TÉMA

Šimon Šafránek

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

Českému rapu pomohla neomezená data, říká tvůrce pořadu RapStory

Třicet let českého rapu rekapituluje nový pořad České televize RapStory. Nabízí výpovědi těch, kteří byli u začátku, i těch, kteří formují současnou podobu. RapStory je součástí nové podoby iVysílání, která neslouží jen jako archiv odvysílaného programu, ale začaly vznikat i pořady vysílané pouze na internetu.
8. 12. 2021|

Recenze: Mekyho stojí za to poslouchat

Dokumentarista Šimon Šafránek vykolejil Miro Žbirku z linky „běžných“ populárních zpěváků a vřadil ho mezi pěvecké legendy, o nichž je dobré vědět víc. Tak lze zjednodušeně interpretovat nový celovečerní dokument, který si do názvu jednoduše vypůjčil Žbirkovu přezdívku – Meky. Divákům v kinech ho po premiéře na přehlídce Tady Vary představuje od 9. července.
9. 7. 2020|

Meky Žbirka: Film o mně nejde jen po popularitě, ale i proti větru

Na začátku července začne v kinech hrát Meky – dokument o Miroslavu Žbirkovi natočil Šimon Šafránek, oceněný za předchozí snímek King Skate. Oba, filmař i protagonista, také Mekyho představili s předstihem v rozhovoru pro Události v kultuře. Portrét známého česko-slovenského zpěváka doplní v září akustické koncerty v Ostravě, Olomouci, Liberci a Praze.
23. 6. 2020|