TÉMA

Marija Zacharovová

Papež nevyzýval ke kapitulaci Ukrajiny, tvrdí Vatikán. Kyjev Františkova slova ostře kritizoval

Papež František v rozhovoru se švýcarskou televizní stanicí nevyzýval Ukrajinu ke kapitulaci, ale spíše volal po příměří a odvaze zahájit jednání, vysvětlil v neděli podle agentury ANSA mluvčí Vatikánu Matteo Bruni. Papež ve zmíněném rozhovoru hovořil o potřebě vyvěsit „bílou vlajku“. Interview má být odvysíláno až 20. března, agentura Reuters ale už v sobotu část zveřejnila. Proti papežovým výrokům se v neděli ostře vymezil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 22:07|

Strategická chyba, reagoval Írán na americké údery. Na žádost Ruska se sejde Rada bezpečnosti

Americké údery v Iráku a Sýrii jsou strategickou chybou Washingtonu, která dál zvýší napětí v regionu, uvedl podle agentury AFP mluvčí íránské diplomacie. V podobném duchu se vyjádřil mluvčí irácké armády, který varoval, že nálety mohou mít vážné následky na stabilitu a bezpečnost Iráku i celého Blízkého východu. Podle Bagdádu zemřelo při náletech 16 lidí včetně civilistů. Damašek operaci označil za agresi a zmínil se o americké okupaci syrského území. Na žádost Ruska se v pondělí sejde Rada bezpečnosti OSN. USA chtějí v úderech pokračovat. Páteční operaci považují za první fázi své odpovědi na lednový útok na americké vojáky v Jordánsku.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 20:46|

Prezidentem Tchaj-wanu bude William Laj. Podle Pekingu je nebezpečným separatistou

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku. Tchajwanci volili i nový parlament.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 18:05|

Česko zmrazilo majetek ruského podniku spravujícího nemovitosti. Nezůstane to bez odpovědi, vzkázala Moskva

Zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti Českou republikou nezůstane  podle Moskvy bez odpovědi. Podle agentury TASS se tak vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, později podobně reagovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Peskov označil krok Prahy za nezákonný, ruské úřady podle něj prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. O zařazení podniku na národní sankční seznam rozhodla ve středu vláda.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:07|

Proruské straně zakázali kandidovat ve víkendových místních volbách v Moldavsku

Moldavská komise pro urgentní situace se rozhodla zakázat kandidátům z proruské strany Šance účast ve víkendových místních volbách. Podle agentury Reuters to oznámil premiér Dorin Recean s tím, že důvodem je státní bezpečnost a hybridní válka, kterou podle vlády Rusko vede proti Moldavsku.
3. 11. 2023|

Hamás a Putin jsou odlišné hrozby, ale chtějí ničit demokracie, apeloval Biden na pomoc Izraeli a Ukrajině

Hamás a ruský vůdce Vladimir Putin mají společné to, že chtějí zničit sousední demokracii –⁠ tedy Izrael a Ukrajinu. V projevu k národu to uvedl prezident Spojených států Joe Biden. Vítězství Izraele a Ukrajiny je podle něj v americkém národním zájmu, jinak hrozí další války. Šéf Bílého domu se proto v pátek chystá požádat Kongres o navýšení vojenské podpory oběma zemím. Podle amerických médií půjde o částku asi sto miliard dolarů (v přepočtu 2,33 bilionu korun).
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 13:09|

Světoví lídři odsoudili útoky na Izrael, zasedne Rada bezpečnosti OSN

Zástupci Evropské unie a jejích zemí odsoudili útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell, později vyzval také k okamžitému propuštění civilistů, kteří jsou drženi jako rukojmí. Útoky podle českého prezidenta Petra Pavla zablokují snahy o mírové řešení konfliktu. Stejně jako evropští lídři, tak i Spojené státy jednoznačně stojí za Izraelci a jejich vládou. Po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt. Rada bezpečnosti OSN se kvůli útokům sejde v neděli.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 19:33|

Ukrajinské drony poničily ruská letadla v Pskově a továrnu v Brjansku. Ruský nálet zabíjel v Kyjevě

