TÉMA

Paříž

SROVNÁNÍ: Jak katedrála Notre-Dame vstává z popela

Před pěti lety, v podvečer 15. dubna 2019, se v krovu katedrály Notre-Dame rozšířil oheň a plameny zachvátily rozsáhlé části této ikonické pařížské památky. Příčina požáru stále nebyla zcela objasněná, jasné ale je, že chrám Matky Boží v Paříži postupně vstává z popela. Veřejnosti se má Notre-Dame otevřít v prosinci, vnější opravy ale docení už návštěvníci letní olympiády. Jak práce na katedrále pokročily, přiblíží grafika v článku.
15. 4. 2024|

Rusko se snaží sabotovat evropské železnice, cílilo i na České dráhy, řekl Kupka

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie a sabotování její klíčové infrastruktury uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě, uvedl podle listu Financial Times český ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle státní agentury TASS reagoval, že jde o „nepodložená obvinění“.
5. 4. 2024|

Ve sportu i v armádě je základem disciplína, říká ukrajinský olympionik, který brání vlast

Kyjev nedlouho před letní olympiádou v Paříži oznámil, že v řadách obránců zahynuly už čtyři stovky vrcholových sportovců. Francie navrhla klid zbraní v době Her, k čemuž se ruský diktátor Vladimir Putin vyjádřil neurčitě. Jak na situaci nahlíží někdejší ukrajinský účastník olympiády, který se zapojil do obrany vlasti, zjišťovala v Charkově zpravodajka ČT Darja Stomatová.
20. 3. 2024|

Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|

V Paříži otevřeli olympijskou vesnici, vybudovali ji v rekordním čase

Organizační výbor olympijských her v Paříži 2024 slavnostně převzal klíče od olympijské vesnice. Prohlédl si ji také prezident Emmanuel Macron, starostka Paříže Anne Hidalgová či ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová. Vesnice bude zázemím pro zhruba čtrnáct a půl tisíce sportovců a další členy výprav, poté poslouží i paralympionikům.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:12|

EU posílí dodávky munice Ukrajině a navýší výrobu zbraní, shodl se pařížský summit

Představitelé některých států EU se na summitu v Paříži domluvili na posílení dodávek munice na Ukrajinu, řekl po jednání premiér Petr Fiala (ODS). Pokusí se také co nejrychleji zvýšit výrobní kapacity munice a zbraní. Shodli se rovněž na nutnosti posílit kybernetickou bezpečnost a podpořit ohrožené země, jako například Moldavsko. Podle Fialy vyvolala velkou pozornost česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu ve třetích zemích, na které chce podle něj participovat až patnáct států. Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho země do projektu přispěje 100 miliony eur.
26. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 00:02|

Eiffelovu věž zavřela stávka. Pracovníci si stěžují na podfinancovanou údržbu

V Paříži během pondělí na den zavřela Eiffelova věž. Zaměstnanci společnosti Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), která věž spravuje a jež z 99 procent vlastní město, si stěžují na podmínky údržby. Je podle nich podfinancovaná, což vystavuje riziku návštěvníky věže, informovala agentura Reuters.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:16|

Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.
9. 2. 2024|

Ve Francii si čtyři měsíce po útoku Hamásu připomněli jeho oběti

Francouzský prezident Emmanuel Macron, politici, spisovatelé, diplomati i veřejnost na nádvoří pařížské Invalidovny společně uctili památku 42 francouzských občanů zabitých během útoku Hamásu na jih Izraele 7. října. Macron o útoku hovořil jako o největším antisemitském masakru tohoto století a slíbil usilovat o záchranu tří pohřešovaných spoluobčanů, kteří jsou pravděpodobně rukojmími Hamásu. Pietu živě přenášela francouzská média.
7. 2. 2024|

