TÉMA

Pouť

Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích

Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Světští nestojí o velkou pozornost, touží po svobodě, nastiňuje nová kniha

Koupit si lístek na kolotoč je snadné, získat od majitelů kolotočů rozhovor už ale téměř nemožné, říká spisovatelka Kamila Hladká, která ve své knize Lidi od kolotoče zachycuje vyprávění o neustálém životě na cestách. Autorka s nimi strávila dva roky a sepsala autentické životní osudy několika generací.
30. 10. 2023|

Rijád očekává rekordní pouť do Mekky. Poutníci se potýkají s vysokými cenami

V neděli začala každoroční pouť do Mekky a očekává se, že se jí letos zúčastní rekordní počet věřících. Jedním z důvodů je uvolnění opatření, která v uplynulých letech platila v souvislosti s pandemií koronaviru, napsal server al-Džazíra. Situaci jim však mohou zkomplikovat vysoké teploty a vysoké ceny ubytování.
26. 6. 2023|

Obyvatelé Holešovic si stěžují na hlučnou Matějskou pouť. Provozovatelé hledají řešení

Na hluk z Matějské pouti, která se koná už bezmála měsíc v pražských Holešovicích, si stěžují místní. Lidé z okolí upozorňují, že hudba z atrakcí je ruší. Provozovatelé pouti spolu s radnicí Prahy 7 už oznámili, že hledají řešení, jak hlučnost omezit.
23. 3. 2023|

Arcibiskup Graubner odsloužil ve Staré Boleslavi mši k Národní svatováclavské pouti

Ve Staré Boleslavi u Prahy si ve středu lidé Národní svatováclavskou poutí připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Poutní mši na Mariánském náměstí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Nedaleko kostela, kde byl před 1087 lety kníže zavražděn, se mše v silném vytrvalém dešti účastnily stovky lidí. Na místě byli i kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a všichni čeští a moravští biskupové.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 13:33|

Španělská Compostela zažívá rekordní návštěvnost. Už v půli prázdnin sem dorazilo nejvíc poutníků v historii

Motivace vydat se na pouť do Santiaga de Compostely dávno nejsou jen čistě náboženské, ale patří mezi ně i rozvod, problémy v rodině, nemoc či další směřování v životě. K hrobu svatého Jakuba ve Španělsku proto vyráží také čím dál víc Čechů. Jen za letošní rok jich do Compostely doputovalo přes dva tisíce. Poutní místo navíc už teď hlásí pro letošek rekord – do konce července ho navštívilo přes dvě stě tisíc lidí z celého světa.
13. 8. 2022|

Velehrad se začal plnit poutníky, slavnosti připomínají i arcibiskupa Stojana

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. Od rána se obec začala plnit poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle, na setkání dorazily také desítky vozíčkářů. Od dopoledne se konají bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Podle starosty Velehradu Aleše Mergentala (nez.) je hezké vidět, jak obec opět žije. Poutníci také od neděle pokračují v ručním přepisování bible, hotovo by mohlo být do pěti let.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 22:31|

Tisíce věřících v Rusku putují za pravoslavnou ikonou

Pravoslavní věřící se vydali v ruské Kirovské oblasti na pouť, která oslavuje svatého Mikuláše. Ten je pro obyvatele Ruska jedním z nejrespektovanějších světců. Dle informací místních médií nejméně sedmnáct tisíc poutníků s batohy na zádech (a někteří bosí) vyrazilo na pětidenní stopadesátikilometrovou cestu z města Kirov do vesnice Velikoreckoj, kde svoji pouť zakončí.
10. 6. 2021|

Tři desítky věřících vyrazily na pouť z Velehradu do Tetína. Chtějí tak uctít památku sv. Ludmily

Tři desítky poutníků dopoledne vyrazily z Velehradu na Uherskohradišťsku na první etapu cesty do Tetína na Berounsku. Pouť k uctění památky svaté Ludmily je dlouhá asi 480 kilometrů a rozdělená na tři části. Závěr připadá na 18. září na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně. Od umučení světice letos uplyne 1100 let.
9. 6. 2021|

