TÉMA

Ivan Korčok

Je tu trend odklonu Slovenska od liberální demokracie, obává se Korčok

Ivan Korčok přijal porážku ve slovenských prezidentských volbách, gratuloval vítězi, ale vyjádřil i jisté obavy z tamní politické sféry. Byl jsem nespravedlivě vyobrazen jako kandidát války, řekl neúspěšný kandidát na prezidenta v Interview ČT24. Nad svou zemí prý neláme hůl, jen je zklamaný. Česká televize nabídla oběma finalistům voleb rozhovor. Budoucí prezident Peter Pellegrini interview přislíbil a ČT ho nabídne v příštích dnech.
8. 4. 2024|

Čeští představitelé věří v rozvíjení vztahů se Slovenskem, někteří mají obavy

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 21:50|

Pellegrini si myslí, že rusko-ukrajinská válka nepřinesla výsledek a je třeba jednat

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini (Hlas–SD) tvrdí, že rusko-ukrajinská válka za dva roky od plnohodnotné invaze Moskvy nepřinesla žádný výsledek, a proto podle něj nemá smysl tento vojenský konflikt „podporovat“. Znovu také odmítl, že by prezidentský úřad měl být protiváhou vládě. Potvrdil rovněž, že jeho první cesta ve funkci povede do Česka.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 15:39|

Pellegrini bude prezidentem, mluví o upevnění Ficovy vlády

Příštím slovenským prezidentem bude Peter Pellegrini. Ve druhém kole volby porazil Ivana Korčoka, když získal 53,12 procenta hlasů. K urnám přišlo 61 procent voličů. Pellegrini avizoval, že hodlá bránit zájmy Slovenska a nebude škodit kabinetu Roberta Fica. Korčok je přesvědčen, že volby rozhodly strach a nenávist. Pellegrinimu gratulovala stávající prezidentka Zuzana Čaputová i čeští politici.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:25|

Střední Evropa posiluje vazby s Moskvou, napsal ke slovenským volbám americký deník

Světová média si všímají a komentují vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Západní deníky, například The New York Times, o něm hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu. Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.
7. 4. 2024|

Pellegrini je legitimní prezident, do paláce se ale dostal lží a zastrašováním, zní ve slovenském tisku

Vítězi sobotního rozhodujícího kola prezidentských voleb na Slovensku, předsedovi parlamentu a vládní strany Hlas–SD Peteru Pellegrinimu pomohla sázka na téma války, mobilizace voličů vládní koalice a oslovil také regiony s početnou maďarskou menšinou, píší slovenská média. Podle Denníku N výsledek hlasování znamená, že moc konsolidoval premiér Robert Fico, v jehož straně Smer–SD Pellegrini v minulosti po dvě desetiletí působil. Deník Sme napsal, že Pellegrini je legitimně zvoleným prezidentem, do funkce se ale dostal lžemi a šířením strachu.
7. 4. 2024|

Pellegriniho ve štábu podpořil Fico, Korčok se vyrovnával s prohrou

Slovensko si zvolilo prezidenta, nástupcem Zuzany Čaputové se stane Peter Pellegrini. Zatímco v jeho volebním štábu se v noci ze soboty na neděli radovali, Ivan Korčok a jeho příznivci museli snést porážku.
7. 4. 2024|

Slovenským prezidentem bude Pellegrini, Korčok uznal porážku

Novým slovenským prezidentem se stane Peter Pellegrini. Ivan Korčok přiznal porážku v sobotním rozhodujícím kole. Nynějšímu šéfovi sněmovny a předsedovi vládní strany Hlas–SD Korčok blahopřál k vítězství. Pellegrini získal 53,12 procenta a 1 409 255 hlasů, Korčok oslovil 46,87 procenta voličů, hlas mu dalo 1 243 709 Slováků. Volební účast vyšplhala na 61 procent.
6. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 02:00|

Rozhodl strach a nenávist, řekl Korčok po prohře ve volbách

Ivan Korčok uznal porážku v druhém kole prezidentských voleb. Vítězi klání Peteru Pellegrinimu poblahopřál. Zároveň v projevu ve svém volebním štábu prohlásil, že Pellegrini vedl netransparentní kampaň a vyhrál i díky tomu, že z Korčoka udělal „kandidáta války“. Doufá, že vítěz voleb bude prezidentem nezávislým.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 00:37|