Paříž míří k vyšším poplatkům za parkování pro řidiče SUV

Skoro pětapadesát procent hlasujících Pařížanů souhlasí se zavedením výrazně vyšších poplatků za parkování pro řidiče sportovně-užitkových vozů (SUV) a silných aut s pohonem na všechna čtyři kola. Opatření má podle pařížské starostky Anne Hidalgové snížit emise a zvýšit bezpečnost chodců. Nový tarif se nemá týkat Pařížanů, ale návštěvníků města.
5. 2. 2024|

Na pařížském nádraží poranil útočník tři lidi, podle policie trpěl psychickými problémy

Tři lidé utrpěli zranění – jeden z nich vážné – poté, co je na Lyonském nádraží v Paříži (Gare de Lyon) napadl muž ozbrojený nožem a také kladivem. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi, později ho ale z vazby kvůli jeho duševnímu stavu propustili a předali ho do péče psychiatrů. Čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 23:38|

Francouzští zemědělci zahájili blokádu Paříže, v akci jsou stovky traktorů

Francouzští zemědělci v pondělí odpoledne odstartovali časově neomezenou blokádu hlavních silničních tahů vedoucích do Paříže, kterou se chtějí domoci splnění dalších požadavků v sílícím sporu s vládou. Podle agentury AP farmáři pomocí traktorů a žoků slámy obklíčili metropoli a hodlají pokračovat i v úterý. Resort vnitra se snaží zabránit vjezdu zemědělských strojů do velkých měst a plánuje nasadit 15 tisíc policistů. Prezident Emmanuel Marcon se kvůli situaci mimořádně sešel s ministry. Ve čtvrtek o ní bude jednat i s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
29. 1. 2024|

Protesty francouzských zemědělců se přesunou do okolí Paříže. Potýkali se s nimi i někteří čeští dopravci

Zemědělci ve Francii pokračují v rozsáhlých protestech, navzdory slibům vlády, že upustí od zvýšení daní na naftu pro zemědělské účely. Farmářům vadí snižování výkupních cen i dovoz levných potravin ze zahraničí. To pocítili i někteří čeští dopravci, v pátek třeba z jednoho kamionu vyházeli rajčata. Nespokojení zemědělci zatím blokovali silnice hlavně na jihu země, od pondělka by se centrem protestů mělo stát okolí francouzské metropole. Ministr vnitra Gérald Darmanin nařídil policii, aby uskutečnila rozsáhlá ochranná opatření, nasazeno bude na 15 tisíc policistů.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 20:56|

Francouzští policisté protestovali v ulicích. Mají obavy z vytížení při olympiádě, požadují vyšší prémie

Francouzská vláda chystá mimořádnou odměnu pro policejní příslušníky dohlížející na bezpečnost letních olympijských her v Paříži a dalších akcí. Vyčlení na to v přepočtu více než dvanáct miliard korun. Policistům to ale nestačí, kvůli náročnosti své práce žádají vyšší prémie. Vláda na jejich požadavky zatím nereaguje, a tak během čtvrtka stávkovali a protestovali v ulicích.
18. 1. 2024|

Zdražily vstupenky, ubytování i metro. Sliby o lidové olympiádě už ve Francii neplatí

Příprava sportovišť i potřebné infrastruktury pro letní olympijské hry v Paříži se podle organizátorů vyvíjí podle plánu. Současně ale sílí kritika pořadatelů, že se výrazně vzdalují od původně propagovaného hesla lidových her. Dokazují to nejen vysoké ceny ubytování, ale i veřejné dopravy během celé akce.
2. 1. 2024|

„Slušní lidé by neměli teď soutěžit s Rusy,“ zaznělo v debatě Řehky, Procházkové a Haška o olympiádě

Moskva určitě využije účasti ruských sportovců na olympiádě v rámci své propagandy, jejich sportovní úspěchy budou prezentovány jako úspěch tamního režimu, řekla novinářka Petra Procházková z Deníku N. Reagovala tak na schválení účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži Mezinárodním olympijským výborem. Toto rozhodnutí s ní v pořadu Události, komentáře odsoudili i náčelník generálního štábu Karel Řehka a bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.
2. 1. 2024|

