TÉMA

Vindobona

Strojvedoucí DB stávkují, protest ve čtvrtek omezí i vlaky z Prahy do Berlína

Začala stávka německých strojvedoucích sdružených v odborech GDL. Ovlivní i železniční dopravu v Česku. Omezen bude provoz dálkových spojů mezi Prahou a Berlínem a nepojedou vlaky z Chebu do Norimberku. Výstražná stávka za vyšší mzdy začala ve 22 hodin, skončit má ve čtvrtek v 18 hodin. Deutsche Bahn (DB) očekávají rozsáhlé dopady na provoz. Dopravce už kvůli stávkám odřekl čtvrteční a páteční jednání o mzdách s odbory strojvedoucích GDL.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:43|

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Nejen novinky. Letní změna jízdních řádů také vrací železnici k normálu

Každoroční letní změna železničních jízdních řádů má letos neobvyklou podobu. Spíše než novinky zavádí „stařinky“ – tedy vrací to, co bylo, než mimořádná březnová změna související s covidem-19 dopravu významným způsobem okleštila. Úplnou novinkou bude start přímého vlaku ze Štýrského Hradce přes Vídeň a Prahu do Berlína. Některé změny se dotknou nočních spojů na Slovensko a větší úpravy v provozu osobních vlaků připravily některé kraje. Projeví se například na Klatovsku či Rakovnicku.
13. 6. 2020|