TÉMA

Povodňová bdělost

Kvůli tání sněhu mohou stoupat hladiny některých řek

Srážky a tání sněhu mohou zvednout hladiny řek na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity na jihu a jihozápadě Čech a také v povodí Dyje a Svratky v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Povodňová bdělost v těchto regionech platí do čtvrtečního poledne, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). O možnosti vzestupu řek v povodí Berounky informoval již v pondělí, nyní přidal další oblasti, kde mohou hladiny stoupnout.
12. 12. 2023|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

Meteorologové zpřísnili výstrahu kvůli dešti v Beskydech, hrozí rozvodnění menších toků

Meteorologové zpřísnili výstrahu v souvislosti s velmi vydatným deštěm v Beskydech. Za dvanáct hodin tam může spadnout až sto milimetrů vody, hrozí rozvodnění menších toků. Hladiny by mohly vystoupat na první povodňový stupeň. Výjimečně mohou dosáhnout i na druhý. Platí proto také povodňová bdělost. V okolí Hřenska, kde hasiči bojují už týden s rozsáhlým požárem, nebude pršet pravděpodobně vůbec. V této části Ústeckého kraje naopak až do odvolání zůstává v platnosti výstraha před vznikem požárů, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 14:44|

Ve východní části republiky fouká silný vítr. V oblasti Krkonoš a Jizerských hor mohou stoupat řeky

V Česku, zejména v jeho východní části, platí výstraha před silným větrem. Foukat má ve všech moravských regionech, ale také v části Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. Vítr bude nejsilnější na horách, tedy v Jeseníkách, Beskydech, ale také v Krkonoších. Výstraha před silným větrem platí až do středeční půlnoci. Na některých místech také bude vydatně pršet, mohou stoupat hladiny řek, které odvodňují Jizerské hory a Krkonoše.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:28|

Moravu v neděli zasáhnou velmi silné bouřky, v Čechách bude hodně pršet. Rozvodní se řeky

Moravu a Slezsko zasáhnou v neděli velmi silné bouřky. Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V přívalových deštích může napršet až 50 milimetrů, v bouřkách bude navíc vát silný vítr. Na jihu a východě Čech bude také vydatně pršet. Po deštích se také mohou rozvodnit řeky.
31. 7. 2021|

Východ země zasáhnou silné bouřky. Někde se mohou výrazněji zvednout hladiny řek

Zejména východní část země zasáhnou v sobotu a v neděli silné bouřky. Doprovázet je budou intenzivní srážky, napršet může úhrnem až 45 litrů na metr čtvereční. Meteorologové očekávají, že stoupnou hladiny řek, vodní toky odvodňující Králický Sněžník a Jeseníky mohou dosáhnout i prvního stupně povodňové aktivity. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
6. 6. 2020Aktualizováno6. 6. 2020, 13:36|