TÉMA

Kyberútok

Weby ministerstva práce po ranním útoku hackerů opět fungují

Web ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) včetně portálu Jenda pro vyřizování dávek v úterý ráno napadli hackeři, služby úřadu proto dočasně nefungovaly. Útok resort oznámil kolem osmé hodiny ráno. Před čtvrt na dvanáct na síti X napsal, že weby opět fungují. Oznámil také, že žádná osobní data klientů neunikla.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:19|

Weby ministerstva vnitra a policie čelily kybernetickému útoku

Webové stránky ministerstva vnitra a policie čelily v úterý ráno zhruba dvouhodinovému kybernetickému útoku. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška uvedl, že stránky nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, událost však podle prohlášení neměla vliv na jeho provoz. Pod útokem se ocitly rovněž weby české vlády, sněmovny či Senátu. Za činem stojí údajně proruská skupina NoName057, jak sdělila společnost GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už předtím řekl serveru Deník N, že jednou z vyšetřovacích verzí je útok ruských hackerů.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:58|

Na Univerzitu obrany zaútočili hackeři a zřejmě odcizili data z rektorátu, píše iROZHLAS.cz

Univerzitu obrany postihl kybernetický útok, hackeři údajně odcizili data z tamního rektorátu. Ve středu to napsal zpravodajský server iROZHLAS.cz s tím, že o záležitost se zajímá Městské státní zastupitelství v Brně. Mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Eva Rajlichová uvedla, že vzhledem k prověřování ze strany Vojenské policie se k věci nebude vyjadřovat.
27. 9. 2023|

Kybernetické útoky nástrojem hybridní války. Ruští hackeři cílí výrazně na Polsko a Pobaltí

Součástí kritické infrastruktury státu jsou nemocnice, energetické společnosti nebo budovy státní správy. Zkrátka vše důležité, co je třeba ochránit pro bezpečné fungování společnosti. Nejde přitom jen o fyzické ohrožení – často na ně míří i kybernetické útoky. Ty mají za cíl instituce ochromit nebo se dostat k citlivým datům. Stopy útoků pak často vedou do států, jako je Rusko, Severní Korea nebo Čína. Věnoval se tomu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa a který moderovali Martin Řezníček a Michal Kubal. Řeč byla také o napětí v Jeruzalémě, pořad také ukázal výrobu špičkového francouzského radaru.
10. 4. 2023|

V Polsku přibývá kyberútoků z Ruska, cílí na energetiku či komunikace

Polsko se čím dál častěji stává terčem kybernetických útoků. Podle vlády i expertů za nimi stojí Rusko a Bělorusko. Od začátku ruské plnohodnotné války proti Ukrajině se jejich počet skoro zdvojnásobil. Hackeři nejčastěji cílí na kritickou infrastrukturu, nevyhýbají se ale ani soukromým firmám. I proto polské úřady vyhlásily vysoký stupeň tohoto ohrožení.
4. 4. 2023|

Kvůli kyberútoku nefungovaly několik hodin některé služby ČSOB

ČSOB se od pátečního rána potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek mělo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Banka o tom informovala na svém webu. Odpoledne ČSOB oznámila, že služby jsou znovu dostupné, interní systémy nebyly při útoku zasaženy a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 14:17|

Počet kyberútoků se v říjnu dostal vysoko nad průměr, varuje NÚKIB

Počet kybernetických incidentů se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v říjnu dostal vysoko nad průměr, jde o nejvyšší hodnotu od dubna. Úřad jich eviduje 19. Část útoků byla podle úřadu od skupiny Anonymous Russia. Úřad o tom v úterý informoval na svém webu.
8. 11. 2022|

Do japonské zóny dopadlo pět čínských raket. Ostřelován byl i tchajwanský prostor

Pět čínských balistických raket dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny, napsala agentura Kjódó s odkazem na japonskou vládu, která incident odsoudila. Stalo se tak poprvé, uvedl japonský ministr obrany Nobuo Kiši. Čína ve čtvrtek zahájila ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan vojenské cvičení. Podle Tchaj-wanu při něm vypálila několik balistických raket v blízkosti souostroví Ma-cu.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 19:10|

