TÉMA

LPG

Spotřeba plynu v Česku byla loni nejnižší za tři desetiletí

Mimořádně nízkou spotřebu plynu eviduje za uplynulý rok Energetický regulační úřad. Byla nejnižší od roku 1992, kdy ale současně byla podstatně menší plynofikační síť. Meziročně se spotřeba snížila o 10,4 procenta na 6,76 miliardy metrů krychlových. ERÚ dává úspory do souvislosti jednak s teplým počasím, ale hlavně se zdražováním energií a také ekonomickým útlumem.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:00|

Kontroly odhalily nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu

Kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ukázaly na nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití. Týká se to společností Tempo gas a Kralupol, za toto jednání jim hrozí pokuty ve výši jednoho milionu korun, uvedla inspekce v tiskové zprávě. Firma Tempo gas z Hradce Králové pochybení odmítla.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 14:16|

Výbuch plynu v restauraci na severozápadě Číny si vyžádal přes třicet obětí

Při výbuchu plynu v restauraci v autonomní oblasti Ning-sia na severozápadě Číny zahynulo v noci na čtvrtek 31 lidí, uvedla agentura Nová Čína. Výbuch byl podle všeho způsoben únikem z nádrže na zkapalněný ropný plyn, tedy LPG. Prezident Si Ťin-pching nařídil v reakci na explozi přísnější bezpečnostní kontroly v klíčových průmyslových odvětvích a sektorech, informovala tamní státní televize.
22. 6. 2023|

Počet aut na LPG roste. Zákaz dovozu ropy z Ruska může zvýšit zájem i o další typy pohonu

V Česku loni přibyl rekordní počet aut poháněných zkapalněným ropným plynem (LPG) a podle odborníků jich přibude i letos. I když ceny LPG také rostou, oproti benzinu jsou stále zhruba poloviční. Snaha unijních zemí omezit či zcela zakázat dovoz ropy z Ruska ale může negativně dopadnout i na LPG. Češi už proto kvůli cenám projevují zájem i o další alternativní pohony, stoupá například zájem o ojeté elektromobily.
29. 4. 2022|

Situace v Kazachstánu je podle tamního bezpečnostního výboru pod kontrolou

Situace v Kazachstánu je pod kontrolou a stabilizovaná, tvrdí tamní bezpečnostní výbor. V největším městě Almaty, které bylo minulý týden ohniskem nepokojů a protivládních demonstrací, začalo rozebírání barikád. Ministerstvo vnitra oznámilo, že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí. Podle neoficiálních údajů z minulých dní přišlo o život přes 160 lidí. Nepokoje začaly na začátku roku kvůli prudkému zdražení zkapalněného ropného plynu, což postihlo mnohé motoristy.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 17:30|

Kazašští vojáci rozehnali demonstranty v Almaty střelbou, mluví se o mrtvých

Kazašští vojáci ostrou střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v Almaty, centru nynějších nepokojů. Zásah má zřejmě oběti, přesnější údaje nejsou k dispozici. Střety si dosud vyžádaly osmnáct mrtvých a přes sedm set zraněných policistů. Úřady oznámily, že policie „zlikvidovala“ desítky demonstrantů. Prezident Kasym-Žomart Tokajev požádal o pomoc země Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), první ruští výsadkáři jsou už na místě. Večer zůstali na hlavním náměstí v Almaty pouze vojáci. Černínský palác nemá informace o možném ohrožení tří desítek českých občanů v zemi.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 21:35|

Kazachstánem zmítají nepokoje. Vojenská aliance vedená Ruskem pošle podle Arménie mírové jednotky

Situace v Kazachstánu, kde prezident Kasym-Žomart Tokajev po protestech odvolal vládu, se dále vyhrocuje. Agresivně naladěný dav čítající asi tři tisíce mužů vtrhl do radnice v největším městě Almaty i tamní rezidence hlavy státu. Úřady v Almaty a hlavním městě Nur-Sultanu vypnuly internet a telefonické spojení. Ruské tiskové agentury informují, že je výjimečný stav vyhlášen už pro celou zemi. Lídři zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) rozhodli, že do země pošlou na omezenou dobu mírové jednotky, které mají pomoci situaci stabilizovat.
5. 1. 2022|

Požár benzinky v Českém Těšíně krotili hasiči 23 hodin. Ze zapálení obvinila policie mladíka

Jedenadvacetiletého mladíka podezřelého ze zapálení zásobníků LPG (zkapalněný ropný plyn) v Českém Těšíně policie obvinila z obecného ohrožení. Podle kriminalistů byl pod vlivem drog. Moravskoslezským hasičům se v noci na pátek podařilo hořící zásobníky uhasit, zásah trval přes 23 hodin. Druhý zásobník dohořel po 22 hodinách, pak hasiči oba hodinu dochlazovali. Kvůli hrozbě exploze se musely evakuovat desítky lidí, zavřená byla i část Karvinské ulice.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 12:23|