TÉMA

Policejní brutalita

Policie v Memphisu rozpustila jednotku, jejíž členové čelí obvinění z vraždy

Policie v americkém Memphisu v sobotu rozpustila speciální jednotku, k níž patřili policisté obvinění z vraždy v případu černošského řidiče Tyrea Nicholse, který zemřel začátkem ledna po hádce během silniční kontroly. Informovala o tom agentura Reuters, podle které byl krok oznámen v souvislosti s plánovanými protesty proti policejní brutalitě.
29. 1. 2023|

Memphis zveřejnil záběry z brutálního zákroku policistů, který vedl k úmrtí řidiče

Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, všichni jsou černé pleti. V reakci na zveřejnění záběrů se v několika amerických městech demonstrovalo proti policejní brutalitě.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 09:42|

Začátek procesu s expolicistou viněným z vraždy Floyda je odložen

Proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, jehož zákrok proti neozbrojenému Afroameričanovi Georgi Floydovi loni zažehl mezinárodní vlnu protestů, nezačne dříve než v úterý. Soudce ve městě Minneapolis zahájení výběru poroty odložil nejméně o den kvůli nevyřešenému sporu kolem finální podoby obžaloby.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 20:28|

Belgické úřady vyšetřují smrt černocha zatčeného policií, v Bruselu protestovaly stovky lidí

Belgické úřady vyšetřují smrt 23letého černošského mladíka, který minulý týden po zatčení zkolaboval na policejní stanici. V Bruselu kvůli případu demonstrovaly stovky lidí, kteří se dožadovali vysvětlení případu, napsala agentura AP.
13. 1. 2021|

Americký ministr obrany nepodpořil nasazení armády při protestech. V New Yorku policie zadržela přes dvě stě lidí

Americký ministr obrany Mark Esper oznámil, že nepodporuje aktivaci takzvaného zákonu o vzpouře, který by umožnil k potlačení násilných protestů v USA nasadit armádu. Ve středu to uvedl pro americkou televizi CNN. Použití vojenských sil k prosazování zákona a pořádku by podle něho mělo být využíváno pouze v těch nejnutnějších situacích. V žádné takové se teď nenacházíme, prohlásil. V New Yorku bylo v úterý zadrženo na dvě stě lidí, převážně ale kvůli porušení zákazu vycházení. Americký prezident Donald Trump v reakci na situaci nařídil mobilizaci civilních i vojenských sil – do Washingtonu se přesunulo 1600 vojáků.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 21:20|