TÉMA

Termín

Oznam termín voleb, zbabělče, tlačí britská opozice na premiéra Sunaka

Náhlý konec irského premiéra Lea Varadkara upozornil na to, že i v sousední Velké Británii může podle aktuálních průzkumů volebních preferencí dojít ke změně na pozici předsedy vlády. Vládní konzervativci se proto hlasování snaží co nejvíce odsunout. Naopak opoziční labouristé, s historicky nejvyšší popularitou, volby požadují co nejdřív.
20. 3. 2024|

Senát schválil zpřísněný zbraňový zákon i zakotvení termínu některých voleb

Horní komora parlamentu ve středu odpoledne velkou většinou schválila novelu zbraňového zákona, která například zavádí pro prodejce zbraní povinnost hlásit podezřelé nákupy a zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Senátoři odhlasovali také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Novela desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Senát schválil i ústavní zakotvení termínu krajských, senátních a obecních voleb na konci prvního říjnového týdne tak, aby se neposouvaly k létu.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 21:58|

Zvolili jsme „partyzánskou“ cestu, aby se děti nemusely na školy znovu hlásit postaru, tvrdí Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterních Událostech, komentářích hájil jednodenní prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy. Oznámeno podle něj bylo prý i proto, aby se snížilo možné riziko kyberútoků na nový elektronický systém. Odklad uvítal i liberecký hejtman Martin Půta (SLK), podle něj se tak uleví rodičům. Středa 21. února je tak posledním dnem, kdy lze přihlášky odevzdat.
21. 2. 2024|

Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:33|

Termín pro podávání přihlášek na střední školy zůstane stejný, rozhodlo ministerstvo

Termín pro podávání přihlášek na střední školy ministerstvo školství neprodlouží, zůstává do 20. února, řekl v úterý ministr Mikuláš Bek (STAN). Úřad chce podle mluvčí Terezy Fojtové zachovat čas pro ředitele škol na kontrolu přihlášek. Prodloužení lhůty zvažoval kvůli problémům v systému elektronických přihlášek, který se minulý týden namísto ve čtvrtek ráno otevřel zájemcům o studium a jejich rodičům až v pátek pozdě večer.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 20:22|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Možnost prokazovat se digitálně schválila vláda. Aplikaci připraví státní agentura

Lidé zřejmě získají možnost prokazovat se digitálně místo fyzickými doklady. Předpokládá to návrh zákona o právu na digitální služby, který ve středu schválila vláda a který ještě čeká posouzení parlamentem. Digitální stejnopisy dokladů by ale neměly fyzické průkazy nahradit a nebude možné je použít ani pro dálkové prokazování totožnosti, řekl ve středu novinářům vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Spuštění projektu by podle předkládací zprávy k zákonu mělo státní správu vyjít zhruba na půl miliardy korun, roční provozní náklady odhaduje vláda na 50 milionů korun. Vláda také ve středu schválila poslaneckou verzi zákona o správě voleb, která zachovává hlasování ve dvou dnech.
13. 9. 2023|

Poláci budou volit parlament 15. října

Prezident Andrzej Duda oznámil, že polské parlamentní volby budou 15. října. Napsal to na sociální síti X, dříve Twitteru. Poláci budou rozhodovat o novém složení obou komor parlamentu – Sejmu i Senátu.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:22|

Překvapuje mě urputnost politických bojů, řekl Pavel před poslanci

Prezident Petr Pavel poprvé přišel do Poslanecké sněmovny. Promluvil před poslanci, kteří se sešli na pokračování řádné schůze dolní komory. Poslanci v úvodním kole podpořili změnu ústavy, která stanovuje, že krajské, senátní i obecní volby se budou od roku 2026 konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Rovněž schválili novelu o sociálním zabezpečení.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 20:06|

Soud potvrdil termín kladenského referenda o hazardu. Radnice neúspěšně žádala o odklad

I když se kladenská radnice pokouší zabránit konání referenda o hazardu, které vyhlásil soud, platí dál, že se o úplném zákazu heren ve městě bude hlasovat souběžně s prvním kolem prezidentských voleb. Nejvyšší správní soud nepřiznal odkladný účinek kasační stížností, s níž se na něj obrátilo město. O samotné stížnosti města i podnětu společnosti Euro Queen, která je provozovatelkou hazardních her, bude soud rozhodovat až později, s největší pravděpodobností po referendu.
4. 1. 2023|

ANO kvůli Babišově covidové izolaci oznámí kandidáta na prezidenta až 31. října

Opoziční hnutí ANO oznámí kandidáta na prezidenta až v pondělí 31. října. Původně tak mělo učinit příští týden ve středu 26. října. Důvodem odkladu tiskové konference je izolace předsedy hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše kvůli koronaviru. Sdělil to Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.
22. 10. 2022|

