TÉMA

Václav Kadrnka

„Nízký rozpočet je obrovská svoboda,“ míní Nohejl. Reklamního režiséra objevil film až po čtyřicítce

Cesta režiséra Michala Nohejla na filmová plátna byla poměrně dlouhá. Celovečerní debut natočil až v pětačtyřiceti letech. Komorní satira Okupace prošla loni kiny bez většího diváckého povšimnutí – pořádně na něj upozornily až před pár dny Ceny české filmové kritiky. Okupaci vyznamenaly čtyřmi soškami, včetně té pro nejlepší film. Michal Nohejl byl hostem Událostí, komentářů.
8. 2. 2022|

Nikdy bych nesdílel utrpení, říká autor Zprávy o záchraně mrtvého

Do hlavní soutěže festivalu v Karlových Varech se vrací režisér a scenárista Václav Kadrnka. V roce 2017 byl prvním českým filmařem po patnácti letech, jemuž se dostalo ocenění za nejlepší film. Na vítězné tažení meditativního Křižáčka navazuje Kadrnka letos Zprávou o záchraně mrtvého. Vycházel z osobní zkušenosti. K nemocniční posteli otce v kómatu ve filmu postavil jako matku se synem Zuzanu Mauréry a Vojtěcha Dyka.
26. 8. 2021|

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Kadrnka dokončil Zprávu o záchraně mrtvého. Inspiroval se kómatem vlastního otce

Režisér a scenárista Václav Kadrnka dotočil svůj třetí celovečerní snímek. Přestože do natáčení, do něhož se tvůrci pustili po třech letech příprav, nedlouho po začátku zasáhla koronavirová krize. K filmu Zpráva o záchraně mrtvého inspirovala Kadrnku situace, s níž se musela vypořádat jeho vlastní rodina.
2. 6. 2020|