TÉMA

Zdeněk Dvořák

Soud zprostil bývalého šéfa středočeských silničářů obžaloby z korupce

Krajský soud v Praze zprostil bývalého ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeňka Dvořáka obžaloby z korupce. Osvobodil i podnikatele Ottu Zacha. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Obžaloba tvrdila, že Zach dal Dvořákovi padesátitisícový úplatek za zmanipulování zakázky na rekonstrukci vodní propustky pod silnicí v Zaječově na Berounsku za 1,2 milionu korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Oba muži vinu odmítli.
31. 8. 2023|

Voda z Bečvy po otravě nepředstavovala nebezpečí pro lidské zdraví, uvedl znalec

Voda z řeky Bečvy nepředstavovala po její otravě ze září 2020 nebezpečí pro lidské zdraví. U vsetínského okresního soudu, který případ projednává, to ve středu řekl znalec z oboru zdravotnictví a toxikologie Zdeněk Dvořák. Při vypracování posudku vycházel z rozborů vzorků vody, které různé orgány z několika úseků řeky po havárii odebraly. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom, které do ní unikly z firmy Energoaqua. V kauze je obžalovaná jak společnost, tak i její ředitel Oldřich Havelka. Vinu odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka.
12. 7. 2023|

Z obecního domu budou nájemní byty. Okříšky přestavují bývalou radnici

V obci Okříšky na Třebíčsku přestavují bývalou radnici na bytový dům. Podobné cesty, jak získat nájemní bydlení především pro mladé rodiny nebo seniory, hledají i další malé obce.
6. 12. 2021|

Je Vysočina pro mladé? Kandidáti na hejtmana volají po zubařích, internetu a parcelách

Vysočina je krásný a klidný kraj, myslí si snad všichni kandidáti na tamního hejtmana, kteří diskutovali v předvolební debatě na ČT24, regionální problémy by už ale každý z nich řešil jinak. Někteří by rozvoj podpořili výstavbou silnic, obchodů či zdravotnických zařízení, jiní by preferovali lepší připojení k internetu nebo dostupné parcely. Co ale téměř všechny spojuje, je negativní stanovisko k možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště radioaktivních odpadů.
11. 9. 2020|

O připravenosti Vysočiny na zhoršující se epidemiologickou situaci debatovali krajští lídři

Opatření státu proti šíření  koronaviru i následným krokům na úrovni regionu se věnovali v předvolební debatě krajští lídři v Kraji Vysočina. V diskusi zaznívalo, že lidé jsou rozděleni na dvě skupiny (popírače a vystrašené), k čemuž podle některých přispěla komunikační politika státu. Naopak při hodnocení krajské situace zaznívala většinou spíše kladná stanoviska.
11. 9. 2020|

Rada prý schválila zúžení počtu lokalit pro úložiště jaderného odpadu. Rozhodne vláda

Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) ve čtvrtek schválila zúžení vytipovaných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu tak, jak ho na začátku června doporučil poradní panel expertů správy. Stavba má vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit: Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku či Březový potok na Klatovsku. ČTK to řekl zdroj obeznámený s průběhem jednání. Finální slovo o zúžení počtu lokalit z devíti na čtyři bude mít vláda.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 16:13|