Socha i pouť. Česko si připomíná blahořečení Jana Nepomuckého

Čeští věřící si připomínají třísté výročí od blahořečení svatého Jana Nepomuckého. V barokním poutním areálu na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou začala svatojánská pouť, věřící i klérus se scházejí také ve světcově rodišti v Nepomuku na Plzeňsku. V sobotu zde českému zemskému patronovi odhalili staronovou sochu, v neděli bude následovat poutní mše s účastí pražského arcibiskupa Dominika Duky.
15. 5. 2021|

Rudoarmějci vyrazili na pouť jižní Moravou na koních. Herci připomínají konec války

Obce na jižní Moravě si společně s vojenskými nadšenci ze spolku Acaballado připomínají události konce druhé světové války. Víc než padesátka mužů a žen v uniformách Rudé armády se ve čtvrtek vydala na třídenní jízdu ve vojenských vozidlech a na koních. Právě koně byli hlavním dopravním prostředkem vojáků při osvobozování jihu Moravy.
7. 5. 2021|

Při tlačenici na poutním místě na severu Izraele zemřelo 45 lidí

Při tlačenici na židovském poutním místě v severním Izraeli zemřelo 45 lidí a dalších zhruba 150 lidí bylo zraněno, mnozí z nich vážně. Odpovědnost za tragédii na sebe vzal velitel policejních sil v oblasti Šimon Lavi. Právě on řídil bezpečnostní opatření při tragickém čtvrtečním shromáždění příslušníků ortodoxní židovské komunity na hoře Meron. Izraelským představitelům už kondolovali zahraniční politici. Na neděli je v zemi vyhlášen státní smutek.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:53|

„Matějská“ letos nebude. Rušení poutí ohrožuje českou tradici výroby atrakcí

Matějská pouť, která měla začít 22. února a končit o Velikonocích 4. dubna, letos nebude. Potvrdili to její pořadatelé, rodina Kočkových. V plánu nemají ani posunutí jejího začátku do dalších měsíců v případě rozvolnění vládních opatření. Rušení poutí dělá kromě jejich provozovatelů vrásky také výrobcům zábavních atrakcí. Výrobci oslovení Českou televizí tvrdí, že pokud se situace tento rok nezlepší, může to znamenat konec tradice.
20. 2. 2021|

Stará Boleslav si připomněla svatého Václava, program byl kvůli covidu-19 omezený

Lidé v Česku si v pondělí připomněli národního světce a patrona Václava. Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi letos provázala přísná opatření kvůli koronaviru. Centrum města, které v jiných letech zaplnily tisíce poutníků, bylo ráno nezvykle prázdné. Větší hloučky přicházely na náměstí až před slavnostní mší, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Účast byla však proti minulým rokům výrazně nižší. Akci poznamenalo také deštivé počasí.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 20:15|

Chasidské veselí narazilo na ukrajinskou hranici. Poutníci nemohou dál kvůli koronaviru

Chasidští Židé z Izraele, kteří se vydali na pouť u příležitosti svátku Roš hašana na Ukrajinu letadlem přes Bělorusko a dále po zemi, uvázli v hraničním pásmu nikoho. Ukrajinští celníci asi tisícovku lidí odmítají vpustit, protože hranice je zavřená kvůli koronaviru. Poutníci mají namířeno do města Umaň k hrobu rabína Nachmana, zakladatele braclavského chasidského společenství.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 14:40|

Omezený počet poutníků a přísná opatření. Do Mekky se letos podívají jen Saúdové

Saúdská Arábie letos kvůli koronaviru zakáže cestování na pouť do Mekky ze zahraničí. Hadždž, jak se velká pouť v arabštině nazývá, tak bude umožněna nanejvýš tisícům občanů a stálých obyvatel Saúdské Arábie. Rijád tak chce zajistit dodržování vzdáleností mezi lidmi. Loni hadždž podniklo 2,5 milionu věřících z celého světa.
23. 6. 2020|

Schránky se symbolem Svatojakubské cesty najdou poutníci i mezi Brnem a Mikulovem

Na trase Svatojakubské cesty z Brna do Mikulova najdou poutníci a turisté poutnické budky. Lidé z Centrály cestovního ruchu tím chtějí podpořit turismus v kraji. Dřevěné schránky jsou ve více než dvaceti obcích a obsahují například razítko nebo mechanický sčítač, který poskytne hrubý odhad, kolik lidí se na trasu vydalo. Projekt pokryly evropské dotace.
9. 6. 2020|