TÉMA

Charta Spojených národů

Valné shromáždění OSN v nové rezoluci znovu vyzvalo Rusko, aby se okamžitě stáhlo z Ukrajiny

Valné shromáždění OSN rok od počátku velké ruské invaze na Ukrajinu schválilo rezoluci, která ruský útok odsuzuje, podporuje ukrajinskou teritoriální integritu a vybízí k hledání mírového řešení konfliktu. Generální tajemník OSN António Guterres ruskou invazi označil za urážku kolektivního svědomí mezinárodního společenství. Ve čtvrtek na Valném shromáždění promluvil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 23:30|

Arménie a Ázerbájdžán souhlasí, aby EU na jejich hranici vyslala civilní misi. Pašinjan a Alijev jednali v Praze

Arménie a Ázerbájdžán souhlasí s tím, aby Evropská unie k jejich hranici vyslala civilní misi, informovala Evropská rada. Její předseda Charles Michel a francouzský prezident Emmanuel Macron se na tom s lídry obou států Nikolem Pašinjanem a Ilhamem Alijevem dohodli ve čtvrtek na okraj pražského summitu Evropského politického společenství (EPC).
7. 10. 2022|

„Lidé v Luhansku, Doněcku, Chersonu a Záporoží se stávají našimi občany. Navždy,“ prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili loutkoví zástupci těchto Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí. Jde o mezinárodně neuznávané útvary, takzvanou „Doněckou a Luhanskou lidovou republiku“ (DNR a LNR) na východě Ukrajiny, a také o Chersonskou a Záporožskou oblast na jihu Ukrajiny, které invazní jednotky zčásti obsadily. Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci odsuzující anexi čtyř ukrajinských oblastí. Čína nebo Indie se hlasování zdržely.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 21:55|

Ustavme mezinárodní tribunál pro válečné zločiny na Ukrajině, uvedl Lipavský v Radě bezpečnosti OSN

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) během projevu v Radě bezpečnosti OSN vyzval ke zřízení mezinárodního tribunálu, který bude stíhat válečné zločiny na Ukrajině. Na jednání hovořil jako první zástupce Česka po třiceti letech. Prohlásil také, že je nepřijatelné, aby Rusko rozhodlo o anexi další části Ukrajiny. Schůze se jako host účastnil i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba a krátce i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který obvinil západní země ze záměrného protahování bojů.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 21:19|

Světový řád potřebuje reformu, řekl šéf americké diplomacie Blinken. Varoval před Ruskem a Čínou

Dvěma velkým výzvám podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena čelí současný světový řád. Jedním z nich je ruská invaze na Ukrajinu, druhým je čínská snaha o odklon světa od západních hodnot. Spojené státy a jejich spojenci tak podle něj musí investovat do konkurenceschopnosti. Nelze totiž spoléhat na to, že Čína svou trajektorii změní, uvedl Blinken v projevu.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 18:13|

Ostrá slova a přípravy sankcí. Svět reaguje na uznání nezávislosti okupovaného Donbasu

Většina světových politiků přijala rozhodnutí Vladimira Putina uznat nezávislost okupovaných oblastí ukrajinského Donbasu ostře negativně. Evropská unie již pracuje na návrhu sankcí proti Rusku.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 16:25|

Ukrajinský prezident v OSN varoval před snahou dělit svět na sféry vlivu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Valném shromáždění OSN prohlásil, že okupace Krymu a vojenská agrese Ruska v Donbasu na východě Ukrajiny představují nejen problém pro celou Evropu, ale podobají se pokusu vrátit se k rozdělení světa na sféry vlivu, což vedlo k vypuknutí druhé světové války.
22. 9. 2020|

Pět desítek expertů kritizuje izraelský plán anexe části Palestiny

Izraelský záměr anektovat části palestinského Západního břehu Jordánu znamená porušení mezinárodního práva, které zakazuje zabírání území silou. Shodli se na tom podle agentury Reuters odborníci Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Izrael Západní břeh Jordánu obsadil za války v roce 1967, vystavěl tam osady pro asi půl milionu lidí a nyní se jeho část chystá anektovat.
16. 6. 2020|