TÉMA

Epic Games

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Soud pozastavil nařízení požadující po Applu změny v jeho obchodu s aplikacemi

Americký odvolací soud pozastavil soudní nařízení, podle kterého má společnost Apple umožnit, aby aplikace v jejím obchodě App Store obsahovaly odkazy na externí platební systémy. Nařízení vzešlo ze sporu s vývojářem her Epic Games a mělo vstoupit v platnost ve čtvrtek.
8. 12. 2021|

Soud podpořil vývojáře her ve sporu s Applem kvůli platebnímu systému

Americký soud nařídil společnosti Apple, aby odstranila část omezení ve svém obchodě s aplikacemi App Store v rámci sporu mezi výrobcem iPhonů a vývojářem her Epic Games. Rozhodnutí ohrožuje jeden z největších příjmů Applu a mohlo by vývojářům aplikací ušetřit miliardy dolarů, upozornila agentura AP. Soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová však současně uvedla, že nezjistila, že by Apple měl monopol na dílčím trhu mobilních herních transakcí.
10. 9. 2021|

Apple ustoupil vývojářům. Ti budou moci informovat zákazníky o platbách mimo App Store

Americká společnost Apple se rozhodla ustoupit ve sporu s vývojáři a po dohodě s nimi umožní, aby tvůrci aplikací mohli přímo kontaktovat zákazníky a informovat je o jiných možnostech platby než přes virtuální obchod App Store, který patří Applu. Technologický gigant to oznámil v tiskové zprávě. To je zásadní změna dosavadního postoje, protože Apple se tomu až donedávna bránil.
27. 8. 2021|

Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 21:29|

Čínský Tencent vstoupil za 6,2 miliardy do českého studia Bohemia Interactive, píše server

Čínský technologický gigant Tencent vstoupil podle serveru The Information do české firmy Bohemia Interactive, která se zabývá vývojem počítačového softwaru či videoher. Za 260 milionů dolarů, zhruba 6,2 miliardy korun, získal podíl mezi 70 a 80 procenty. The Information se odvolává na dobře obeznámený zdroj. Tencent odmítl věc komentovat, české herní studio zatím na žádost webu o komentář nereagovalo.
2. 6. 2020|