Riziko útoků na kritickou infrastrukturu roste. Nejhůře jsou zabezpečeny nemocnice, tvrdí asociace

Zdravotnictví a vodárenství jsou v Česku nejzranitelnějšími částmi kritické infrastruktury, jejichž narušení znamená ohrožení bezpečnosti státu. Upozorňuje na to Asociace kritické infrastruktury (AKI ČR). Podle ní navíc narůstá nebezpečí útoků. Česko od svého vzniku dosud nečelilo tolika závažným hrozbám, jako jsou důsledky pandemie covidu-19 nebo války na Ukrajině nebo problémy v zásobování palivy a energiemi.
25. 6. 2022|

ŘSD se bude z kyberútoku vzpamatovávat měsíce, tvrdí Mátl

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) se bude z kybernetického útoku z minulého týdne vzpamatovávat několik měsíců, organizaci způsobil zásadní škody. V podcastu ŘSD to řekl generální ředitel organizace Radek Mátl. Podle něj šlo o propracovaný a dlouho připravovaný útok.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 16:49|

Kyberútok na ŘSD provedli profesionálové, zašifrovali data, oznámil úřad pro kyberbezpečnost

Kybernetický útok na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. NÚKIB zná útočníka, z taktických důvodů jej nyní nezveřejní, informovala v pátek mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 14:48|

Web Ředitelství silnic a dálnic zůstává po kyberútoku nedostupný druhý den

Webové stránky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR i server Dopravniinfo.cz jsou už více než 30 hodin nedostupné. Problémy trvají od úterního rána po kybernetickém útoku. Kdy budou weby opět funkční, zatím nelze odhadnout, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Incidentem se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na webu ŘSD jsou dostupné dopravní kamery z celé země, na webu Dopravniinfo.cz se zobrazuje aktuální dopravní situace v zemi.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 16:54|

Hackerské útoky na české weby pokračují. Týkají se i toho vládního

Útoky hackerů na některé české weby pokračují podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i ve čtvrtek. Zaútočili například i na web vlády či samotný NÚKIB. Závažné dopady úřad neeviduje, řekla jeho mluvčí Alena Minxová. Na útoky kybernetický úřad upozornil ve středu. Týkaly se například webů některých regionálních letišť nebo Českých drah. K akci se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.
21. 4. 2022|

Německo varuje před programy společnosti Kaspersky. Používají je i české instituce

Německý úřad pro bezpečnost v informační technice upozornil, že u programů ruské společnosti Kaspersky nelze v současné chvíli vyloučit kybernetické útoky vedené přes její antivirus. Ten má v počítačích i řada tuzemských institucí. Před softwarem ruského původu obecně varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
17. 3. 2022|

Na aplikaci pro hlášení cen nafty a benzinu zaútočili hackeři

Na aplikaci ministerstva financí, kam mají čerpací stanice denně hlásit průměrné prodejní ceny pohonných hmot, zaútočili hackeři. Byla ve středu asi hodinu nedostupná. Ministerstvo tak o den posune termín, dokdy musí čerpací stanice zaslat kompletní data od 15. února do 15. března včetně. Prodejci na to nyní mají čas do čtvrtečních 12:00, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Podle bezpečnostní firmy Check Point se v prvním březnovém týdnu proti období před začátkem války na Ukrajině zvýšil počet kybernetických útoků na české firmy o 31 procent.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 17:34|

Ukrajina viní Rusko z kybernetického útoku. Prý pro to má důkazy

Ukrajina uvedla, že má důkazy o tom, že za rozsáhlým kybernetickým útokem na systémy státních úřadů stálo Rusko. S odvoláním na prohlášení ministerstva pro digitální transformaci o tom informovala agentura AFP. Kvůli útoku hackerů v pátek nefungovaly například internetové stránky ukrajinského ministerstva zahraničí a dalších státních institucí.
16. 1. 2022|

