k místní vysvěcené studánce a poničily také její přístřešek. Kvůli tomu se teď turisté k prameni nedostanou. Jenže státní podnik stromy odklidit nechce, odvolává se na bezpečnost návštěvníků a přísnou ochranu přírody.
31. 10. 2023|

Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun

Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

Kabátníkův cestopis o Orientu se dočkal hebrejského překladu, v Izraeli vzbuzuje zájem historiků

Světlo světa spatřil hebrejský překlad českého cestopisu po Svaté zemi z konce 15. století – Cesta z Čech do Jeruzaléma a Káhiry. Záznam o putování Martina Kabátníka je unikátním svědectvím o životě lidí v Orientu před více než pěti sty lety. A jako takový vyvolává v Izraeli zájem historiků.
16. 6. 2023|

Smetanova Litomyšl vrací krásné časy, hudbu hraje na zimním stadionu

Začíná hudební festival Smetanova Litomyšl. Poněkud nezvykle na zimním stadionu kvůli rekonstrukci litomyšlského zámku, kde se konaly předchozí ročníky. Ten pětašedesátý zahájí koncert České filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a klavíristou Kirillem Gersteinem.
15. 6. 2023|

Radnice v Litomyšli zbourá nadchod nad hlavní silnicí. Doprava na Moravu se zkomplikuje

Řidiči se musejí připravit na komplikace při cestě z východních Čech na Moravu. V pátek večer se uzavřel průjezd Litomyšlí, který denně využije zhruba dvacet tisíc vozidel. Dělníci začnou bourat nadchod nad hlavní silnicí, který je ve špatném stavu. Silnice bude o víkendu neprůjezdná v obou směrech.
17. 3. 2023|

Města a obce se snaží nalákat další obyvatele. Chystají nové byty a vyplácejí peníze

Desítky obcí v Česku bojují s odlivem obyvatel. Přitom právě počet trvale žijících lidí s sebou přináší řadu výhod, jde například o vyšší příjmy z rozpočtového určení daní. Při poklesu populace scházejí finance například na investice. Města, městysy i vesnice se proto snaží nalákat přistěhovalce.
27. 1. 2023|

Památkáři zrušili soutěž na opravu zámku a Panského domu v Litomyšli

Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu. Tendr se neúměrně prodloužil a nestihla by se využít dotace od Evropské unie. Památkáři nyní přepracovávají původní projekt, aby mohli využít alespoň dotaci ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví, informovala mluvčí NPÚ Sychrov Lucie Bidlasová.
2. 1. 2023|

Výstavy zkoumají dílo architekta Pleskota. Ani po sedmdesátce končit nehodlá

Autor nové podoby Dolních Vítkovic, sto dvaceti realizací, plánů a studií v Praze nebo renovátor historického centra Litomyšli. Za prací architekta Josefa Pleskota se ohlíží Museum Kampa. Pleskot v prosinci oslavil sedmdesátiny, s prací ale rozhodně nekončí.
29. 12. 2022|

Na škole v Pardubicích je pamětní deska, která připomíná transporty Židů do Terezína

Obchodní akademie v Pardubicích má nově pamětní desku, která připomíná židovské transporty do Terezína. Přímo ve škole bylo před osmdesáti lety seřadiště. Dvěma transporty v prosinci 1942 odjelo do Terezína 1258 lidí, většinu z nich později zavraždili nacisté v Osvětimi. Přežilo pouhých 92 lidí, řekl archivář ze Státního okresního archivu Pardubice Petr Mücke.
8. 12. 2022|

Večer se zavře průtah Litomyšlí, vznikne nad ním nová lávka. Tisíce aut pojedou přes náměstí

Od pátečního večera do nedělního odpoledne bude zcela uzavřeno jedno z problematických míst české silniční sítě – průtah Litomyšlí na silnici I/35. Ředitelství silnic a dálnic nechá vyměnit nadchod u polikliniky. Kvůli uzavírce budou muset všichni řidiči, kterých bývá o víkendech 12 tisíc denně, projíždět ulicemi města, v jednom směru vede objízdná trasa přes historické Smetanovo náměstí.
25. 11. 2022|