Paříž chystá na olympiádu mimořádná bezpečnostní opatření, v akci budou desítky tisíc policistů

Paříž se chytá na pořádání letních olympijských her. Zatímco ve sportovních areálech vrcholí stavební práce, úřady a policie pracují na bezpečnostních opatřeních. Už teď je zřejmé, že budou zcela mimořádná. Klíčovou sportovní událost roku 2024 bude hlavní město Francie hostit na přelomu července a srpna.
31. 12. 2023|

Noční vlaky téměř vymizely, teď rok od roku sílí. S novým jízdním řádem dostaly i jinou podobu

Konkurence v podobě aut, ale hlavně poměrně levných letadel v posledních desetiletích mohutně zasáhla dálkovou železniční dopravu v Evropě. A zvlášť silně postihla noční vlaky. Po tvrdém dopadu prakticky na dno v polovině minulého desetiletí ale začal návrat – zprvu nenápadný, postupně čím dál důraznější. Letošní prosincová změna jízdních řádů železniční dopravy v Evropě znamenala další významný krok. Nejenže se obnovují další dříve zrušená spojení, navíc přicházejí na scénu jednotky Nightjet – tedy noční obdoba i v Česku známých Railjetů.
29. 12. 2023|

Před sto lety zemřel Gustave Eiffel. Jeho věž se stala chloubou Paříže

Uplynulo přesně sto let od smrti inženýra a stavitele Gustava Eiffela, který proslul autorstvím návrhu Eiffelovy věže v Paříži. Stavba se stala chloubou obyvatel francouzské metropole a oblíbenou turistickou atrakcí, jen během loňska ji navštívilo téměř šest milionů lidí. Více než čtyřicet let byla také nejvyšší stavbou světa. Eiffel se proslavil rovněž tvorbou návrhu kostry sochy Svobody.
27. 12. 2023|

Pavel při jednání s francouzskou premiérkou ocenil postoj k jádru

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek s francouzskou premiérkou Élisabeth Borneovou hovořil o tendru na dostavbu jaderných reaktorů nebo o migrační problematice. Pavel to uvedl po jednání s předsedkyní vlády v Paříži před budovou Národního shromáždění, kde se setkal s jeho předsedkyní Yaël Braunovou-Pivetovou. Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle Pavla chystá příští rok navštívit Česko.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 17:16|

Francouzi odmítají v oknech katedrály Notre-Dame moderní vitráže

V oknech katedrály Notre-Dame, opravované po mohutném požáru, by se měly objevit moderní vitráže místo těch z devatenáctého století, přestože původní jsou nepoškozené. Záměr oznámil minulý týden při návštěvě chrámu francouzský prezident Emmanuel Macron. Prohlášení vyvolalo pobouření u veřejnosti a váhavé reakce odborných kruhů, píše Le Figaro. Pod petici se během tří dnů podepsalo přes 67 tisíc lidí.
14. 12. 2023|

Nedaleko Eiffelovy věže útočil islamista. Zabil německého turistu, další lidi poranil

Rozrušením ze situace v Gaze zdůvodnil svůj zločin islamista, který v sobotu večer zabil v Paříži německého turistu a poranil i turistu z Velké Británie a dalšího člověka. Soustrast rodině oběti vyjádřili francouzský prezident Emmanuel Macron i německý kancléř Olaf Scholz. Vyšetřování převzala protiteroristická prokuratura.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 16:55|

Paříž chystá olympijské hry. Přípravy provází velký zájem i bezpečnostní rizika

O letní olympiádu v Paříži je obrovský zájem, za jediný den se vyprodalo téměř všech čtyři sta tisíc vstupenek, které organizátoři dali do prodeje. Sportovní fanoušky neodradilo ani nečekané zdvojnásobení ceny jízdného během olympijských her ve francouzské metropoli.
2. 12. 2023|

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|