TÉMA

Bezpečnostní sbory

Bezpečnostním sborům chybí lidé i peníze, odbory zvažují protesty

V Česku chybí tisíce policistů, hasičů a dozorců ve věznicích. Kromě lidí nemají bezpečnostní sbory také dostatek peněz, a to především na provoz. V rámci vládních úspor jim kabinet škrtl přes 2,8 miliardy korun, a odbory proto zvažují protestní akce. Vadí jim, že nedostali jasné stanovisko, jak se situace ve sborech bude řešit.
13. 3. 2024|

Ministerstva budou kvůli úsporám propouštět. Některé úřady zase chtějí zmrazit či mírně snížit platy

Členové vlády začali ve svých resortech hledat úspory na příští rok. Od koaličních lídrů dostali úkol snížit provozní výdaje o pět procent a sumu určenou na platy o dvě procenta. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) státním zaměstnancům příjmy navzdory úsporám neklesnou. Šéfové některých resortů už uvedli, že se chystají propouštět. Úspory se vztahují ale i na úřady, které nespadají přímo pod vládu. Některé z nich avizují, že platy budou muset zmrazit nebo i mírně snížit.
26. 5. 2023|

Vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem

Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších čtrnáct dní, rozhodla ve středu vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Bez prodloužení by skončily 12. prosince. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září. Slovenské ministerstvo vnitra uvítalo, že ČR prodloužila kontroly jen o čtrnáct, nikoliv o třicet dnů.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:57|

Exprezidenta Kyrgyzstánu Atambajeva opět zadržely bezpečnostní síly

Kyrgyzské bezpečnostní síly znovu zadržely bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva, kterého v úterý jeho přívrženci během nepokojů osvobodili z vězení. V Biškeku se v sobotu sešel parlament, aby jednal o nové vládě. Podle zpravodaje agentury Reuters ale zatím není jasné, zda je sněmovna usnášeníschopná, vyžaduje to účast alespoň jednašedesáti poslanců.
10. 10. 2020|

30 let zpět: Lustrace

Ministři vnitra národních vlád a vlády federativní projednávali na pracovním setkání otázku lustrací. Slovenskou vládu zastupující Vladimír Mečiar ve společném prohlášení konstatoval, že komunistická Státní bezpečnost stihla v listopadu a prosinci 1989 zlikvidovat část archivních materiálů, konkrétně svazky a lustrační karty přibližně 15 tisíc nejaktivnějších spolupracovníků StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 6. 2020|