Další úseky D35 mají zpoždění. Obce se bojí zvýšení dopravy a omezují kamiony

Příprava některých úseků dálnice D35 v Pardubickém kraji nabírá zpoždění. Silničáři v příštím roce zahájí výstavbu pouze dvou dálničních úseků místo plánovaných čtyř. Obce v kraji, kterým měla dálnice ulevit, se proto obávají dlouhodobého zahlcení kamiony. Některé tak dokonce budují semafory, ale i retardéry a další zpomalovací prvky na obecních silnicích.
22. 7. 2022|

Nejdůležitější je zabývat se energetikou a Ukrajinou, shodli se Fiala s von der Leyenovou

Předsednictví v Radě Evropské unie přešlo na půl roku na Česko. Na slavnostní zahájení do Litomyšle po poledni dorazili čeští ministři včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a před jednou odpoledne také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová následovaná dalšími komisaři. Potom začalo společné jednání české vlády a Komise. Fiala očekává, že následujících šest měsíců bude těžkých, za zásadní považuje zajištění dostupné energie a pomoc Ukrajině.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:44|

Česku začíná evropský úkol, v rámci předsednictví bude řešit Ukrajinu i ekonomické výzvy

Česko se ujímá předsednictví Rady Evropské unie. Příštích šest měsíců bude mít kabinet Petra Fialy (ODS) zásadní vliv na evropskou politiku, diskutované normy, směřování evropského bloku i řešení celé řady výzev.
1. 7. 2022|

Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz

Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|

Smetanova Litomyšl přináší lásku v Čajkovském i Bohemian Rhapsody

Koncert Slovenské filharmonie na zámeckém nádvoří ve čtvrtek zahájí 64. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Vystoupení živě přenáší Česká televize. Po dobu téměř jednoho měsíce čeká návštěvníky více než čtyřicítka pořadů hlavního programu, který doplní mimo jiné výstavy Smetanovy výtvarné Litomyšle.
9. 6. 2022|

Litomyšl chce kvůli drahým energiím soláry. Chystá proto změny územního plánu

Města a obce se potýkají s rekordně vysokými náklady za energie. Snaží se proto najít způsob, jak ušetřit. Některé radnice pořizují fotovoltaické panely, které následně instalují na městské budovy. S podobným plánem přišla také Litomyšl, vedení města ale narazilo na přísné regulace památkářů. Ti nyní chystají nový metodický pokyn.
20. 5. 2022|

Vrcholí přípravy českého předsednictví EU. Na summit o obnově Ukrajiny by mohl přijet Zelenskyj

Přípravy českého předsednictví Evropské unii vrcholí, začne 1. července. Jedním z cílů je uspořádat summit, kterého by se zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dalšími tématy českého předsednictví mají být energetická bezpečnost, uprchlická krize a zvyšování obranyschopnosti EU.
17. 5. 2022|

Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|

Muzeum v Litomyšli vystavuje poklad nalezený u Jevíčka, jeden z největších v Česku

Regionální muzeum Litomyšl na Svitavsku vystavuje mincovní poklad, který co do počtu mincí patří k největším v Česku. Je jich více než sedm tisíc a pocházejí z druhé poloviny 17. století. Nálezce našel mince náhodně na rozoraném poli u obce Vysoká nedaleko Jevíčka na Svitavsku.
29. 4. 2022|

Pardubický kraj chce zpřístnit památkový zákon. Už ho nebaví čekat na archeologické nálezy

Pardubický kraj připravil návrh změny zákona o státní památkové péči. Umožnila by krajům lépe kontrolovat nakládání s archeologickými nálezy během záchranných archeologických průzkumů. Pardubicko k návrhu vedly vlastní špatné zkušenosti s organizacemi oprávněnými provádět průzkumy. Firmy mnohdy s předáním nálezů otálejí nebo cenné vykopávky poškodí.
2. 2. 2022|