TÉMA

Mosad

Turecké razie pokračují. Policie zadržela sedm lidí, které podezírá ze špionáže pro Mosad

Turecká policie zadržela dalších sedm lidí pro podezření ze špionáže pro izraelskou tajnou službu Mosad, informovala v pátek agentura AP s odvoláním na turecká média. Tamní úřady během minulého měsíce zadržely 34 lidí, kteří čelí podezření, že pracovali jako špioni pro Mosad a sledovali Palestince žijící v Turecku.
2. 2. 2024|

Izraelský premiér neoficiálně kritizoval Katar a jeho roli. Dauhá se cítí zděšeno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při neoficiální příležitosti kritizoval Katar za to, že nevyvíjí dostatečný tlak na palestinské teroristické hnutí Hamás při jednání o propuštění rukojmí. Dauhá uvedlo, že se cítí těmito výroky zděšeno.
25. 1. 2024|

V Pásmu Gazy opět zuří těžké boje, jednání o dalším příměří se prý dostala do „slepé uličky“

Z Pásma Gazy byly v noci hlášeny těžké boje, které se zaměřily zejména na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma, informoval server deníku The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda ráno podle ToI oznámila, že za posledních 24 hodin od vypršení příměří s palestinským hnutím Hamás a obnovení bojů uskutečnila v celém pásmu vzdušné údery na více než 400 cílů. Jednání o možném prodloužení příměří se prý dostala do „slepé uličky“.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 19:52|

Bývalý agent Mosadu pro ČT: Umírněný arabský svět se pevně staví za Izrael

Několikadenní klid zbraní na Blízkém východě skončil, podle Izraele teroristé z Hamásu nedodali seznam dalších rukojmí k propuštění. Boje znovu propukly naplno, pokračují ale i jednání o příměří. Bývalý agent Mosadu, novinář a spisovatel Gad Šimron v Událostech, komentářích sdělil, že podle něj bude Hamás z většiny zničen, po čemž prý volá i umírněný arabský svět.
2. 12. 2023|

Jednat s teroristy lidsky funguje lépe než být tvrdý, říká bývalý agent FBI Navarro

Když jednáte s teroristy tvrdě, často tím jen podpoříte to, v co věří, řekl v rozhovoru pro ČT24 Joe Navarro, který pracoval 25 let pro americkou FBI. Izrael podle něj ví, jak informace získat. Věří také, že na Blízkém východě stále existují komunikační kanály. Navarro vedl přes třináct tisíc rozhovorů s různými svědky i podezřelými. Sehrál klíčovou roli v usvědčení Rodericka Ramseyho, který během studené války pomohl ukrást a prodat obranné plány států NATO pro případ útoku Sovětského svazu.
13. 10. 2023|

Muži s netopýrem ve znaku. Izraelci proti teroristům z Hamásu nasadili elitní jednotku Šajetet 13

Izrael už poslal do bojů proti teroristům Hamásu i speciální jednotky, včetně těch nejelitnějších. Jedné z nich se podařilo hned první den zajmout důležitého zajatce, a to během operace za nepřátelskou linií.
9. 10. 2023|

Desítka bývalých šéfů Mosadu a Šin Bet vyzvala izraelskou vládu, aby upustila od justiční reformy. To chtěly i davy v ulicích

Na 200 tisíc lidí dorazilo do Jeruzaléma protestovat proti soudní reformě, kterou prosazuje koaliční vláda Benjamina Netanjahua navzdory široké kritice, že ohrožuje demokracii. Demonstrace se opět konají i v dalších městech Izraele. V sobotu k zastavení schvalování reformy vyzvala vládu i více než desítka bývalých šéfů izraelské armády a tajných služeb Mosad a Šin Bet, kteří se přidali k páteční výzvě více než tisícovky rezervistů izraelského letectva. Ti kvůli soudní reformě pohrozili odmítnutím služby. Přidaly se k nim i stovky rezervistů vojenských zpravodajských služeb.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 21:04|

Šéf špionů se nemůže skrývat ve stínech, atentáty na mě jsou marné, říká Budanov

Na interview se zahraničními novináři chodí ozbrojený pistolí. Další zbraně a vojenské vybavení má rozložené ve své kyjevské kanceláři. A chlubí se, že má „zdroje“ v blízkosti ruského vůdce Vladimira Putina. A navzdory tomu, že velí ukrajinské vojenské rozvědce během války s Ruskem, sedmatřicetiletý Kyrylo Budanov je nezvykle veřejně aktivní, přičemž touto otevřeností zdálky zastrašuje Moskvu, píše agentura Reuters.
14. 7. 2023|

Izraelci před Knesetem protestovali proti soudní reformě

Před izraelským parlamentem, který měl v pondělí v prvním čtení hlasovat o části kontroverzní soudní reformy, se sešli demonstranti. Podle listu Haaretz jich bylo odhadem sto tisíc. Někteří Izraelci tam zamířili z protestu v Tel Avivu. Nesouhlas se rozhodli vyjádřit lidé i na dalších místech v zemi, napsal deník The Jerusalem Post. Podle něj ráno demonstrující zablokovali některé silnice včetně té, která vede na Ben Gurionovo mezinárodní letiště. Skupiny lidí se ráno také posadily před domy několika vládních poslanců, aby nemohli odjet do parlamentu.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 23:01|

Teherán začne obohacovat uran na 60 procent. Diplomaté přitom řeší záchranu jaderné dohody s Íránem

Teherán se v úterý rozhodl, že bude obohacovat uran na šedesát procent, což představuje nejvyšší koncentraci, na niž kdy Írán uran obohacoval, a je zásadním porušením jaderné dohody z roku 2015. Stanovisko přišlo poté, co země v neděli oznámila problémy s elektrickou distribuční soustavou v Natanzském jaderném provozu a začala hovořit o izraelském útoku. Íránský prezident Hasan Rouhání ve středu uvedl, že krok Teheránu je „odpověď vašemu zlu“.
14. 4. 2021|

Za potíže v jaderném zařízení může Izrael, pomstíme se, vzkázal Írán

Írán z nedělního incidentu v jaderném provozu v Natanzu viní Izrael a hodlá se pomstít, varuje tamní ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Tel Aviv incident oficiálně nekomentoval, podle některých médií však útočila izraelská zpravodajská služba. Potíže elektrické distribuční soustavy se dle Teheránu obešly bez zranění a kontaminace.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 11:48|

Netanjahu se setkal se saúdským princem bin Salmánem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně letěl do Saúdské Arábie, kde se setkal s korunním princem Mohamedem bin Salmánem, informovala izraelská média. Schůzku potvrdil člen Netanjahuova kabinetu. Saúdský ministr zahraničí ji následně popřel, jiné zdroje ze saúdskoarabské vlády ji však potvrdily. Netanjahuova kancelář věc zatím nekomentovala. Podle agentury AP by se jednalo o vůbec první setkání čelných saúdských a izraelských představitelů. V Saúdské Arábii v neděli jednal také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 21:59|

Teherán oznámil, že popraví Íránce, který prý poskytoval USA údaje o poloze Solejmáního

Teherán oznámil, že brzy popraví íránského občana, který vyzrazoval zpravodajským službám Spojených států a Izraele údaje o poloze íránského generála Kásima Solejmáního. Případ nicméně podle Teheránu s lednovým zabitím Solejmáního Američany v Iráku nesouvisí. S odvoláním na sdělení íránských úřadů to napsala agentura Reuters.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 14:24|