TÉMA

Přívalové srážky

V Řeži naměřili nejvyšší červnovou teplotu, bylo tam 39 stupňů

V neděli panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy je ještě o desetinu stupně vyšší. Některá místa v Česku zažila ze soboty na neděli také letošní první tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. V pondělí pak mají na většinu území Česka podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dorazit bouřky, silnější by měly být ve východní polovině republiky. Může je doprovázet krupobití či silný nárazový vítr.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 17:45|

V části Čech hrozí v sobotu večer a v noci na neděli silné bouřky

V části Čech, zejména ve středním pásu území, hrozí v sobotu večer a v noci na neděli silné bouřky s přívalovými srážkami až 40 milimetrů. Nárazy větru podle meteorologů mohou dosahovat až 75 kilometrů za hodinu. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
6. 8. 2021|

Francii zasáhly přívalové deště, v Paříži se Seina vylila z břehů

Některé části Francie se v posledních dnech potýkají s přívalovými dešti. V Paříži se kvůli nim vylila z břehů Seina a zatopila nábřežní promenády či cyklostezky. Vydatné srážky lze podle meteorologů čekat i nadále, a v platnosti proto zůstává výstraha pro 21 oblastí, především na jihozápadě a severovýchodu země.
4. 2. 2021|

Jižní Čechy zasáhnou bouřky, meteorologové vydali výstrahu

Jižní polovinu Čech ve středu odpoledne ojediněle zasáhnou silné bouřky s přívalovými srážkami, při kterých může napršet kolem 30 milimetrů vody. Déšť může lokálně rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa jako podjezdy, podchody nebo sklepy. Varování vydal Český hydrometeorologický ústav.
23. 9. 2020|
Počasí

Místo trvalých dešťů přicházejí nyní bouřky. I ony ale mohou rozvodnit řeky

Od jihozápadu začne v Česku během čtvrtka pršet, mohly by přijít i bouřky. Bouřky, které by mohly být i silné, očekávají meteorologové hlavně v pátek. Mohly by je provázet přívalové deště, při kterých může napršet kolem 30 milimetrů, na některých místech i více než 50 milimetrů. Některé řeky především na východě republiky by se proto mohly opět rozvodnit. Pod Jeseníky či Králickým Sněžníkem by ojediněle mohly dosáhnout i třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 11:43|
Počasí

Silné bouřky se zřejmě střední Evropě nevyhnou ani v tomto týdnu. Přijdou asi ve čtvrtek

Počasí ve střední Evropě několik dnů po sobě ovlivňuje tlaková níže nad jihovýchodní Evropou. Po bouřlivém víkendu se počasí na začátku nového týdne zklidnilo a bouřky se v Česku zatím objevují spíš výjimečně. To by se ale v druhé půlce týdne mělo změnit.
16. 6. 2020|