TÉMA

Camilla

Násilí spáchané během války za nezávislost je neomluvitelné, řekl britský král v Keni

Britský král Karel III. vyjádřil během návštěvy Keni nejhlubší lítost za „odpudivé a neospravedlnitelné násilné skutky“ z doby boje za nezávislost této africké země. Monarcha se ale neomluvil přímo za britský podíl na utrpení Keňanů, jak požadovali mnozí místní obyvatelé.
1. 11. 2023|

Karel III. promluvil jako první britský král ve francouzském senátu. Varoval před hrozbou oteplování

Král Karel III. se stal prvním britským monarchou, který pronesl projev ve francouzském senátu. Hovořil o nenahraditelném přátelství obou zemí na úrovni vlád i obyčejných lidí nebo o partnerství ve sportu a umění. Závěrem Karel III. vyzval senátory ke spolupráci na nové dohodě mezi Velkou Británií a Francií, která bude „neodkladně“ reagovat na stav klimatu a biodiverzity ve světě. Karel III. je ve Francii s chotí Camillou do pátku na třídenní návštěvě.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 21:21|

Komunitní obědy i koncert. Británie pokračuje v oslavách korunovace Karla III.

Koncertem na hradě Windsor či komunitními obědy i v neděli pokračovaly oslavy korunovace britského krále Karla III. a jeho choti Camilly, která se uskutečnila o den dříve v Londýně. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že královský pár hluboce dojaly sobotní oslavy korunovace a poděkoval za ně veřejnosti. Slavnostnímu koncertu na hradě Windsor přihlíželo zhruba dvacet tisíc lidí.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:52|

Okázalý obřad, davy přihlížejících i odpůrci s transparenty. Británie po sedmdesáti letech zažila korunovaci

V londýnském Westminsterském opatství byl korunován král Karel III. a královna Camilla. Korunovaci nového monarchy zažila Británie po sedmdesáti letech, kdy na trůn usedla velice mladá královna Alžběta II. Dění přímo na místě sledovaly davy mezi Buckinghamským palácem a Westminsterským opatstvím. Dorazili i někteří protestující s transparenty s nápisy jako „Není můj král“.
6. 5. 2023|

„Bůh ochraňuj krále.“ Karel III. byl slavnostně korunován

Britský král Karel III. byl ve Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby mu za zvolání „Bůh ochraňuj krále!“ nasadil na hlavu korunu svatého Eduarda. Krátce předtím byly králi, který seděl na sedm set let starém dubovém trůnu, předány symboly jako meč, žezlo a jablko. Po Karlovi III. korunoval arcibiskup také královu choť Camillu. Královský pár se následně přesunul zlatým kočárem v doprovodu tisíců vojáků zpět do Buckinghamského paláce, z jehož balkonu pozdravil veřejnost.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 22:07|

Láskyplná a jiskřivá, zaznívá o Camille. Královna manželka ale narážela i na odpor jako „ta druhá“

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se údajně Camilla Charlese a nastartovala běh událostí v britské královské rodině. Mnohými byla nenáviděna jako osoba, která rozbila Charlesovo manželství s princeznou Dianou. Veřejnost si ale nakonec získala. Nyní stojí královna manželka Camilla po boku britského panovníka Karla III. Plné přijetí ze strany zesnulé panovnice Alžběty II. trvalo delší dobu, v posledních letech života ale Camillu jednoznačně podporovala.
6. 5. 2023|

Z nenáviděné milenky královnou chotí. Camilla měla těžkou roli, Brity si ale získala

S nástupem svého manžela Karla III. na trůn se Camilla stává královnou manželkou. Právě otázka jejího titulu byla ve Spojeném království řadu let předmětem diskusí. Jindy samozřejmá věc – tedy že králova choť bude královnou – byla v případě rozvedené Camilly zamotanější.
9. 9. 2022|

Zdravotní stav Alžběty II. se zhoršil. Do Balmoralu za ní přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí a v jakém počtu se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny, která letos oslavila sedmdesáté výročí nástupu na trůn.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 19:29|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Macron přijel do Londýna, připomene si de Gaullův projev

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek zavítal do Londýna, kde si společně s princem Charlesem připomene 80. výročí projevu Charlese de Gaulla. V něm generál vyzval Francouze k boji proti německé okupaci. Macron se setká také s britským premiérem Borisem Johnsonem, s nímž bude podle agentury Reuters jednat o boji s pandemií i o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 19:53|