Rusko útočí na vládní i firemní sítě v USA, varuje Microsoft

Ruská civilní rozvědka SVR zahájila další kampaň s cílem proniknout do tisíců amerických vládních a firemních počítačových sítí, stejně jako do sítí ekonomických institutů. S odvoláním na varování představitelů Microsoftu a odborníků na kybernetickou bezpečnost o tom informuje list The New York Times. Útoky přišly několik měsíců poté, co americký prezident Joe Biden zavedl proti Moskvě sankce v reakci na sérii sofistikovaných špionážních operací po celém světě.
25. 10. 2021|

Útok na Colonial Pipeline přišel z Ruska, řekl Biden. Kreml ale neviní

Spojené státy mají podezření, že hackerský útok na společnost Colonial Pipeline byl veden z Ruska. Tamní vládu s ním ale nespojují. Ve čtvrtek to prohlásil americký prezident Joe Biden s tím, že incident dočasně zastavil provoz klíčové sítě pro přepravu ropných produktů v USA. Necelý týden po začátku výpadku se podle agentury AP na internetu šířily nejrůznější dezinformace vykreslující Bidenovu administrativu jako viníka.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:27|

Potrubím na jihu a východě USA stále neteče palivo. Bílý dům kvůli kyberútoku vyhlásil stav nouze

Velké americké rafinerie na pobřeží Mexického zálivu si kvůli výpadku hlavní sítě produktovodů začaly objednávat tankery, aby měly ropné produkty zatím kde uskladnit. Počítačové systémy společnosti Colonial Pipeline, která je největším provozovatelem potrubní sítě na přepravu ropných produktů v USA, v pátek napadli hackeři. FBI v pondělí za pachatele útoku označila organizaci známou jako DarkSide. Americká vláda kvůli útoku vyhlásila stav nouze.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 22:12|

Evropská komise představila plán, který má ochránit kritickou infrastrukturu před hackery

Klíčové instituce a firmy v Evropské unii by v příštích letech měly důsledněji dbát o ochranu před kybernetickými útoky. Počítá s tím plán Evropské komise, který mimo jiné zavádí možnost postihů vůči společnostem zanedbávajícím potenciální rizika. Unijní exekutiva navrhla rovněž vytvoření sítě center kybernetické bezpečnosti. Kritickou infrastrukturu chce také lépe chránit před teroristy či přírodními pohromami.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 18:02|

Škoda po kyberútocích na české nemocnice přesahuje stovky milionů, řekl zástupce NÚKIB

Škoda po březnovém kyberútoku na nemocnici v Brně dosáhne řádově na stovky milionů korun, v benešovské nemocnici činí po loňském útoku zhruba padesát milionů. Na pražské konferenci o kyberbezpečnosti v nemocnicích to řekl ředitel odboru vládní CERT z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Jakub Veselý. NÚKIB při incidentech v napadených subjektech pomáhá řádově dny až týdny, podle Veselého ale nesmí nahrazovat správce a dodavatele IT systému.
11. 6. 2020|

Kyberútoky na české nemocnice už zneklidňují i Američany. Ten nejnovější hlásí Karlovy Vary

Spojené státy jsou znepokojeny hrozbou kybernetických útoků na český zdravotnický sektor. Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten, kdo se podílí na takovýchto akcích, musí být připraven, že ponese následky svých činů, dodal. Naposledy čelila útoku v noci na sobotu Karlovarská krajská nemocnice.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 19:20|

Porodnice v Benešově už funguje, operace na dalších odděleních budou od ledna

V benešovské nemocnici se po útoku počítačovým virem z minulého týdne podařilo obnovit chod porodnice, v dalších dnech začnou fungovat ostatní oddělení. Od ledna by pak lékaři měli v obvyklém režimu také operovat.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 15:20|

Nemocnice se stávají cílem počítačových útoků vyděračů. Důležitá data zálohujte, radí experti

Kryptovirus, který ve středu ráno ochromil chod benešovské nemocnice, je podle odborníků takzvaný vyděračský software, který vymáhá výkupné. Oběti by ale hackerům rozhodně nic platit neměly, shodují se experti. „Z toho typu útoků se v podstatě stala komodita tak, že se dají koupit,“ upozorňuje na jeho rozšířenost prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Aleš Špidla.
11. 12. 2019|