TÉMA

Neandertálci

Zahaleni v kůžích hyen. Neandertálci možná zvládli ochlazování světa změnou ošacení

Vědci se až doposud domnívali, že naši pravěcí předkové zvládali přežívat doby ledové díky kožešinám býložravců. Nový výzkum ale ukazuje, že se alespoň občas mohli oblékat i do těch získaných z predátorů. A možná to mohlo mít i symbolickou rovinu.
13. 3. 2024|

Neandertálci lovili obří jeskynní lvy, zřejmě se i zdobili jejich kůžemi

Byli naši dávní předci spíš kořistí nebo lovci? Odpověď na jednu ze základních otázek zooarcheologie je zase o něco jasnější díky studii zveřejněné v odborném časopise Scientific Reports. Odborníci nejenže zjistili, že neandertálci byli prvními lidmi, kteří lovili velké predátory včetně lvů jeskynních – ale také ke kulturním účelům používali jejich kožešiny a možná se do o nich i oblékali, píše list The New York Times.
16. 10. 2023|

Podle nosa poznáš… potomka neandertálce. Zjistila to rozsáhlá studie

Někteří lidé mají větší nos, protože jejich rodokmen zahrnuje vzdáleného neandertálského předka. Vyplývá to ze studie, která vyšla v odborném časopise Communications Biology. Mnoho lidí v sobě má malé množství genetického materiálu zděděné po neandertálcích, kteří do doby před zhruba čtyřiceti tisíci lety sdíleli svět s druhem Homo sapiens.
10. 5. 2023|

Neandertálci uměli ulovit a zpracovat obří pravěké slony. Ukazuje to na vyspělou společnost

Podle nové studie žili neandertálci možná ve větších skupinách, než se dosud předpokládalo, a lovili obrovské slony, kteří byli až třikrát větší než ti dnešní. Vědci to zjistili po prozkoumání 125 tisíc let starých kosterních pozůstatků slonů s rovnými kly nalezených poblíž Halle ve středním Německu.
2. 2. 2023|

Neandertálci sbírali zvířecí artefakty. Vystavovali si je v jeskyních, ukázal výzkum

Předchůdci dnešních lidí měli už před 55 tisíci lety podobný zvyk jako dnešní lovci – ponechávali si trofeje upomínající na zvlášť povedené úlovky. Na základě nálezů ze španělské jeskyně Des-Cubierta k tomu dospěli antropologové.
30. 1. 2023|

Denisované měli čich na med. Ukázal to výzkum pravěkých lidí

Neandertálci sice měli výraznější nosy než dnešní lidé, jejich čichové schopnosti na tom ale o nic lépe než naše nebyly. Vymřelí denisované se od obou těchto pralidí lišili mnohem výrazněji.
9. 1. 2023|

Vědci poprvé popsali, jak vypadala neandertálská rodina

Evropští vědci získali první přibližný obrázek neandertálské rodiny ze Sibiře. Zjistili mimo jiné, že komunitu častěji opouštěly ženy, aby plodily děti s jinými neandertálci, zatímco muži zůstávali ve stejném klanu. Své závěry shrnuli ve studii, kterou otiskl časopis Nature a na níž se podílel i letošní nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství, švédský expert na evoluční genetiku Svante Pääbo.
21. 10. 2022|

Neandertálci byli masožravci, ukázal nový výzkum. Zřejmě se ale vyhýbali krvi a kostem

Díky nové studii se podařilo zjistit, co tvořilo potravu evropských neandertálců, kteří byli prvními inteligentními vládci našeho kontinentu. Užívali si maso, ale jiným zdrojům živočišných proteinů se zřejmě vyhýbali.
19. 10. 2022|

Neandertálci a lidé žili bok po boku přes tisíc let a kopírovali od sebe nástroje

Moderní lidé žili v Evropě po boku neandertálců nejméně přes tisíc let a během této doby od sebe navzájem kopírovali kamenné nástroje nebo šperky. Další důkazy o soužití lidí a jejich nejbližších vyhynulých příbuzných přinesla studie vědeckého týmu z britských a nizozemských univerzit.
17. 10. 2022|

Nobelovu cenu za medicínu dostal Svante Pääbo. Popsal křížení pravěkých předků lidí

Letošním laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu se stal švédský biolog Svante Pääbo. Odborná komise ocenila jeho zásluhy za objevy v evoluční genetice.
3. 10. 2022|

Moderní lidé žili v Evropě vedle neandertálců. Objev z francouzské jeskyně mění představu o pravěku

Nový objev mezinárodního vědeckého týmu změnil představu o tom, kdo byli první inteligentní obyvatelé Evropy. V jeskyni s výhledem na malebné údolí Rhôny v jižní Francii se totiž našly přesvědčivé důkazy o tom, že moderní lidé tuto lokalitu obývali ještě před neandertálci.
10. 2. 2022|

Krápníky podobné rudým tesákům jsou neandertálské umění staré desítky tisíc let, odhalila studie

Mezinárodní vědecký tým potvrdil, že šedesát tisíc let staré pigmenty na stalagmitech ve španělské jeskyni Cueva de Ardales mohou být jedním z nejstarších druhů umění v Evropě. Jeho autory byli zřejmě neandertálci.
3. 8. 2021|

Pravěcí lidé se možná ukládali k zimnímu spánku jako medvědi, naznačuje výzkum ze Španělska

Medvědi, netopýři, ale i ježci a spousta dalších druhů zvířat se naučila překonávat zimu spánkem. Místo aby pátrala v nehostinných podmínkách po zdrojích potravy, zpomalí svůj metabolismus a uloží se do zimního spánku. Nový výzkum naznačuje, že to stejné mohli dělat i prapředkové lidí.
22. 12. 2020|

Vědci vypěstovali minimozky obsahující neandertálskou DNA

Evropským vědcům se podařilo v laboratořích vyšlechtit miniaturní, okem sotva viditelné kusy lidské mozkové tkáně obsahující neandertálskou DNA. Těmto orgánům říkají minimozečky a chtějí je využít pro studium příbuznosti mezi lidmi a neandertálci.
22. 6. 2020|