TÉMA

Želivka

Klimatická změna vypije vodu z nádrže Švihov, na níž je závislá Praha i střední Čechy

Kvůli klimatické změně nebude patrně největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě. Po roce 2040 může nastat situace, kdy nebude možné zajistit ani všechny povolené odběry. Je třeba udělat řadu opatření, která mají zajistit, aby bylo zásobování pitnou vodou zachované v současné míře a existoval prostor pro další rozvoj zásobovaných území. Na konferenci tvůrců a uživatelů projektu Intersucho to řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Zjištění vyplývají ze studie, kterou si nechal státní podnik v minulých letech zpracovat.
3. 3. 2024|

Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|

Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí

Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 23:48|

Stav většiny povodí je výrazně pod normou, řekl Výborný

Průtoky řek v Česku se pohybují mezi 15 až 45 procenty standardu v tomto ročním období. Stav na většině povodí je silně podnormální. Nedostatek vody pro domácnosti ani průmyslu nehrozí. Po čtvrtečním jednání s řediteli podniků spravujících povodí Vltavy, Moravy, Ohře, Odry a Labe to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 19:39|

Do Prahy zamíří čistější voda. Úpravna vody Želivka prošla modernizací

Úpravna vody Želivka, která je největším zařízením svého druhu v zemi a zároveň hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu, prošla rozsáhlou modernizací za 1,2 miliardy korun bez DPH. Původní technologickou linku doplnila hala o rozloze pět tisíc metrů čtverečních vybavená filtry s granulovaným aktivním uhlím, díky němuž se zlepšila kvalita vody. Zařízení je od ledna ve zkušebním provozu, s kolaudací se počítá počátkem příštího roku.
28. 7. 2021|

Pražané pijí vodu z Vltavy, do provozu se vrátila úpravna v Podolí

Pražané od pátku opět pijí vodu z Vltavy, do provozu se po rekonstrukci vrátila úpravna vody v Podolí. Vodárna dosud fungovala pouze jako záložní zdroj, je tak spuštěna poprvé od roku 2002. Důvodem opravy za 200 milionů korun byla nutnost zajistit dodávku pitné vody při rekonstrukci přivaděčů z úpraven vody v Káraném a Želivce.
18. 6. 2021|

V případu vraždy na Sázavě došlo k obratu. Obžalovaný Fiala odmítl, že by s ní měl co do činění

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Fiala obžalovaný z dvojnásobné vraždy partnerského páru kvůli historické vile v pražské Bubenči u soudu změnil výpověď. Popřel svoje tvrzení ze září loňského roku, podle kterého dvaasedmdesátiletou majitelku při pobytu na Sázavě zabil její o 15 let mladší partner a on následně v sebeobraně usmrtil jeho. Uvedl, že s vraždou muže ani ženy nemá nic společného.
6. 1. 2021|
Interview ČT24

Vodárenské přehrady jsou nutné, věří Brabec. Veřejný zájem prý může převýšit zájem ekologický

Letošní léto nebylo extrémní, ale normální. Kdyby pokračovalo sucho z minulých let, Česko by mělo velký problém, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v Interview ČT24. Češi si podle něj více váží vody. Jeho resort má plány na desítky tisíc malých projektů, které mají pomoci vodu v krajině zadržet. Mluví se ale i o dílech velkých – veřejný zájem na stavbě vodárenské přehrady může dle Brabce převýšit zájem ekologický.
28. 8. 2020|

V Dolních Počernicích praskl vodovodní řad z roku 1914. Do kaverny se propadla dvě auta

V Dolních Počernicích v sobotu ráno prasknul nejstarší přivaděč z káranské vodárny do Prahy. V místě, kde vodovodní řad z roku 1914 prasknul, se vytvořila kaverna a do ní se propadly dva zaparkované automobily. Dodávky vody pro Prahu nejsou omezeny, z Káraného vedou do Prahy ještě další dva přivaděče. V sobotu to řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.
8. 8. 2020|

Ministerstvo plánuje propojování vodáren, má to pomoci s nedostatkem vody

Ministerstvo zemědělství dá dalších půl miliardy korun na propojování velkých vodárenských soustav, celkem tak půjde až o jednu miliardu. Peníze navíc získalo ministerstvo ze státního rozpočtu. Podpoří hledání nových zdrojů vody v obcích nebo rozšíření těch stávajících. Situace ve spoustě obcí a měst v Česku se po současných deštích výrazně zlepšila, některá místa v zemi však stále kvůli suchu trápí nedostatek vody.
27. 6. 2020|
Interview ČT24

Déšť výrazně pomohl, v hlubších vrstvách je však stále i extrémní sucho, říká hydrolog Daňhelka

Vydatné deště, které zasáhly Česko v posledních dnech, dokázaly odvrátit dlouhotrvající sucho. Týká se to však jen půdy ve vrstvách do čtyřiceti centimetrů, hlouběji naopak stále přetrvává místy až extrémní sucho. Aby se situace vrátila do normálu a vláha se dostala i hlouběji, muselo by být příznivé počasí možná i dva roky, říká hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka, který byl hostem pátečního Interview ČT24.
13. 6. 2020|