Vystrčil vyhlásil termín volby prezidenta. První kolo bude 13. a 14. ledna 2023

Nového prezidenta budou čeští občané volit 13. a 14. ledna příštího roku. Termín volby vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později, tedy 27. a 28. ledna. Funkci již nemůže obhajovat nynější hlava státu Miloš Zeman. Ten je prezidentem již druhé funkční období v řadě, pokračování mu neumožňuje ústava.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 20:20|

Ruská invaze, nebo ukrajinský konflikt? Označení války odráží postoj novinářů, ukazuje analýza

Válku na Ukrajině označují čeští novináři ve více než polovině zpráv nestranně. Ve čtyřiceti procentech případů použili výrazy identifikující Rusko jako útočníka, naopak jen minimálně dělají viníka z Ukrajiny. Vyplývá to z exkluzivní analýzy agentury Newton Media pro pořad Newsroom ČT24. Podle analytiků média využila k pojmenování války až patnáct různých názvů.
17. 5. 2022|

Komunální a senátní volby se budou konat 23. a 24. září. Termín vyhlásil prezident

Letošní volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů se uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman, informoval ve středu Pražský hrad v tiskové zprávě. Zeman měl podle zákonných pravidel na vyhlášení termínu čas do začátku prázdnin, rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra Petra Fialy (ODS).
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 11:31|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Prezident stanovil termíny hlasování pro lidi v karanténě. Volit budou před řádným termínem

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termíny hlasování v říjnových sněmovních volbách pro lidi v karanténě. Na takzvaných volebních stanovištích budou volit ve středu 6. října. V takzvaných pobytových zařízeních, například v domovech pro seniory, se volby budou konat ve čtvrtek 7. října, uvedl Pražský hrad ve čtvrtek na svém webu. Rozhodnutí spolupodepsal předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Řádné hlasování ve volbách už dříve Zeman stanovil na 8. a 9. října.
16. 9. 2021|

Odložené operace a dlouhé čekací doby. Část nemocnic zatím nedokázala plně obnovit neakutní péči

Už zhruba tři měsíce mohou nemocnice provádět plánované operace. K běžnému režimu se ale po jarním útlumu koronavirové epidemie vrátila jen část z nich. Česká televize oslovila třicítku zařízení v celém Česku a zhruba polovina dosud neakutní péči plně neobnovila.
5. 7. 2021|

30 let zpět: Praha plánuje návrat trolejbusů

Trolejbusy vozily Pražany téměř čtyřicet let až do roku 1972. Začátkem 90. let pražský dopravní podnik uvažoval o znovuzavedení pravidelné trolejbusové dopravy. Nová linka měla vést z Anděla přes Malvazinky do Jinonic.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 2. 2021|

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství vyzval, aby se lidé nechali očkovat

Prezident Miloš Zeman ve svém tradičním vánočním poselství ze zámku v Lánech vyzval, aby se lidé nechali očkovat proti koronaviru. Zkritizoval také ty, kteří odmítají vakcínu či nošení roušek. Prezident zároveň poděkoval záchranným složkám, lékařům, vojákům i dobrovolníkům,  kteří během epidemie pomáhali a dále pomáhají. Zeman promluvil o Vánocích v úřadu už poosmé, jeho předchůdci pronášeli projev na Nový rok. Vánočním poselstvím chtěl navázat na tradici první republiky, kdy měl proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 14:38|

Na některých vysokých školách dávají studentům čas na přihlášení až do září

Některé veřejné vysoké školy nabízejí poslední možnost přihlásit se ke studiu. Například Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem uchazečům stále nabízí studium na šesti fakultách. Volná místa hlásí také Západočeská univerzita v Plzni nebo Univerzita Pardubice. Některé specializace nejsou zcela naplněné ani na Univerzitě Karlově nebo ČVUT v Praze. Místa pro opozdilce jsou letos hlavně na technických oborech.
6. 8. 2020|

Maturantům z Orlové udělila hygiena výjimku. Ke zkoušce tedy můžou jít

V pondělí začíná společná část maturit. Ke zkoušce budou nakonec moci jít i studenti z Orlové, kterým krajská hygienická stanice udělila výjimku. Původně totiž skončili v karanténě a hrozilo jim, že se k maturitě dostanou až na podzim. Zkoušku složí v samostatné budově a za zpřísněných podmínek – budou muset mít roušky a prostor se pak dezinfikuje.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 20:57|