TÉMA

Zbyněk Linhart

Turistů v Českém Švýcarsku výrazně ubylo. Požár měl na návštěvnost větší dopad než pandemie

Loňský požár v národním parku České Švýcarsko měl výrazný negativní dopad na turistický ruch v oblasti. V pořadu Události, komentáře se na tom shodli předseda správní rady Českého Švýcarska Zbyněk Linhart (za STAN) a podnikatel Milan Dařina. Podle ředitele správy národního parku Petra Kříže nebude možné ani  v příštím roce zpřístupnit některá turisty oblíbená místa.
25. 7. 2023|

Prodloužení věku odchodu do důchodu by se mělo určit podle profese a zdraví, řekl Petr Pavel v Ústeckém kraji

Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek jednal ve Šluknově na Děčínsku se starosty okolních obcí. V České Kamenici, kde později vystoupil před občany, ho čekaly davy lidí. Zdůraznil, že transformace okrajových regionů Česka by se podle něj měla řešit komplexně, včetně zajištění pracovních míst a bydlení. Hovořil také o důchodové reformě, kterou plánuje vláda. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze podle něj musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce. V pátek se Pavel setká s představiteli opozičního poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, se kterými chce diskutovat o vládním návrhu na snížení valorizace penzí.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 18:52|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Reportéři ČT: Spory podnikatele a státu mají negativní vliv na přírodu u Pravčické brány

Pravčická brána je unikátní přírodní památka, o jejíž osud se turisté báli během rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Katastrofa ji nezničila, ale odkryla letité problémy. Přestože je toto území součástí národního parku, Pravčická brána leží na soukromém pozemku, k němuž patří i zámeček Sokolí hnízdo. Ten vlastní ruský podnikatel Alexej Krenke. Soužití státu se soukromým majitelem má dopad i na stav tamní přírody a infrastruktury. Pro pořad Reportéři ČT se tématu věnovala Zuzana Černá.
18. 10. 2022|

Kraj dá majitelům vyhořelých domů v Českém Švýcarsku dotaci, pomůže i sbírka

Ústecký kraj poskytne tři sta tisíc korun majitelům domů zničených požárem v Mezné v Českém Švýcarsku. Oheň zcela zdevastoval tři objekty. Ztráty podnikatelů za ušlý zisk kvůli požáru, který vypukl před měsícem, se odhadují na tři sta milionů korun. Kraj žádá o pomoc vládu. Hasiči nadále kontrolují požářiště, místa s vysokou teplotou pomáhají vyhledávat drony. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení.
25. 8. 2022|

Ochranu národních parků je třeba řešit individuálně, shodla se Hubáčková s expertem

V národních parcích by měly fungovat systémy, které je pomohou lépe chránit před požáry a které budou preventivně vyhledávat podmínky jejich vzniku. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích to řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Petr Zahradník z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti upozornil, že je nutné mít na paměti individuální přístup v rámci jednotlivých národních parků.
19. 8. 2022|

Volební místnosti se uzavřely. Češi budou rozhodovat o třetině Senátu i v sobotu

V Česku se v pátek večer úderem desáté hodiny uzavřely volební místnosti. Voliči ale budou rozhodovat o tom, kdo usedne do lavic třetiny českého Senátu, i v sobotu od 8 do 14 hodin. Přijít k urnám ve druhém kole může zhruba 2,8 milionu lidí. K prvnímu kolu přišlo 37 procent z nich, ve druhém kole ale bývá účast nižší. K pátečnímu večeru přišla hlasovat zhruba desetina oprávněných voličů.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 22:00|

Je jediným, kdo byl v prvním kole zvolen do Senátu. Jsem rád, že si lidé všimli, jak pracuji, řekl Linhart

Hned v prvním kole letošních senátních voleb byl jako jediný ze všech kandidátů zvolen Zbyněk Linhart (za STAN). Je tak prvním senátorem, který letos svůj post obhájil. Kandidoval také na sedmém místě kandidátky do zastupitelstva Ústeckého kraje a díky preferenčním hlasům postoupil z prvního místa. V Interview ČT24 zhodnotil letošní volby i práci současného vedení Ústeckého kraje.
6. 10. 2020|

STAN je provizorním vítězem senátních voleb, jisté má zatím jedno křeslo. Nejvíce ztratila ČSSD

Jedno staronové křeslo v Senátu má již nyní jisté STAN, jehož děčínský senátor Zbyněk Linhart dostal v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. Starostové zároveň budou mít spolu s ODS nejpočetnější zastoupení ve druhém kole, které proběhne 9. a 10. října. Početné bude i zastoupení ANO a lidovců. Naopak ČSSD může doufat maximálně ve čtyři senátní křesla. Obhajovala jich přitom deset.
3. 10. 2020|

Na Děčínsku je hotovo v prvním kole, senátní křeslo obhájil Linhart

Nadpoloviční většinu hlasů získal v prvním kole voleb do horní komory současný senátor Zbyněk Linhart (za STAN). Celkem získal 52,77 procenta. Účast voličů v 33. obvodě letos dosáhla 30,28 procenta.
3. 10. 2020|

V Ústeckém kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 19 stran

Ústecký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na devatenácti kandidátních listinách uchází 1013 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Děčín a Louny.
4. 9. 2020|

Obce a kraje by měly dostat peníze od státu, míní Národní rozpočtová rada

Výpadky příjmů obcí a krajů způsobené mimo jiné vyplácením příspěvků osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) i společníkům malých firem by měly být kompenzovány převody peněz ze státního rozpočtu, a to bez vázání na konkrétní účely. Vyplývá to z vyjádření Národní rozpočtové rady (NRR) v její pravidelné čtvrtletní zprávě o stavu veřejných financí. Rada v dokumentu uvedla, že v současné situaci je pomoc státu podnikatelům nutná, a to i za cenu velkého nárůstu deficitu veřejných rozpočtů.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 16:20|