TÉMA

Jana Moravcová

Pohled na vývoj životního prostředí v Česku nabízí nový web. Ministerstvo chce nyní řešit proměny energetiky

Čistší ovzduší, nižší emise skleníkových plynů, ale přibylo třeba odpadu, který navíc dál končí ve velkém na skládkách. To je vývoj za posledních třicet let v Česku. Podrobnosti nabízí veřejnosti nový web, který v pondělí spustilo ministerstvo ke Světovému dni životního prostředí. Hlavními tématy nyní budou podle šéfa resortu Petra Hladíka (KDU-ČSL) proměna energetiky a adaptace na změny klimatu. Ministerstvo zemědělství chce zase podpořit agrolesnictví, tedy výsadbu stromů na zemědělské půdě – na polích i pastvinách.
5. 6. 2023|

Reportéři ČT: Posudky o Redlově nesvéprávnosti hovoří o chorobné touze rozdávat majetek na charitu

Podnikatel Michal Redl je podle lidí z jeho nejbližšího okolí posedlý touhou rozdávat svůj majetek na charitativní účely a prý se obviňuje z hladomoru v Africe. Vyplývá to z rozsudku plzeňského soudu o jeho nesvéprávnosti, který má Česká televize k dispozici. Podle policie je ale hlavou zločineckého gangu, který měl vybírat úplatky ze zakázek v pražském dopravním podniku. Podrobnosti o rozsudcích souvisejících s Redlovou nesvéprávností v pořadu Reportéři ČT zjišťovali Jana Neumannová a Ondřej Golis.
27. 6. 2022|

Nejasné kompetence inspekce přispívají k otázkám v kauze Bečva, míní ekoložka Moravcová

Bečva byla otrávená před sedmi měsíci, viník je však stále neznámý. Policie ve středu potvrdila, že dostala posudek znalce, další informace o postupu při prověřování této ekologické havárie lze od policistů očekávat do konce měsíce. Podle ředitelky organizace Beleco Jany Moravcové nejasnosti v kauze souvisí s dlouhodobými organizačními problémy českých orgánů ochrany životního prostředí. Moravcová byla hostem pořadu Události, komentáře. Zástupci ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) účast v diskusi opakovaně odmítli.
6. 5. 2021|
Reportéři ČT

Nic dražšího než voda nebude. Sucho je nejhorší za stovky let a přehrady moc nepomůžou

Česko podle vědců zažívá nejhorší sucho za 500 let a nic na tom nemění lokální záplavy ani deštivé počasí posledních týdnů. Řeky byly na jaře hluboko pod svým dlouhodobým stavem, některé obce musely už v dubnu omezit spotřebu pitné vody a nejcennější tekutina dochází i ve studnách. Co se s krajinou děje a jak bychom se k ní měli chovat, zjišťovali Reportéři ČT Michal Fiala a Ondřej Golis.
9. 6. 2020|