TÉMA

Soudní řízení

Trump uspěl u odvolacího soudu, za stamilionový trest nemusí ručit ihned

Americký exprezident Donald Trump v pondělí zaznamenal dílčí úspěch u newyorského odvolacího soudu, podle jehož rozhodnutí nemusí k pondělku poskytnout ručení za dříve uložený finanční trest ve výši 454 milionů dolarů (přes deset miliard korun), což byl původní požadavek. Úřady se místo toho spokojí s ručením ve výši 175 milionů dolarů, a to do deseti dnů. Trumpovi hrozilo, že při nedodržení původního termínu newyorské úřady začnou zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.
25. 3. 2024|

Sociální pracovníci v justici se stávají běžnou praxí, vláda je chce u každého okresního soudu

Ohroženým dětem, seniorům, lidem s handicapem nebo duševní poruchou stále častěji pomáhají sociální pracovníci v justici. Čtyřletý pilotní projekt ukázal, že jsou užiteční nejen pro zmíněné zranitelné skupiny, ale i pro samotné soudce. Nyní se stávají běžnou praxí.
8. 12. 2023|

Trump při soudním slyšení v Miami odmítl obžalobu kvůli přechovávání tajných dokumentů

Americký exprezident Donald Trump v úterý u soudu v Miami prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby, píše agentura Reuters. Podle prokuratury bývalý šéf Bílého domu po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Je prvním exprezidentem v dějinách Spojených států, který čelí obviněním vzneseným federální vládou. V koloně s Trupem podle televize CNN dorazil k soudu i exprezidentův spoluobviněný poradce Walt Nauta. Na místě se očekával protest příznivců bývalého šéfa Bílého domu. Na dohled nad pořádkem se připravily lokální i federální složky.
13. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 07:53|

Pražský soudce Martin Valehrach přišel o funkci kvůli průtahům

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zbavil funkce soudce Martina Valehracha z Obvodního soudu pro Prahu 8, a to za průtahy. Kárné žalobě čelil potřetí během několika let. Odvolání z funkce je nejpřísnější postih ukládaný v kárném řízení. Valehrach vinu popřel.
5. 6. 2023|

Odškodnění od ministerstva spravedlnosti dostávali lidé po zákonné lhůtě. Často až kvůli žalobě, zjistil NKÚ

Téměř polovinu žádostí o odškodnění v posledních šesti letech vypořádalo ministerstvo spravedlnosti až po uplynutí zákonné lhůty šesti měsíců. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Často ministerstvo podle kontrolorů rozhodlo o úhradě škod způsobených v soudních řízeních, neoprávněným stíháním nebo nesprávným úředním postupem až tehdy, kdy poškozený podal žalobu. V krajním případě čekal poškozený na vypořádání více než tři roky. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka sdělil, že zpoždění vznikají hlavně kvůli nedostatku pracovníků pro vyřizování odškodnění.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 09:27|

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta, soud jej později pustil na svobodu

Policie na Sardinii ve čtvrtek večer zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Do ulic v Katalánsku i na Sardinii vyšly stovky lidí, jež žádaly jeho propuštění, ke kterému později také došlo. Soud mu dovolil cestovat i mimo území Itálie do prvního stání plánovaného na 4. října.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 20:31|