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na Kyjev, uvedla média s odvoláním na ukrajinské představitele. Nálety mířily i na Rusko. Drony zasáhly mimo jiné letiště v Pskově, kde poškodily čtyři transportní letouny Il-76, nebo továrnu na elektroniku v Brjansku, která zřejmě dodává díly do raket Iskander. Rusko hlásí také útok na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu. Podle Moskvy se celkem jednalo o největší útok bezpilotních letadel na západ Ruska.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 22:45|

Memy jako zbraň proti Rusku. Před světovými lídry se do Vilniusu sjeli internetoví bojovníci NAFO

O víkendu před summitem Severoatlantické aliance hostilo litevské hlavní město setkání dalších spojenců Ukrajiny, kteří však nepochází z politických kruhů. Do Vilniusu zavítali příznivci satirického humoru a internetových memů, kteří se vydali do virtuálního tažení proti ruské agresi. Pomocí obrázků japonského psa vybírají prostředky na podporu ukrajinského odporu. NAFO na sociálních sítích podpořili představitelé západních států, kritiku si naopak toto „hnutí kámošů“ vysloužilo od ruské opozice nebo ministerstva zahraničí.
11. 7. 2023|

Putin vydal rozkaz k „neutralizaci“ Prigožinova povstání. Je podle něj „dýkou do zad“

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl v sobotu v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. Podporu Putinovi vyjádřili předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin i čečenský lídr Ramzan Kadyrov.
24. 6. 2023Aktualizováno24. 6. 2023, 18:13|

Vydírání na státní úrovni, označila Moskva požadavek Česka na nájem za pozemky využívané ruskou diplomacií

Za vydírání na státní úrovni označila ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí požadavek českých úřadů, aby Rusko platilo i zpětně nájem za pozemky u svých diplomatických objektů v Česku. Porušuje to Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích z roku 1961, uvedla zároveň Marija Zacharovová na oficiálních stránkách ruské diplomacie. Podle mluvčí Moskva podnikne „obranná opatření“ a využije i „zákonné mechanismy“. Česká diplomacie naopak upozornila na to, že ona objekty v Rusku bez zvláštní právní úpravy nevlastní.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:07|

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů. Tvrdí, že je to odveta za stejný krok Berlína

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů, uvedla agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruské diplomacie Mariju Zacharovovou. Agentura dodala, že Berlín podle jejích informací předtím označil za nežádoucí osoby přes 20 ruských diplomatických pracovníků. O vyhoštění Rusů z Německa informovala předtím také agentura TASS, aniž by upřesnila jejich počet. Německé ministerstvo zahraničí mezitím podle agentury Reuters uvedlo, že je s Moskvou už několik týdnů kvůli personálnímu obsazení zahraničních zastoupení v zemi v kontaktu, blíže věc nekomentovalo.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 18:09|

Ruský soud poslal do vazby amerického reportéra, údajně kvůli podezření ze špionáže

Soud v Moskvě poslal do vazby amerického novináře deníku The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche, jehož zadržení pro podezření ze špionáže dříve ve čtvrtek oznámila ruská tajná služba FSB. Novinář vinu před soudem odmítl, informovala agentura TASS. Gershkovich psal o žoldnéřské Wagnerově skupině, řekl jeho spolupracovník.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 19:24|

Biden se poprvé ve funkci setkal se Si Ťin-pchingem, oba odsoudili harašení jadernými zbraněmi

Americký prezident Joe Biden a čínský vůdce Si Ťin-pching se shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat a že ji ani nelze vyhrát. Zdůraznili také svůj odpor vůči použití nebo hrozbě použití jaderných zbraní na Ukrajině. Biden podle Bílého domu také čínskému prezidentovi řekl, že USA budou nadále s Pekingem energicky soupeřit, soupeření ale nesmí sklouznout ke konfliktu. Politici se sešli v předvečer summitu velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Šlo o jejich první osobní schůzku od nástupu amerického prezidenta do funkce.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:59|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Za výbuchy na Nord Streamu může sabotáž, naznačuje švédské vyšetřování

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku. Moskva mezitím vyhlásila, že Rusko se chce podílet na mezinárodním vyšetřování.
6. 10. 2022|

Ukrajinci nacházejí stovky zavražděných civilistů. Zvěrstva v Buče jsou jen špičkou ledovce, řekl Kuleba