Slováci vybírali nového prezidenta

Voliči na Slovensku v sobotu rozhodovali o tom, zda se novým prezidentem země stane kariérní diplomat Ivan Korčok (nestr.), nebo předseda parlamentu a vládní strany Hlas–SD Peter Pellegrini. Svůj hlas odevzdali oba kandidáti a také nynější prezidentka Zuzana Čaputová, která post již neobhajuje. Volební místnosti se zavřely ve 22 hodin.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:36|

Pár set obyvatel jako celé Slovensko. Malá obec skoro přesně odrazila výsledky prvního kola

Slováky čeká volební sobota, během níž si zvolí novou hlavu státu. Tisíce lidí se kvůli tomu vrací ze zahraniční, včetně Česka. Zájem slovenských voličů zvyšuje podle analytiků očekávání těsného souboje. Vzorkem tamní rozdělené společnosti může být Dolná Seč v Nitranském okrese, kde lidé v prvním kole volili skoro stejně jako celá země.
5. 4. 2024|

Pellegrini chce Slovensku přinést klid. Jako prezident by s vládou nesoupeřil

Šéf parlamentu a předseda vládní strany Hlas–SD Peter Pellegrini chce ve druhém kole prezidentské volby obrátit výsledek kola prvního. Slovensko podle něj má být západně orientovanou zemí, která zároveň zastává hrdé a sebevědomé postoje. Deklaruje, že bude prezidentem všech občanů bez rozdílu a zemi by přinesl po letech konfliktů klid. Vymezuje se tak proti svému soupeři Ivanu Korčokovi, který by podle něj vystupoval proti vládě. Slováci o budoucím prezidentovi rozhodnou v sobotu.
5. 4. 2024|

Diplomat Korčok chce překonávat bariéry, z druhého kola potřebuje udělat referendum o Ficovi

Jeho volební heslo zní „Slušně, ale rázně“. Říká o sobě, že je liberálem i konzervativcem a že díky tomu může zemi spojit. Ivan Korčok (nestr.) vyhrál s nečekaně výrazným náskokem první kolo slovenských prezidentských voleb. Podle analytiků je papírovým favoritem pro kolo druhé stále spíše Peter Pellegrini (Hlas–SD). Korčok podle nich může uspět, pokud se mu podaří zmobilizovat voliče jiných kandidátů, nevoliče a nespokojené příznivce vládních stran, nebo přesvědčit potenciální příznivce Pellegriniho, aby zůstali doma. Z hlasování potřebuje udělat referendum o premiérovi Robertu Ficovi (Smer–SD).
5. 4. 2024|

Očekávané těsné slovenské volby by mohly výrazně ovlivnit hlasy Maďarů. Ke komu se přikloní, není jasné

Na Slovensku skončila předvolební kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, teď mají lidé do soboty čas na rozmyšlenou. Platí to i pro maďarskou menšinu. Ke komu se nakonec přikloní, zůstává velkou neznámou. Jejich hlasy by zejména při těsném výsledku mohly mít velkou váhu.
4. 4. 2024|

ZÁZNAM: Poslední televizní duel Korčoka s Pellegrinim

Finalisté prezidentských voleb na Slovensku Ivan Korčok a Peter Pellegrini se vzájemně nešetřili ani v posledním televizním duelu veřejnoprávní RTVS před sobotním druhým kolem. Oba se vzájemně kritizovali například za postoj k současné vládě, neshodli se ani na pomoci Ruskem napadené Ukrajině nebo roli Slovenska v NATO.
4. 4. 2024|

Korčok, či Pellegrini? Slovensko rozhodne o příští hlavě státu

Na Slovensku ve středu vrcholí kampaň před rozhodujícím druhým kolem přímé volby prezidenta. V sobotu Slováci rozhodnou o tom, zda se novou hlavou státu stane diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini. Finalisté voleb se ve středu střetli ve dvou televizních debatách, ve kterých zazněly ostré výroky. Volební modely se rozcházejí v tom, koho označují za favorita.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:23|

Pellegrini s Korčokem se střetli v televizním duelu. Do rozhlasového přišel jen jeden

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Na předcházející dopolední rozhlasovou debatu Pellegrini nepřišel, Korčok tak v Rádiu Expres vystoupil sám.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:18|

