TÉMA

Petr Smejkal

Covid sílí, případů bude přibývat do Vánoc a v lednu

Ministerstvo zdravotnictví očekává podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Současné počty případů i hospitalizací jsou podle dat resortu zdravotnictví nejvyšší od loňského října. Podle Pavlovice ale do nemocnic míří nemocní primárně s jinými potížemi, nikoliv kvůli stavu způsobenému koronavirem. Žádná plošná opatření ministerstvo nechystá.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 19:55|

Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti

Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:23|

Zatím není důvod k obavám, covid ale umí překvapit, říká Smejkal. Rizikové skupiny vyzývá k očkování

Laboratoře v Česku za poslední den odhalily 290 případů covidu-19, což je téměř dvakrát více než před týdnem. Skutečný počet nakažených je ale nepochybně vyšší, protože se netestuje plošně. Podle odborníků je covid potřeba brát jako běžný sezonní respirační virus. „Zatím to nevypadá tak, že bychom se měli příliš bát, ale covid nás už překvapil v minulosti, takže nemůžeme nic vyloučit,“ uvedl hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.
15. 9. 2023|

Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal

Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 14:59|

Imunita zřejmě není po minulých letech tak trénovaná, míní epidemiolog Smejkal

Lidí s respiračními chorobami v Česku přibylo za pouhý týden o třetinu. Souběžně se výrazně šíří tři onemocnění – covid, chřipka a RS virus. Zatím se plní především kapacity dětských oddělení. Na dva ze tří těchto virů se můžeme očkovat, připomíná hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly je zde generace dětí, která je vůči RS virům citlivá.
21. 12. 2022|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Chřipce ročně podlehne přes 1500 lidí. Očkování má ale jen 23 procent seniorů, upozorňuje SZÚ

Odborníci v Česku varují před malou proočkovaností lidí nad pětašedesát let proti chřipce. Nemoci podle jejich dat podlehne asi patnáct stovek Čechů a Češek za rok, v letech horší epidemie až pět tisíc. Loni se však nechalo očkovat pouze zhruba třiadvacet procent seniorů, což je proti západní Evropě třetina. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl, podle kterého může Česko letos čekat silnější epidemii, protože kvůli opatřením proti šíření koronaviru se chřipka v posledních dvou letech vyskytovala velmi zřídka.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 20:14|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Viru je v populaci více, než vidíme na testech, uvedl Smejkal. Plošná opatření by teď ale nezaváděl

Epidemiolog z pražského IKEMu Petr Smejkal v Interview ČT24 řekl, že současný nárůst počtu nakažených covidem v Česku je na letní období neobvyklý. Podle něj je to však dáno vysokou nakažlivostí subvarianty BA.5, která však naštěstí není nebezpečnější než ta předchozí. Smejkal uvedl, že se zatím nejedná o návrat do časů, kdy na tom bylo Česko nejhůře.
9. 7. 2022|

Jak velká bude letní covidová vlna, se teprve ukáže. Stát by se ale měl připravit, nabádají lékaři

V minulých dvou letech byly letní měsíce v Česku, potažmo většině Evropy, obdobím největšího útlumu epidemie covidu-19. Letos ale začaly počty nakažených již před začátkem prázdnin růst. Lékaři nyní nabádají odpovědné autority, aby se včas připravily na možnou letní vlnu i na podzim. Připouštějí však, že se teprve ukáže, jak vážná ona letní vlna bude. Čas na přípravu podle nich každopádně ještě je.
29. 6. 2022|

Počty nakažených v Česku rostou. Covidu se jen tak nezbavíme, komentuje Smejkal

Nakažených covidem-19 v Česku třetí týden v řadě přibývá. Mírně stoupá i počet hospitalizovaných. Přes polovinu případů přitom tvoří nové nakažlivější subvarianty BA.4 a BA.5. Epidemiolog a vedoucí expertní skupiny MeSES Petr Smejkal však v pořadu Události, komentáře prohlásil, že celoplošné uzávěry jako v předchozích vlnách pandemie nehrozí.
28. 6. 2022|

Lidé z některých oborů budou moci i s pozitivním testem pracovat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že od 17. ledna spustí takzvanou pracovní karanténu, kdy zaměstnanci z vybraných oblastí, kterým vyjde pozitivní antigenní test, budou moci za zpřísněných opatření dál pracovat. Týkat by se to mělo pracovníků v sociální oblasti, zdravotnictví a kritické infrastruktuře. Svoje plány pro boj s covidem zahrnula vláda premiéra Petra Fialy (ODS) také do programového prohlášení, které zveřejnila v pátek. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6641 potvrzených případů, zhruba o devět set více než před týdnem. Je to čtvrtý mezitýdenní nárůst v řadě.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 17:10|

Kdo se v Česku nakazí koronavirem v druhé polovině ledna, bude mít pravděpodobně omikron, uvedl Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v lednu převládne v Česku omikron. Uvedl, že kdo se v druhé polovině měsíce nakazí koronavirem, velmi pravděpodobně bude mít variantu omikron. Ve středu zatím laboratoře v tuzemsku potvrdily nejméně případů covidu ve všední den od 1. listopadu. Testy odhalily 7682 nakažených, skoro o čtyři tisíce méně než před týdnem. Nadále zvolna ubývá lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích. Uplynulý den jich podle dat bylo 4453, před týdnem asi o 1400 více. Nemocnice ale počty hospitalizovaných ještě zpětně dohlašují.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 20:57|

