TÉMA

Sjednocení Německa

Zemřel Wolfgang Schäuble. Pracoval na sjednocení Německa nebo řešil řeckou finanční krizi

Zemřel bývalý předseda Spolkového sněmu, dlouholetý ministr vnitra a financí v několika německých vládách. Výrazný politik Křesťanskodemokratické unie (CDU) Wolfgang Schäuble odešel ve věku 81 let. Jako západoněmecký ministr vnitra se silně zasloužil o sjednocení Německa. Z politiky neodešel ani poté, co ho postřelil útočník v roce 1990, od té doby byl ochrnutý na spodní část těla a byl upoután na invalidní vozík. Později ve funkci ministra financí řešil řeckou finanční krizi, která ohrožovala stabilitu eurozóny. Schäuble byl znám jako houževnatý a chladnokrevný politik železné vůle a jako ministr financí zastávající úspornou politiku.
27. 12. 2023|

Merkelová vyzvala politické strany, aby při jednání o vládě překonaly vzájemné odlišnosti

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli vyzvala politické strany, aby byly po parlamentních volbách při jednání o sestavení vlády otevřené dialogu a byly připraveny přenést se přes vzájemné rozdíly. Ve svém emotivním projevu v Halle u příležitosti 31 let od znovusjednocení Německa, v němž zároveň bilancovala svoje šestnáctileté působení v úřadu kancléře, také připomněla zásadní moment své politické kariéry, kdy se v roce 2015 rozhodla přijmout zhruba milion uprchlíků.
3. 10. 2021|

V Moskvě vyrostla Berlínská zeď s puklinou. Odkaz jejího pádu je v Rusku citlivý

Koronavirus přidusil letošní oslavy 31. výročí pádu Berlínské zdi. Připomínka dějinného zvratu se však objevila na nečekaném místě – v širším centru Moskvy. Zhroucení komunistické diktatury v NDR a následné sjednocení Německa je pro Rusy dodnes citlivým tématem.
12. 11. 2020|