Jste Ficova prodloužená ruka, osočil Korčok Pellegriniho. Ten kontroval slovy o pochlebování zahraničí

Oba finalisté voleb nového slovenského prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se vůči sobě silně vymezili už v první společné debatě po sobotním prvním kole voleb hlavy státu. Zatímco Korčok kritizoval svého soupeře za vazby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebování zahraničí. Oba politici si skákali do řeči a Korčok se opakovaně nenechal přerušit moderátorkou. Pellegrini v souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:58|

Korčok a Pellegrini rozjeli kampaň před druhým kolem. Na podporu neúspěšných kandidátů zatím čekají

Finalisté slovenských prezidentských voleb burcují voliče. V sobotu 6. dubna Slováci rozhodnou, jestli novým prezidentem bude kariérní diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu a šéf vládní strany Hlas Peter Pellegrini. Oba se také snaží získat podporu neúspěšných uchazečů a proběhly už první schůzky. Žádný z nepostupujících zájemců o prezidentský úřad, který v přímé volbě dostal alespoň dvě procenta hlasů, zatím veřejně nepodpořil ani jednoho ze zmíněné dvojice.
25. 3. 2024|

Slovenským prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini. Čeká se těsný souboj

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu vyhrál diplomat Ivan Korčok, když získal 42,51 procenta hlasů. Korčok se v rozhodujícím druhém kole, které se uskuteční 6. dubna, utká s předsedou parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Ten dostal 37,02 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Slovenského statistického úřadu zveřejněných po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:18|

Z české opozice zní hlasy na podporu Pellegriniho, z koalice pro Korčoka

Hlasy na podporu Ivana Korčoka znějí od některých politiků české vládní koalice, zatímco představitel opozice podpořil Petera Pellegriniho. V Otázkách Václava Moravce řekl místopředseda vládní ODS a ministr dopravy Martin Kupka, že považuje vítěze prvního kola slovenských prezidentských voleb Korčoka za lepšího kandidáta. Místopředseda opozičního ANO a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček naopak řekl, že si dovede představit druhého postupujícího kandidáta Pellegriniho jako nového slovenského prezidenta. Spolupředsedkyně mimosněmovních Zelených Magdalena Davis pak uvedla, že pro její stranu není ideální ani jeden účastník druhého kola, nejvíce by jí vyhovovalo, kdyby do druhého volebního období pokračovala dosavadní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
24. 3. 2024|

První kolo voleb otřáslo pozicí favorita, píše slovenský tisk. Očekává těsný souboj

Slovensko čeká nejtěsnější souboj ve druhém kole prezidentských voleb od zavedení přímé volby v roce 1999, píše slovenský tisk. Sobotní první kolo vyhrál exministr zahraničí Ivan Korčok, na druhém místě skončil předseda parlamentu Peter Pellegrini. Tomu většina průzkumů předpovídala vítězství, porážka podle tisku „otřásla pozicí dosavadního favorita“. Některé listy hodnotí hlasování jako referendum o vládní koalici či přímo o premiérovi Robertu Ficovi.
24. 3. 2024|

Korčok vyhrál první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Ve druhém se utká s Pellegrinim

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil kariérní diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Korčok, který kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, dal najevo, že se před druhým kolem bude snažit oslovit i voliče z jiné části politického spektra. Po sečtení hlasů ze všech okrsků získal Korčok 42,51 procenta, Pellegrini 37,02 procenta.
23. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 04:55|

Slováci vybírali prezidenta. Hlasování se protáhlo kvůli kolapsu člena komise

První kolo slovenských prezidentských voleb skončilo až ve 22:30 poté, co dvě volební místnosti uzavřely hlasování oproti plánu později. V jedné z nich zkolaboval člen místní volební komise. O funkci v prvním kole usiluje devět kandidátů. Podle průzkumů nemá žádný z nich šanci získat nadpoloviční většinu, dva nejúspěšnější by v takovém případě postoupili do kola druhého. To je naplánované na 6. dubna. Největší favorité prvního kola, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, vyzývali k co největší účasti, aby měl nový prezident silný mandát. Prezidentka Zuzana Čaputová popřála Slovákům hlavu státu, která bude ctít a chránit slovenskou ústavu.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 22:39|