TÉMA

Chanovice

Chanovice se v krátké době rozrostly o stovku uprchlíků. Řešit musí dodávky vody i potravin

V Chanovicích na Klatovsku se sedmi sty obyvateli ubytovali přes sto ukrajinských uprchlíků. Třetina bydlí ve sportovním areálu, třetina u šesti českých rodin a další u svých blízkých, kteří už mají ve vesnici byty. Někteří přišli do obce pracovat už před více než dvaceti lety. V souvislosti s větším počtem lidí teď musí obec řešit dostatečné dodávky vody, svoz odpadu, nebo zásobování obchodu.
20. 4. 2022|

Chanovický skanzen rozšíří dvěstěletá roubenka. Její trámy ležely dlouho v depozitáři

Skanzen v Chanovicích na Klatovsku obnovuje roubenou chalupu s chlévy z konce 18. století. Pochází z Třebýciny na Klatovsku a skanzen ji měl od roku 1995 jako dar v depozitáři, řekl ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík, které skanzen s dvaceti objekty lidové architektury z Pošumaví spravuje. Renovaci a instalaci chalupy nyní podpořil téměř sedmi miliony korun evropský program IROP. Od srpna 2023 se díky tomu stavba stane novou součástí prohlídkového okruhu muzea v přírodě.
1. 2. 2022|

Protesty proti jadernému úložišti. Lidé v Pošumaví blokovali silnici, požadují dialog

Několik stovek lidí s vlajkami a transparenty v sobotu na návsi ve Velkém Boru na Klatovsku protestovalo proti tomu, že oblast Březový potok zůstala jednou ze čtyř lokalit pro možnou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Účastníci, hlavně obyvatelé šesti dotčených obcí a města Horažďovice, už oznámili, že budou v protestech pokračovat.
13. 6. 2020|