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Zátěž nemocnic bude vysoká asi až do Vánoc, zaznělo v debatě Duška a Smejkala

Pokles epidemie bude relativně pomalý, což se projeví i na zátěži nemocnic, která bude velká až do Vánoc. Zároveň se s nimi přiblíží i doba, kdy zjistíme skutečnou povahu nové varianty omikron a její nebezpečnosti. Existuje naděje, že se sice bude šířit rychleji, ale bude méně ohrožovat zdraví. To se však teprve ukáže. O prognóze na další týdny mluvili v Otázkách Václava Moravce šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek a epidemiolog Petr Smejkal.
5. 12. 2021|

Budoucí vláda odmítá povinné očkování a zavírání škol. Důraz dává na PCR testy a rychlejší trasování

Budoucí vláda představila své vize o fungování protiepidemických opatření. Řídit se mají podle situace v nemocnicích. Koalice SPOLU a PirátiSTAN nehodlá plošně zavírat školy a avizovala, že chce prodloužit vánoční prázdniny, aby začínaly už 18. prosince. Adept na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval k omezení sociálních kontaktů, povinná vakcinace podle něj není řešením, hodlá ale zkrátit lhůtu pro očkování posilovací dávkou z šesti na pět měsíců. Vznikající kabinet chce znovu uznávat PCR testy jako certifikáty o bezinfekčnosti, obnovit eRoušku a k trasování využít externí call centra.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 15:16|

Prováhali jsme možnost zabránit velkému šíření covidu, kritizuje Smejkal vládu

Česko prováhalo dobu, kdy mohlo účinně zabránit většímu rozšíření covidu-19. V Interview ČT24 to řekl epidemiolog IKEM a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. Vládu kritizoval za to, že nezačala včas plošně testovat, že stát nevymáhá dodržování opatření i že nedokázal naočkovat dost lidí. Nemyslí si však, že by nyní bylo nezbytné přestat uznávat negativní test jako „vstupenku“ na hromadné akce či do restaurací.
11. 11. 2021|

Je potřeba více očkovat a plošně testovat, jinak hrozí lockdown, varuje skupina MeSES

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) nabádá vládu, aby se snažila dosáhnout vyšší proočkovanosti včetně podávání třetích dávek rizikovým skupinám. Za zásadní považuje posílení mobilních očkovacích týmů, ale také vyhlásit povinné očkování v rizikových profesích. Skupina nevyloučila, že bude nakonec nutný další lockdown, ale domnívá se, že očkování spojené s plošným testováním ve školách i ve firmách je levnější varianta.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 23:17|

Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:59|

Lékaři musí mluvit jednotně. Další lockdown by byl selháním, říká Smejkal

Lékařská komunita v Česku už musí po roce a půl pandemie mluvit jedním hlasem. Řekl to epidemiolog Petr Smejkal v pořadu Události, komentáře. Podle něj se tak zabrání šíření dezinformací a lidé budou více motivováni k očkování. Epidemiolog zároveň zdůraznil, že je  také potřeba se učit od Západu a dbát na prevenci, aby nová vlna epidemie trvala co nejkratší dobu a nezatěžovala zdravotnictví.
26. 10. 2021|

V sobotu přibylo 1157 případů covidu. Vyšší víkendový přírůstek byl naposledy v květnu

Epidemie koronaviru v Česku dál sílí. Laboratoře prokázaly v sobotu 1157 nových případů, to je o skoro pět set víc než před týdnem a nejvíc o víkendovém dni od začátku května. V nemocnicích bylo 463 pacientů s nemocí covid-19, o 15 méně oproti pátku, ale o 135 víc než minulou sobotu. Setrvale roste i takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nyní je 86, před týdnem mělo přitom hodnotu 56. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, k neděli mírně kleslo z 1,46 na 1,41.
17. 10. 2021|

V pátek přibylo 1781 případů covidu, odborníci navrhují zavést lokální testování ve školách

V pátek přibylo v Česku dalších 1781 potvrzených případů koronaviru, nejvíc za jeden den od začátku května a o 764 víc než před týdnem. V nemocnicích bylo s covidem 459 lidí, což je oproti předchozímu dni sice o něco méně, ale oproti minulému týdnu to znamená nárůst o 121 hospitalizovaných. Odborníci nyní navrhují začít testovat ve školách v okresech s vyšším počtem nakažených.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 14:22|

Ve čtvrtek přibylo 991 případů covidu, narůstá počet těžce nemocných

Šíření covidu v Česku dále zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 991 případů, o pětasedmdesát víc než před týdnem. Počet těžce nemocných vzrostl za týden o tři čtvrtiny na čtyřiašedesát, hospitalizovaných je aktuálně 315 lidí. Situace je ale ve srovnání s loňskem výrazně klidnější –⁠ před rokem přibylo za jediný den více než pět tisíc infikovaných. Od pondělí se zpřísní pravidla cestování do Lotyšska a Rumunska.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 13:54|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|