TÉMA

Spodní voda

Těžbu lithia kraj podporuje, místní ale chtějí podrobné informace, vyslechli si ministři na zasedání v Kadani

Těžba lithia má podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) podporu kraje, ale je potřeba, aby vláda o záměru dopodrobna informovala. Těžba byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání vlády v Kadani i dalšího programu jejích členů. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl již před jednáním kabinetu, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia mohla spustit. Dobývání suroviny, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategické a zásadní pro restart Česka. Plán ale vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:28|

První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.
4. 9. 2023|

Stěna na zadržení spodní vody u Dolu Turów funguje, ale jen na polské straně

Stěna, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském hnědouhelném Dole Turów, funguje, ale pouze na polské straně. Data ze čtyř kontrolních vrtů v blízkosti stěny na polské straně ukázala, že se hladiny zvedly v rozsahu od 0,63 metru až do 4,17 metru, řekl ředitel České geologické služby (ČGS) Zdeněk Venera. Na české straně ale vody dál ubývá.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 14:07|

Deště přinesly včas vláhu, kterou vegetace potřebuje. Plní se i dříve téměř vyschlé studny a rybníky

Čeští vodohospodáři hlásí nadprůměrné toky. Deště z konce minulého týdne přinesly včas vláhu, kterou nyní vegetace potřebuje. Během jara a na začátku léta totiž rostliny vyžadují kvůli růstu vodu nejvíce. Voda se vrací také do některých dříve téměř vyschlých rybníků či studní.
19. 4. 2023|

Obce v okolí Stříbra protestují proti plánované těžbě živce. Chceme najít přijatelnou variantu, tvrdí firma

Obce na Tachovsku se postavily proti kamenolomu v jejich blízkosti. Lom na těžbu živce tam chce otevřít firma, která je jednou ze společností jediného výrobce keramických obkladů a dlažeb v Česku. Kamenolom by měl být v provozu devatenáct let. O plánované těžbě se místní dozvěděli zhruba před měsícem. Například obyvatelé Benešovic tak začali okamžitě sepisovat petici. Společnost LB Minerals tvrdí, že chce najít variantu, která bude přijatelná pro všechny.
3. 4. 2023|

České Budějovice objedou řidiči na cestě do Rakouska až v roce 2025, oznámil ministr

Auta, která jedou směrem od Prahy do Rakouska nebo naopak, zmizí z centra Českých Budějovic počátkem roku 2025. Takový je podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nový termín zprovoznění dvou úseků dálnice D3, které zároveň poslouží jako obchvat krajského města v severo-jižním směru. Podle původních plánů Ředitelství silnic a dálnic měla být dálnice u Budějovic hotová již napřesrok. Oproti předpokladům bude stavba také nejméně o sto milionů dražší.
25. 8. 2022|

Hladina vody v okolí Turówa kolísá i po vybudování ochranné bariéry

Hladina spodních vod v okolí polského Dolu Turów se po dobudování bariéry zatím výrazně nezlepšila. Jak ČT řekla Česká geologická služba, hladina spodní vody v oblasti je rozkolísaná, jednotný trend jejího vývoje zatím nelze určit. Také v hlubších kolektorech na svém území nezaznamenala Česká republika zvýšení hladiny. Mírný nárůst pozoruje jen v jednom monitorovacím vrtu u bariéry, která má bránit odtoku vody z Česka při těžbě v polském dole.
4. 8. 2022|

Dálniční obchvat Českých Budějovic bude mít rok zpoždění, alespoň část by se však mohla otevřít dříve

Dokončení dálnice D3 u Českých Budějovic se o rok zdrží. Oznámil to ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), podle kterého jde kvůli spodní vodě pomalu stavba kilometrového tunelu. Části dálnice, která poslouží jako obchvat dopravou přetíženého města, by ale mohli začít motoristé využívat již před zprovozněním tunelu. Ministerstvo však zatím jedná o tom, jak by nedokončená dálnice mohla fungovat.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 18:06|
Interview ČT24

Déšť výrazně pomohl, v hlubších vrstvách je však stále i extrémní sucho, říká hydrolog Daňhelka

Vydatné deště, které zasáhly Česko v posledních dnech, dokázaly odvrátit dlouhotrvající sucho. Týká se to však jen půdy ve vrstvách do čtyřiceti centimetrů, hlouběji naopak stále přetrvává místy až extrémní sucho. Aby se situace vrátila do normálu a vláha se dostala i hlouběji, muselo by být příznivé počasí možná i dva roky, říká hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka, který byl hostem pátečního Interview ČT24.
13. 6. 2020|