Ruští vojáci podle ukrajinských úřadů opustili město Černihiv, v oblasti ale ještě zůstávají. Podle vedení Sumské oblasti se invazní jednotky stahují i z tohoto regionu. Ukrajinci po odchodu ruských vojáků našli už nejméně 410 zavražděných civilistů. Satelitní snímky z konce března ukazují příkop v Buče, kde se později našel masový hrob. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tato obvinění označil za „falešný útok“ na Moskvu a prohlásil, že jsou zinscenovaná. Rakety v noci dopadaly na Oděsu a Mykolajiv. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve varoval, že ruská armáda se soustředí na Donbas a jih země.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 22:59|

USA a Británie se přidaly k EU a schválily sankce na Rusko

Vláda Spojených států se chystá uvalit sankce na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova jako další krok reagující na útok Moskvy na Ukrajinu. Informaci amerických médií při pravidelném brífinku potvrdila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Učinila tak jen několik hodin poté, co se na zmrazení majetku Putina a Lavrova dohodly členské země Evropské unie. Britský premiér Boris Johnson oznámil, že stejné opatření týkající se obstavení majetku ruského prezidenta a šéfa diplomacie začne s okamžitou platností uplatňovat také Británie. Sankce chystá i Kanada. Výbor ministrů Rady Evropy se také rozhodl pozastavit ruské členství v této instituci. Oznámil to italský ministr zahraničí Luigi di Maio, jehož země výboru předsedá. EU rovněž zahájila přípravu dalšího, již třetího balíku opatření, která mají ještě zásadněji ochromit ruskou ekonomiku. Moskva v reakci pohrozila odvetou.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 23:21|

Západ zavádí sérii sankcí vůči Rusku. Terčem je i mluvčí tamní diplomacie

Západní země v reakci na kroky Ruska oznámily první vlnu sankcí. Evropská unie, Spojené státy a Velká Británie své kroky od začátku krize koordinovaly. Jimi zaváděná omezení cílí hlavně na ruské oligarchy, politiky a banky. Mezi postiženými je třeba ministr obrany Sergej Šojgu nebo mluvčí resortu zahraničí Marija Zacharovová. Přesto jsou u těchto opatření patrné drobné rozdíly.
23. 2. 2022|

Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni kvůli incidentu v Černém moři

Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni v Moskvě v souvislosti se středečním incidentem spojeným s plavbou torpédoborce královského námořnictva u břehů Krymu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že plavba válečné lodi byla „úmyslnou a promyšlenou provokací“. Británie už ve středu odmítla ruskou interpretaci dění kolem svého torpédoborce Defender.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 21:15|

Výroky Hamáčka o českých zpravodajcích v Rusku byly za hranou, shodli se Fischer a Kobza

Diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Ruskem jsou i nadále kvůli vrbětické kauze na bodu mrazu. Zatímco z české strany zní požadavky na omluvu a odškodnění, Moskva chce osvětlit slova ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o působení českých zpravodajců na území federace. Jeho výroky zaskočily jak senátora Pavla Fischera (nestr.), tak poslance Jiřího Kobzu (SPD), kteří byli spolu s bývalým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) hosty Otázek Václava Moravce.
6. 6. 2021|

Fregaty, torpédoborce, tanky, drony i ostrá slova. Mezi Ruskem a Ukrajinou houstne atmosféra

Na rusko-ukrajinském pomezí a v Černém moři roste napětí. Z přístavů na Krymu vyplulo na cvičení ruské loďstvo v reakci na ohlášené připlutí amerických torpédoborců. Ukrajinská armáda cvičí tankové jednotky u Krymu a na donbaské frontě se střílí z těžkých zbraní. Ruští činitelé ostrými slovy obviňují Ukrajinu a Západ, že chystají útoky, včetně teroristických. Z USA a EU zní výzvy k ukončení nebo vysvětlení ruských masivních vojenských manévrů u hranic s Ukrajinou a na okupovaném Krymu. A ukrajinský ministr předestřel, o co podle něj může Kremlu jít.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 23:00|

V letadle Aeroflotu do Moskvy byli oba vyhoštění diplomaté

V nedělním leteckém spoji společnosti Aeroflot z Prahy, který by měl podle plánů přistát v Moskvě ve 23:50 tamního času (22:50 SELČ), jsou oba diplomaté vyhoštění Českou republikou v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Televizi CNN Prima News to v neděli sdělil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).
7. 6. 2020|