TÉMA

Kroj

Možnost podávat hromadné žaloby se přiblížila, poslanci návrh posunuli k závěrečnému hlasování

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Poslanci podali ve druhém čtení několik úprav, týkají se například vstupu do takového řízení a financování spotřebitelských organizací. Někteří zákonodárci dorazili do sněmovny v lidových krojích. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy tak navázali na tradici sahající do 19. století. Jednání o podobě programu nynější schůze zabralo odpoledne poslancům i s hlasováním skoro tři hodiny. Opoziční zástupci navrhli celkem 25 úprav, žádnou z nich ale neprosadili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:08|

Stavěním máje odstartoval Slovácký rok v Kyjově

Stavěním máje před zaplněným Masarykovým náměstím v Kyjově v pátek odpoledne začala víkendová část programu festivalu Slovácký rok. Nejstarší národopisná slavnost v Česku letos nabídne přes čtyřicet programových bodů, novinkou bude Městečko kyjovských vinařů s odpočinkovou zónou. Program končí o půlnoci z neděle na pondělí. Festival se koná jednou za čtyři roky.
11. 8. 2023|

Velké Bílovice plánují otevřít půjčovnu krojů. Chtějí zachovat lidové tradice

Velké Bílovice na Břeclavsku se snaží o záchranu folkloru a místních krojů. Od lidí chtějí vykoupit nepoužívané kroje a vytvořit půjčovnu. Měla by sloužit hlavně těm, kteří na vlastní kroj třeba nemají peníze. Město hodlá pomocí půjčovny přispět také k uchování lidových tradic. Bílovice jsou totiž největší vinařskou oblastí a folklor k nim patří.
11. 5. 2023|

Začínají Chodské slavnosti. Místo klasických čtyř pódií je ale letos jenom jedno

V Domažlicích začíná jedna z nejstarších národopisných akcí v Česku – 67. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Tradiční akce letos opět nabídne vystoupení dudáků, přehlídku krojů, církevní obřady i tradiční chodské koláče. Loňské slavnosti se kvůli covidu konaly jenom on-line, letos už proběhnou přímo v centru města, ovšem v menší míře, než je zvykem. Akce začíná v pátek 20:30.
13. 8. 2021|

Obléct se umí každý, nastrojit se je kumšt. Tetičky na Kyjovsku vědí, jak na to

Jak kroj ušít, správně nosit a pečovat o něj, sepisovala Ludmila Krátká dvanáct let. Vznikla tak kniha nazvaná „Tetičko, ušijte mně kroj“ plná rad a zajímavostí doplněná víc než pětistovkou fotografií. Tak ucelenou publikaci u nás zatím nikdo nevydal.
6. 6. 2020|