TÉMA

Vrútky

Doporučujeme

Křižík přivedl elektřinu na českou železnici před 120 lety. Od té doby se podařilo elektrizovat třetinu tratí

Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. Brzký start ale nakonec příliš nepomohl. Čtvrt století poté odstartoval projekt, z nějž měla vzejít elektrizace hlavních tratí v Československu, ale nakonec nevzešla. Došlo na ni až půl století poté, co přivezl elektrický vůz první cestující z Tábora do Bechyně a i pak provázely elektrifikační úsilí další potíže. Dodnes nejsou plně elektrizované všechny rychlíkové tratě a Správa železnic to plánuje změnit v horizontu další dekády.
21. 6. 2023|

Na škole ve slovenských Novákách útočil žák sekyrou, jednu studentku zranil

Na střední škole na Slovensku zaútočil žák sekyrou na spolužáky. Jedna dívka při incidentu utrpěla zranění, která nejsou vážná. Útočníka policisté zadrželi, informovala policie. Případ vyšetřuje elitní policejní jednotka jako podezření z pokusu o vícenásobnou úkladnou vraždu.
3. 11. 2022|

Ve Vrútkách se rozloučili se zavražděným učitelem. Motiv útočníka zůstává nejasný

Stovky lidí se v pátek přišly rozloučit s učitelem Jaroslavem Budzem, kterého minulý týden při útoku v budově školy ve městě Vrútky na severu Slovenska zabil bývalý žák vyzbrojený nožem. Motiv jeho činu zůstává nadále nejasný. Dvaadvacetiletý útočník, kterého policisté na útěku zastřelili, zranil také několik dalších osob včetně dvou dětí.
19. 6. 2020|

Slovenská policie potvrdila, že pachatel z Vrútek byl v podmínce za ohrožování nožem

Muž, který útočil ve škole ve slovenských Vrútkách, měl uloženou podmínku za ohrožování nožem. Informaci, se kterou ve čtvrtek přišla slovenská média, v pátek potvrdila policie. Pachatel při čtvrtečním útoku ubodal zástupce ředitelky školy a dalších pět lidí včetně dvou dětí zranil. Motiv útoku stále není jasný. Město posílilo bezpečnost na ostatních školách.
12. 6. 2020|

Útočník ve škole ve slovenských Vrútkách zabil zástupce ředitelky, zraněné jsou i děti

Mladý útočník zabil na základní škole v severoslovenském městě Vrútky jednoho člověka, usmrceným je zřejmě zástupce ředitelky. Policie proti útočníkovi použila zbraň a na útěku ho zastřelila, informovala slovenská média. Pachatelem byl bývalý žák školy, uvedli policisté. Podle serveru Denníku N muž pobodal ještě další dva dospělé a dvě děti, všichni byli převezeni do nemocnice v nedalekém Martině. Motiv činu zatím není znám.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 20:01|