TÉMA

App Store

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

Soud pozastavil nařízení požadující po Applu změny v jeho obchodu s aplikacemi

Americký odvolací soud pozastavil soudní nařízení, podle kterého má společnost Apple umožnit, aby aplikace v jejím obchodě App Store obsahovaly odkazy na externí platební systémy. Nařízení vzešlo ze sporu s vývojářem her Epic Games a mělo vstoupit v platnost ve čtvrtek.
8. 12. 2021|

Platební pravidla Applu omezují konkurenci, je potřeba změna, nařídil nizozemský úřad

Nizozemský antimonopolní úřad nařídil americké společnosti Apple úpravu současného systému, kdy technologický gigant požaduje po vývojářích, aby využívali její systém pro platby v aplikacích. Dle úřadu takové regule narušují hospodářskou soutěž. Platební politika App Store je už delší dobu terčem kritiky ze strany vývojářů, zejména kvůli požadavku, aby využívali pouze systém, který strhává poplatky v rozsahu 15 až 30 procent.
7. 10. 2021|

Soud podpořil vývojáře her ve sporu s Applem kvůli platebnímu systému

Americký soud nařídil společnosti Apple, aby odstranila část omezení ve svém obchodě s aplikacemi App Store v rámci sporu mezi výrobcem iPhonů a vývojářem her Epic Games. Rozhodnutí ohrožuje jeden z největších příjmů Applu a mohlo by vývojářům aplikací ušetřit miliardy dolarů, upozornila agentura AP. Soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová však současně uvedla, že nezjistila, že by Apple měl monopol na dílčím trhu mobilních herních transakcí.
10. 9. 2021|

Jižní Korea rázně zakročila proti Googlu a Applu. Už nebudou mít jisté provize od vývojářů aplikací

Jižní Korea v přelomovém rozhodnutí omezila nadvládu amerických internetových firem Apple a Google v platbách za aplikace v jejich virtuálních obchodech. Stala se první zemí, která takto rázně zasáhla, informuje server CNBC. V praxi to znamená, že Apple a Google už nebudou moci vývojáře aplikací nutit, aby používali jejich platformy.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 14:38|

Apple ustoupil vývojářům. Ti budou moci informovat zákazníky o platbách mimo App Store

Americká společnost Apple se rozhodla ustoupit ve sporu s vývojáři a po dohodě s nimi umožní, aby tvůrci aplikací mohli přímo kontaktovat zákazníky a informovat je o jiných možnostech platby než přes virtuální obchod App Store, který patří Applu. Technologický gigant to oznámil v tiskové zprávě. To je zásadní změna dosavadního postoje, protože Apple se tomu až donedávna bránil.
27. 8. 2021|

Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 21:29|

Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů

Evropská komise (EK) v pátek obvinila americkou technologickou společnost Apple z porušování antimonopolních zákonů. Zaslala firmě seznam námitek a požaduje po ní, aby vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém internetovém obchodě App Store. Komise má totiž podezření, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu streamování hudby tím, že zavádí restriktivní pravidla pro vývojáře. Americká firma, kterou už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za jiné praktiky, vybírání poplatků od konkurence hájí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:29|

Evropská komise vyšetřuje Apple, zda neporušuje pravidla hospodářské soutěže

Evropská komise (EK) začala kvůli podezření z porušování pravidel hospodářské soutěže vyšetřovat americkou technologickou společnost Apple. Oznámila, že vyšetřování vede ve dvou samostatných případech, které se týkají služeb App Store a Apple Pay. Americký podnik uvedl, že vyšetřování jsou podle jeho názoru založena na neopodstatněných obviněních ze strany několika podniků.
16. 6. 2020|